Στα «κάρβουνα» για την επαναφορά των μισθών

Οι απολαβές στο δημόσιο αυξάνονται από φέτος, ασχέτως δικαστικής απόφασης
  • Αναμένεται απόφαση του Ανωτάτου μέχρι τα Χριστούγεννα για τους δημόσιους υπαλλήλους
  • Φόβοι και ανησυχίες για το κόστος στα δημόσια οικονομικά

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει με κομμένη την ανάσα την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την επαναφορά των μισθών και ωφελημάτων των δημοσίων υπαλλήλων μετά τις αποκοπές του 2012.

Η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε χθες Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019, και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου με επιφυλάξεις σε νέα συνεδρία στις 14 Οκτωβρίου 2019. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η Κυβέρνηση έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πλειοψηφικά ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που αφορούν το πάγωμα των προσαυξήσεων στον δημόσιο τομέα, την εισφορά 3% στο σχέδιο συντάξεων του δημοσίου και τη μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων. 

Να υπενθυμίσουμε ότι στο σκεπτικό του το Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάζεται το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά την προστασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

Το τριμελές Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε με ομόφωνη απόφαση ως αντισυνταγματικό τον περί Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμου του 2012 και έκρινε, κατά πλειοψηφία, ως αντισυνταγματικό τον περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμο (αποκοπή μέρους των ακαθάριστων απολαβών τους ως εισφορά στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας) και τον περί Μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμο του 2011.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών δήλωναν στη Brief ότι «οι εξελίξεις κρίνονται ως απρόβλεπτες για την κυπριακή οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, καθώς εάν το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώσει όσους έχουν καταχωρήσει προσφυγή, θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια για επιστροφή των μειώσεων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία».

Ανησυχίες για την πορεία

Ήδη, το Υπουργείο ανησυχεί για το μέγεθος και την πορεία του κρατικού μισθολογίου σε συνάρτηση με την καθυστέρηση της μεταρρύθμισης στη δημόσια υπηρεσία, η οποία αναμένεται: Να στηρίξει αποτελεσματικά τη χρήση του υφιστάμενου προσωπικού και να εισαγάγει έναν ορθολογιστικό μηχανισμό καθορισμού των απολαβών για όλες τις θέσεις στη δημόσια υπηρεσία. 

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2019-2022, οι απολαβές στο δημόσιο τομέα θα αρχίσουν να αυξάνονται από φέτος με ρυθμό πέραν του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, μέχρι το 2022 θα ανέλθει στο 12,7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η οποιαδήποτε επίπτωση από την έκβαση της νομικής υπόθεσης για τους μισθούς.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία για τις μειώσεις των μισθών των κρατικών υπαλλήλων ψηφίστηκε την 1η Δεκεμβρίου 2012 και τέθηκε αμέσως σε ισχύ. Στη βάση της ίδιας νομοθεσίας μειώθηκαν και οι προσαυξήσεις για δύο χρόνια (στη συνέχεια επανήλθαν).

Η νομοθεσία αυτή προσβλήθηκε με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται το άρθρο 9 του Συντάγματος που προβλέπει αξιοπρεπή διαβίωση. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι επρόκειτο για αναδρομική φορολογία και πως παραβιάστηκε επίσης το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά στο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, ότι δηλαδή ουδείς μπορεί να παρέμβει στο δικαίωμα ιδιοκτησίας.

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου