Στα σκαριά νέα σχέδια για προώθηση της πράσινης οικονομίας

Τι απεκάλυψε στην εκπομπή Business Hour η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Νέα σχέδια με στόχο την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας στην Κύπρο, επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τα Υπουργεία Εμπορίου και Γεωργίας και το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.

Αυτό απεκάλυψε σε παρέμβασή της στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, σημειώνοντας πως τα σχέδια αυτά θα εξαγγελθούν στο εγγύς μέλλον.

Ειδικότερα και αναφερόμενη στα οφέλη από την προώθηση της πράσινης οικονομίας στην χώρα μας, η κα Βασιλείου ανέφερε πως «αυτή την στιγμή το Υπουργείο Εμπορίου σε συνεργασία και με τις επιχειρήσεις, δημιουργεί καινούργια συνθήκη ως προς την χρηματοδότηση τους», με στόχο την βελτίωση του τρόπου λειτουργίας τους, ούτως ώστε να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Κληθείσα να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο επιχορήγησης από το Υπουργείο Εμπορίου και να πει αν υπάρχουν οποιαδήποτε άλλα σχέδια επιχορήγησης επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος αρκέστηκε στο να αναφέρει πως, «αυτή την στιγμή τα σχέδια ετοιμάζονται από το Υπουργείο Εμπορίου, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται άλλα σχέδια από το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας και άλλα Σχέδια από το Υπουργείο Γεωργίας», σημειώνοντας πως τα Σχέδια θα προκηρυχθούν στο εγγύς μέλλον. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη προώθησης της πράσινης οικονομίας, η κα Βασιλείου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «εάν μία επιχείρηση δεν αξιοποιεί σωστά τις δυνατότητές της ή δεν είναι προσεκτική με τον τρόπο με τον οποίο εκπέμπει ουσίες στην ατμόσφαιρα, οι οποίες δεν είναι φιλικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο και πολλές φορές ούτε και για την ίδια την επιχείρηση, επηρεάζεται η παραγωγικότητά της και δημιουργούνται προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας της. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν δηλαδή το πως μία επιχείρηση μπορεί να οργανώσει τις εργασίες της με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε και η ίδια να έχει πιο ωφέλιμα παραγωγικά αποτελέσματα, αλλά και το κοινωνικό της εκτόπισμα να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο», εξήγησε.
 
Αυτό πολύ συγκεκριμένα, συνέχισε, «έχει να κάνει με τους τρόπους τους οποίους μηχανικά αντικαθίστανται, ενσωματώνονται καινούργιες συνθήκες στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον».

«Το στοίχημα είναι και παραμένει το πως δημιουργούμε έξυπνες επιχειρήσεις στους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουν την λειτουργία τους», τόνισε ακόμη υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και παράλληλα προστασίας του περιβάλλοντος». 

Επιπρόσθετα η Επίτροπος Περιβάλλοντος επεσήμανε την ανάγκη για «εξειδίκευση ανθρώπων και ομάδων στον τρόπο με τον οποίο επιστημονικά αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα διαχείρισης του περιβάλλοντος», ενώ ερωτηθείσα εάν αυτή η προσπάθεια ανοίγει τον δρόμο και για νέα επαγγέλματα απάντησε καταφατκά. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Μιλάμε για σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία τα οποία θα μας βοηθούν να έχουμε και ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία σωστά πάνω σε αυτή την βάση. Άρα, το κομμάτι της συνάσπισης των δυνάμεων των ψηφιακών επαγγελμάτων μαζί με τις επιστήμες της γης, μπορούν να μας δώσουν φοβερά αποτελέσματα στους τρόπους με τους οποίους, για παράδειγμα, εκμεταλλευόμαστε την παραγωγή μεθανίου από τα σκουπίδια, ούτως ώστε αυτό να γίνει βιομεθάνιο και πως η προσαρμογή στα οχήματα μπορεί να γίνει με τρόπο που να εξυπηρετεί την συζήτηση για τις λιγότερες εκπομπές στην ατμόσφαιρα», υπογράμμισε. 

Αναλυτικά η παρέμβαση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στην εκπομπή Business Hour στο ακόλουθο βίντεο (μετά το 5ο λεπτό):
 

Μάριος Αδάμου
 
13028