Τρία κτήρια οκτώ ορόφων και καταστήματα κυρίως με σκοπό την εξυπηρέτηση των προτεινόμενων εστιών

Ενώπιων των αρχών προς έγκριση βρίσκεται ένα το έργο που αφορά στην κατασκευή ιδιωτικής ανάπτυξης φοιτητικών εστιών και καταστημάτων στον Δήμο Έγκωμης, με κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της Michaels Automotive Ltd.

Πρόκειται για τρία κτήρια οκτώ ορόφων με πιλοτή, αλλά και καταστήματα κυρίως με σκοπό την εξυπηρέτηση των προτεινόμενων εστιών. Σύμφωνα με την έκθεση που κατατέθηκε στην Περιβαλλοντική Αρχή, το έργο αφορά την κατασκευή ιδιωτικής ανάπτυξης φοιτητικών εστιών και καταστημάτων, καθώς και κατεδάφιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και θα χωροθετηθεί στο Δήμο Έγκωμης.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Πρόκειται για 3 οικοδομές 8 ορόφων με πιλοτή αλλά και καταστήματα κυρίως με σκοπό την εξυπηρέτηση των προτεινόμενων εστιών. Συνολικά η προτεινόμενη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 450 διαμερίσματα και 15 καταστήματα. Οι έξι από τους οκτώ ορόφους κάθε κτηρίου θα περιλαμβάνουν 19 διαμερίσματα, ενώ οι άλλοι δύο θα αποτελούνται από 18 διαμερίσματα. 

Οι 6 από τους 8 ορόφους κάθε κτιρίου θα περιλαμβάνουν 19 διαμερίσματα, ενώ οι άλλοι 2 θα αποτελούνται από 18 διαμερίσματα. Αναλυτικά τα 408 διαμερίσματα θα έχουν συνολικό εμβαδόν 27,6 m2 , τα 18 διαμερίσματα θα έχουν εμβαδόν 30,6 m2 και τα υπόλοιπα 24 θα είναι συνολικού εμβαδού 43 m2. Επιπλέον σε κάθε κτίριο θα υπάρχουν χώροι υποδοχής/θυρωρεία, χώροι πλυντηρίων και χώροι παιγνιδιών. Συνολικά η προτεινόμενη ανάπτυξη περιλαμβάνει, 450 διαμερίσματα, 15 καταστήματα με σκοπό την εξυπηρέτηση των φοιτητικών εστιών, 3 χώρους υποδοχής, 3 χώρους πλυντηρίων, 3 χώρους παιχνιδιών, 224 χώρους στάθμευσης και 226 χώρους στάθμευσης για μοτοποδήλατα. Ακόμη στην ανάπτυξη περιλαμβάνονται και 15 καταστήματα με συνολικό εμβαδόν 885,2 m2.


Στο σημείο όπου θα ανεγερθούν οι εστίες, λειτουργεί σήμερα εγκατάσταση εταιρείας αυτοκινήτων που περιλαμβάνει χώρους πωλήσεων και επιδιόρθωσης η οποία εγκατάσταση θα κατεδαφιστεί πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Πρόκειται για την εταιρεία Michaels Automotive, αντιπρόσωπο των οχημάτων Ford στην Κύπρο.

Πιο αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει: 

  • 450 διαμερίσματα 
  • 15 καταστήματα με σκοπό την εξυπηρέτηση των φοιτητικών εστιών 
  • 3 χώρους υποδοχής 
  • 3 χώρους πλυντηρίων 
  • 3 χώρους παιχνιδιών 
  • 224 χώρους στάθμευσης 
  • 226 χώρους στάθμευσης για μοτοποδήλατα
  • Κατεδάφιση των εγκαταστάσεων

Τα τεμάχια διαθέτουν πρόσβαση από τους κύριους δρόμους Βασιλίσσης Φρειδερίκης και Μιχαήλ Γιωργάλλα, οι οποίοι είναι κάθετοι στη Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση, στην Έγκωμη. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η πιο κοντινή οικιστική ζώνη, του Δήμου Αγίου Δομετίου, είναι σε απόσταση 300 μέτρα.
Δυτικά της προτεινόμενης ανάπτυξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. ενώ βορειοδυτικά βρίσκεται το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Σε απόσταση 130 μέτρων βρίσκεται ο ποταμός Κλήμος.

Ευαγόρας Προκοπίου
 
9042
Thumbnail

Περίπου €23,5 εκατομμύρια ήταν η απώλεια εσόδων του κράτους, από φόρους και ΦΠΑ, λόγω της μείωσης τον Απρίλιο του 2020 στην κατανάλωση βενζίνης 95 κατά 70,3% και πετρελαίου κίνησης κατά 53%, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.
 
Τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οι πρατηριούχοι απώλεσαν συνολικά έσοδα ύψους €2,1 εκ. από τη μείωση στις πωλήσεις της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης.

ad1mobile

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο μήνας Μάιος χαρακτηρίζεται από μειώσεις στην τιμή της βενζίνης 95, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, αναφέροντας, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι σημαντικές αποκλίσεις της μέσης τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς τους φόρους στην Κύπρο, σε σύγκριση με τις μέσες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο λιανικών τιμών βενζίνης 95, πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης για το μήνα Μάιο 2020, που δημοσιοποίησε σήμερα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, συνυπολογίζοντας τις μειώσεις κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2020, παρατηρήθηκε μείωση στη βενζίνη 95 κατά 3,1 σεντ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 5,3 σεντ και στο πετρέλαιο θέρμανσης μείωση 4 σεντ το λίτρο.
 
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, κατά το μήνα Μάιο 2020, η μέση λιανική τιμή της βενζίνης 95 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους φόρους ήταν 1,179 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,967 σεντ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στην ΕΕ ήταν 1,075 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,989 σεντ και το πετρέλαιο θέρμανσης στην ΕΕ ήταν 0,562 σεντ και στην Κύπρο 0,0,643 σεντ.
 
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι οι λιανικές τιμές πώλησης με τους φόρους για τη βενζίνη 95 και το πετρέλαιο κίνησης είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο λιανικών τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσθέτει ότι «αυτό, σε συνδυασμό με τη μέση τιμή χωρίς τους φόρους,  παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι η φορολογία στην Κύπρο της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης είναι χαμηλότερη από τη μέση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Αναφέρει, ωστόσο, ότι η μέση τιμή της Κύπρου για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά το Μάιο αισθητά ψηλότερη της μέσης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσθέτει ότι αυτό «δεν φαίνεται να οφείλεται στη φορολογία στην Κύπρο, αλλά στις τιμές και τη συχνότητα εισαγωγής του πετρελαίου θέρμανσης στην Κύπρο».
 
Κατά το ίδιο μήνα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η μέση λιανική τιμή της βενζίνης 95 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς τους φόρους ήταν 0,366 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,448 σεντ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης χωρίς τους φόρους στην Ε.Ε. ήταν 0,409 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,420 σεντ. Το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ε.Ε. ήταν 0,353 σεντ και στην Κύπρο 0,455 σεντ.
 
«Παρατηρούμε ότι κατά το Μάιο 2020, κατά μέσο όρο εισάγαμε βενζίνη 95 κατά 8,2 σεντ το λίτρο περισσότερα από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πετρέλαιο κίνησης εισάγαμε κατά 1,1 σεντ το λίτρο περισσότερα από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το πετρέλαιο θέρμανσης εισάγαμε κατά 10,2 σεντ το λίτρο λιγότερα από τη μέση τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτει.
 
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι «οι σημαντικές αποκλίσεις της μέσης τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς τους φόρους στην Κύπρο, σε σύγκριση με τις μέσες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δύσκολο να εξηγηθούν λόγω απουσίας επιπρόσθετων στοιχείων και πληροφοριών» και προσθέτει ότι «ίσως η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή η οποία παρακολουθεί τις τιμές εισαγωγής να είναι σε θέση να δώσει κάποια εξήγηση, τουλάχιστο για σκοπούς διαφάνειας».
 
Μείωση κατανάλωσης καυσίμων Απριλίου
Κατά το μήνα Απρίλιο 2020, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, μείωση στην κατανάλωση για την βενζίνη 95 κατά 70,3% και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 53%, λόγω απαγόρευσης ελεύθερης διακίνησης.
 
Προσθέτει ότι οι πιο πάνω μειώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του κράτους από φόρους και ΦΠΑ για τη βενζίνη 95 κατά 14.062.919 ευρώ και για το πετρέλαιο κίνησης κατά 9.544.765 ευρώ.
 
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ad2mobile

Αναφέρει επίσης ότι οι πρατηριούχοι απώλεσαν συνολικά έσοδα από τη μείωση στις πωλήσεις της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης κατά 2.116.573 ευρώ.
 
Τέλος, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι η μείωση στην κατανάλωση της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης για το μήνα Μάιο 2020 δεν μπορεί να γίνει λόγω απουσίας επίσημων στοιχείων και προσθέτει ότι αυτό θα μπορεί να γίνει στο τέλος του Ιουνίου που η Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τις πωλήσεις πετρελαιοειδών για το Μάιο του 2020.

KΥΠΕ
 

article 1