Στα σκαριά νέος αυτοκινητόδρομος / Τα έργα που θα τρέξουν το 2021

Τα έργα που θα προωθηθούν το 2021 ανέλυσε στη DigitalTv ο Υπ. Μεταφορών/Πώς προχωρά η ανάπτυξη Λιμανιού-Μαρίνας Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Τα μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομής που θα «τρέξουν» το 2021 ανέλυσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, στην εκπομπή «Business Hour» της DigitalTv, τονίζοντας πως όραμα του Υπουργείου είναι να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο σύγχρονων και αποτελεσματικών υποδομών και υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε «η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει πολιτική απόφαση ότι κανένα έργο δεν θα ανασταλεί ή θα ακυρωθεί λόγω του κορωνοϊού», σημειώνοντας πως «με το να προωθήσουμε τα αναπτυξιακά έργα που είχαμε προγραμματισμένα θα δώσουμε μία ώθηση προς την οικονομία με όλα τα οφέλη τα οποία θα υπάρχουν». 

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, μάλιστα, την επόμενη τριετία θα προωθηθούν έργα πέραν των 433 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και άλλα έργα γύρω στα 160 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι έργα άλλων Υπουργείων και έχει αναλάβει την υλοποίησή τους το Υπουργείο Μεταφορών. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αναφερόμενος στα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα τα οποία θα προκηρυχθούν και θα αρχίσει η υλοποίησή τους εντός του 2021 είπε πως σε αυτά περιλαμβάνονται το νέο Κυπριακό Μουσείο στην Λευκωσία, ένα έργο των 110 εκατ. ευρώ, ο Αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη-Ευρύχου, ένα έργο γύρω στα 82 εκατ. ευρώ και ο Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Παλαιοχωρίου (τμήμα Ανάγυιας, Αγροκηπιάς), γύρω στα 72 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, εντός του 2021 αναμένεται ότι θα προχωρήσει και ο Δρόμος Πόλεως Χρυσοχούς-Πάφου, με προϋπολογισμό 86 εκατ. ευρώ, για τον οποίο υπάρχει απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και γίνεται μία επανεξέταση αυτή την στιγμή από το Συμβούλιο Προσφορών για να γίνει νέα κατακύρωση. «Είναι ένα έργο το οποίο θεωρούμε ότι θα υπογραφεί και θα ξεκινήσει με την νέα απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών», εκτίμησε ο κ. Καρούσος.

Πέραν των πιο πάνω, την νέα χρονιά θα προωθηθούν προς υλοποίηση ο κυκλικός κόμβος Σταυρού, ένα έργο 30 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη εξασφαλιστεί η σχετική χρηματοδότης, καθώς και η Β Φάση του Περιμετρικού Λευκωσίας για το οποίο έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Connecting Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προκηρυχθεί μέσα στο 2021.

Ακόμη το 2021 θα προωθηθεί προς υλοποίηση ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊττά, ένα έργο των 30 εκατ., του οποίου η πρώτη φάση είναι ήδη υπό κατασκευή, ενώ υπό κατασκευή είναι και η πρώτη φάση του Περιμετρικού Λευκωσίας που είναι γύρω στα 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών περιλήφθηκαν περίπου 17 εκατ. ευρώ για έργα προστασίας από την διάβρωση των παραλιών σε Περβόλια, Ορόκλινη και Χλώρακα. Για την Χλώρακα, ανέφερε ο κ. Καρούσος, έχει προκηρυχθεί το έργο, ενώ για τα Περβόλια και την Ορόκλινη οι σχετικές προκηρύξεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες 

«Όλα τα μεγάλα μας αναπτυξιακά έργα θα προκηρυχθούν και θα ξεκινήσει ουσιαστικά η υλοποίησή τους μέσα στο 2021 και είναι γι’ αυτό που έχουμε και σημαντική αύξηση στον αναπτυξιακό μας προϋπολογισμό», τόνισε περαιτέρω.

Ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας
Σε ό,τι αφορά το έργο ανάπτυξης του Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας, ο Υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε πως η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου. 

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, συνέχισε, από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει ο επενδυτής για υλοποίηση της σύμβασης. Βάσει της συμφωνίας, εξήγησε, όλες οι επενδύσεις θα ολοκληρωθούν εντός 15 ετών. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Θα αναλάβει όμως ο επενδυτής από την 1η Ιανουαρίου το Λιμάνι. Θα ξεκινήσει τις επενδύσεις στο Λιμάνι και στην Μαρίνα και θα πρέπει να τρέξει να εκδώσει τις άδειες που χρειάζονται -πολεοδομικές και οποιεσδήποτε άλλες αδειοδοτήσεις χρειάζεται- για να ξεκινήσει το έργο το συντομότερο», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως «έχει κάποια χρονική περίοδο η οποία μπορεί να πάει μέχρι ένα χρόνο και μπορεί να αναλάβει από την πρώτη ημέρα ή μετά από 12 μήνες. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα υλοποιήσει κάποια προαπαιτούμενα που υπάρχουν μέσα στη σύμβαση. Ο επενδυτής, όμως, μας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει άμεσα και να ξεκινήσει την υλοποίηση της συμφωνίας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος, δε, στα οφέλη από την ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Αγίας Νάπας, ο κ. Καρούσος τόνισε πως πρόκειται για μία επένδυση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, η οποία θα έχει ένα ετήσιο όφελος, κατά μέσο όρο, στην οικονομία του τόπου, συνεισφορά στο ΑΕΠ δηλαδή, 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στην εκπομπή «Business Hour» ο Υπουργός Μεταφορών στο ακόλουθο βίντεο:

Μάριος Αδάμου
 
16459