Στα χέρια της Υπουργού Εργασίας τα ωράρια των καταστημάτων 

Στην Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετική πρόταση νόμου των Α. Βότση, Γ. Περδίκη, Γ. Λιλλήκα 

Στα χέρια της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, θέλουν να περάσουν τόσα τα ωράρια των καταστημάτων, όσο και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τις εν λόγω επιχειρήσεις, με πρόταση νόμου ο βουλευτής ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, αλλά και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. 

Οι τρεις Βουλευτές έχουν καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, η οποία θα συζητηθεί σήμερα Τρίτη (14/1) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, και μέσω αυτής θα δίδεται η δυνατότητα στην Υπουργό Εργασίας να καθορίζει με διατάγματα τόσο το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, όσο και διάφορες άλλες ρυθμίσεις που τα αφορούν. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αντί με κανονισμούς, με διατάγματα
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμου», ώστε να γίνει πρόβλεψη ότι το ωράριο λειτουργίας των ειδικών καταστημάτων, όπως και των τουριστικών καταστημάτων, τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση, καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχονται στα ειδικά καταστήματα θα καθορίζονται με διατάγματα του Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντί με κανονισμούς όπως ισχύει σήμερα. 

Επιπρόσθετα, σκοπείται η παραχώρηση της εξουσίας στον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδίδει διατάγματα που να καθορίζουν τα όρια των τουριστικών περιοχών/ζωνών, την τουριστική περίοδο, τα ωράρια λειτουργίας και τις αργίες που εφαρμόζονται για τα τουριστικά καταστήματα. 

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ύστερα από την απόφαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία έκρινε ότι η ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων και ο καθορισμός των ορίων των τουριστικών περιοχών/ζωνών εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας ως ρύθμιση διοικητικής φύσεως.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Απλό το θέμα»
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών κληθείς από την Brief να σχολιάσει το όλο ζήτημα αρκέστηκε στο να αναφέρει πως «το θέμα είναι απλό», τονίζοντας πως «είναι μια εκκρεμότητα η οποία πρέπει να κλείσει». 

Ο κ. Περδίκης σημείωσε παράλληλα πως με αυτή τη πρόταση νόμου – και με τη σύμφωνη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας, θα δοθεί η δυνατότητα στην Υπουργό να φέρει αλλαγές σε θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε αρκετές επιχειρήσεις. 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
11183
Thumbnail