Στην Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετική πρόταση νόμου των Α. Βότση, Γ. Περδίκη, Γ. Λιλλήκα 

Στα χέρια της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, θέλουν να περάσουν τόσα τα ωράρια των καταστημάτων, όσο και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τις εν λόγω επιχειρήσεις, με πρόταση νόμου ο βουλευτής ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, αλλά και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. 

Οι τρεις Βουλευτές έχουν καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, η οποία θα συζητηθεί σήμερα Τρίτη (14/1) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, και μέσω αυτής θα δίδεται η δυνατότητα στην Υπουργό Εργασίας να καθορίζει με διατάγματα τόσο το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, όσο και διάφορες άλλες ρυθμίσεις που τα αφορούν. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αντί με κανονισμούς, με διατάγματα
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμου», ώστε να γίνει πρόβλεψη ότι το ωράριο λειτουργίας των ειδικών καταστημάτων, όπως και των τουριστικών καταστημάτων, τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση, καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχονται στα ειδικά καταστήματα θα καθορίζονται με διατάγματα του Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντί με κανονισμούς όπως ισχύει σήμερα. 

Επιπρόσθετα, σκοπείται η παραχώρηση της εξουσίας στον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδίδει διατάγματα που να καθορίζουν τα όρια των τουριστικών περιοχών/ζωνών, την τουριστική περίοδο, τα ωράρια λειτουργίας και τις αργίες που εφαρμόζονται για τα τουριστικά καταστήματα. 

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ύστερα από την απόφαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία έκρινε ότι η ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων και ο καθορισμός των ορίων των τουριστικών περιοχών/ζωνών εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας ως ρύθμιση διοικητικής φύσεως.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Απλό το θέμα»
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών κληθείς από την Brief να σχολιάσει το όλο ζήτημα αρκέστηκε στο να αναφέρει πως «το θέμα είναι απλό», τονίζοντας πως «είναι μια εκκρεμότητα η οποία πρέπει να κλείσει». 

Ο κ. Περδίκης σημείωσε παράλληλα πως με αυτή τη πρόταση νόμου – και με τη σύμφωνη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας, θα δοθεί η δυνατότητα στην Υπουργό να φέρει αλλαγές σε θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε αρκετές επιχειρήσεις. 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
6762
Thumbnail

To 30% των κέντρων αναψυχής παραμένουν σε λειτουργία την χειμερινή περίοδο στην Επαρχία Πάφου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Πάφου και προέδρου του  OKYΠΥ Φύτο Θρασυβούλου .

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως το 30% των κέντρων αναψυχής τα είναι καφετέριες και σνακ που παρέμειναν ανοικτά,  ενώ η επισκεψιμότητα αρχές του Ιανουαρίου του  2020 ήταν ικανοποιητική, κυρίως από ντόπιους, όπως είπε.
Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΙΚΑΠ αναφέρθηκε και στην δραστική μείωση της επισκεψιμότητας του Ιανουαρίου από ξένους επισκέπτες , εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα, όπως αρχές Μαρτίου του  2020 η κατάσταση διαφοροποιηθεί.
Τα δεδομένα συνέχισε, από την αύξηση πτήσεων το καλοκαίρι από γειτονικές χώρες από και προς το αεροδρόμιο  Πάφου δίδουν μια ανάσα ελπίδας και για την νέα τουριστική περίοδο.
Παρατήρησε ωστόσο πως βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να δουν πως θα διαφοροποιηθεί η κατάσταση με το Brexit. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ad2mobile

Σχολιάζοντας το απερχόμενο έτος 2019 ο κ. Θρασυβούλου είπε πως η χρονιά που πέρασε κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και σ’ αυτό, όπως εξήγησε, συνέβαλαν και οι πτήσεις από γειτονικές χώρες όπως το Λίβανο, το Ισραήλ και την Γερμανία . 
Συγκεκριμένα η επισκεψιμότητα των κέντρων αναψυχής κατά το έτος 2019 κυμάνθηκε στο 70% - 75% παρουσιάζοντας αύξηση 10% με 15%  αφού το 2018 η επισκεψιμότητα άγγιξε το 60%  .
Όσο για το νέο έτος αναμένουνε είπε αύξηση και ευελπιστούν και στην αύξηση της επισκεψιμότητας από την αγγλική αγορά.Μέχρι στιγμής σημείωσε, “ η μόνη παγωμένη χώρα είναι η Αγγλία, ενώ από τις άλλες χώρες γίνονται κρατήσεις “.
Επεσήμανε ωστόσο πως πιο ξεκάθαρη εικόνα , θα καταδείξει το τέλος του Ιανουαρίου.

ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους 

article 1