Στα σκαριά μελέτη για απευθείας αεροπορική σύνδεση Κύπρου-Κίνας

Πρακτικούς τρόπους συνεργασίας Κύπρου - Κίνας προωθούν τα κοινοβούλια των δυο χωρών-Τι άλλο εξετάζουν

Συγκεκριμένους πρακτικούς τρόπους συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας συζήτησαν σήμερα (6/11) στο Πεκίνο αντιπροσωπείες των κοινοβουλίων των δυο χωρών με επικεφαλής τους Προέδρους τους Δημήτρη Συλλούρη και Li Zhanshu.
 
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Συλλούρης μετά τη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών στο Παλάτι του Λαού, όπως ονομάζεται το κινέζικο κοινοβούλιο, έγινε συζήτηση προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για σε βάθος μελέτη της πιθανότητας να ξεκινήσει απευθείας αεροπορική σύνδεση Κίνας - Κύπρου, και για προώθηση κυπριακών προϊόντων όπως είναι το χαλούμι, το κρασί, το λάδι, καθώς και άλλα, στην Κίνα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμη πως συζήτησαν για την ανάπτυξη συνεργασιών και κοινών προγραμμάτων μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών των δυο χωρών, κατά τρόπο ώστε να υπάρχουν συνέργειες και όχι μόνο φιλοφρονητικές σχέσεις, καθώς και για την προώθηση του τουρισμού μεταξύ των δυο χωρών.
 
«Η συνάντησή μας και στο επίσημο μέρος και στο δείπνο νομίζω ότι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και συζήτησης επί της ουσίας και σε ανθρώπινο επίπεδο», ανέφερε.
 
Είπε ακόμη πως «έχει μπει κάτω ένας δομημένος διάλογος», υπογραμμίζοντας πως «την ώρα που είμαστε στο δείπνο έγιναν ενέργειες με συγκεκριμένους θεσμούς της Κίνας για προώθηση όλων αυτών των ιδεών».

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
 
Συμφωνήσαμε ότι οι σχέσεις μας είναι σε κορυφαίο σημείο, και αυτό που χρειάζεται είναι η μετατροπή αυτών των σχέσεων σε πρακτικές συνεργασίας σε όλους τους τομείς, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό και οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πάνω σε δυο βάσεις.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Η μια βάση είναι ότι η Κύπρος ούσα σε αυτή τη στρατηγική περιοχή θέλει να έχει συνεργασίες με χώρες και μπορεί να δώσει σε άλλες χώρες πλεονεκτήματα εάν συνεργαστούν μαζί της δεδομένου ότι αυτές «σέβονται τα δικαιώματα της Κύπρου και δεν θέλουν να επέμβουν στην Κύπρο είτε εκ των έξω ή για τα έσω», σημείωσε.
 
Η δεύτερη βάση, ανέφερε, είναι «ότι προσεγγίζουμε τις διεθνείς σχέσεις στη βάση της σχέσης ισοτιμίας ανεξάρτητα μεγέθους και στη βάση της εφαρμογής των αρχών του διεθνούς δικαίου».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Με αυτά  τα δεδομένα όχι μόνο συμφωνήσαμε αλλά έχουμε πει ότι θα υπάρξουν και κοινές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα, είπε ο κ. Συλλούρης
 
(ΚΥΠΕ/Μαρία Κονιώτου)

 
23499