Σταματάει να επενδύει σε νέα έργα στην Κύπρο η EBRD τον Δεκέμβριο

Που διοχετεύθηκαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ​​​​​​​ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ  - EBRD)

Μετά από έξι χρόνια επενδύσεων συνολικού ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, η επιτυχημένη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ  - EBRD) στην Κύπρο ολοκληρώνεται και η εντολή της Τράπεζας για την Κύπρο, λήγει στα τέλη του 2020, οπότε και η EBRD θα σταματήσει να επενδύει σε νέα έργα στο νησί, αλλά θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης .

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, "κατά τη λειτουργία της στην Κύπρο, μέσω ενός συνδυασμού επενδύσεων, πολιτικού διαλόγου και τεχνικής βοήθειας, η Τράπεζα συνέβαλε σημαντικά στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008".

Η ΕΤΑΑ αναφέρει ότι επένδυσε στον τραπεζικό τομέα, υποστήριξε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και παρείχε εκπαίδευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ολόκληρο το νησί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Η ΕΤΑΑ υποστήριξε "έναν πιο ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση και αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα μέσω επενδύσεων σε μετοχές σε δύο συστημικές τράπεζες - την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα". Μέσω αυτών των επενδύσεων, η ΕΤΑΑ "υποστήριξε ενεργά τα επιτυχή πρότυπα αναδιάρθρωσης και εταιρικής διακυβέρνησης σε αυτές τις δύο τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσει την ανθεκτικότητα ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα και να διευκολύνει μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη".

>>>Διαβάστε ακόμη: Άνοιξαν 55 θέσεις στην Κυβέρνηση / Όλες οι πληροφορίες

Ακόμη, δηλώνει ότι "προώθησε τη διεθνή ολοκλήρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρέχοντας εκπαίδευση και συμβουλές σχετικά με τη χρηματοδότηση του εμπορίου σε συνεργαζόμενες τράπεζες και τοπικές επιχειρήσεις μέσω του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορίου (TFP)" και "στο πλαίσιο του TFP, 340 εκατομμύρια ευρώ διοχετεύθηκαν σε τοπικές τράπεζες σε περισσότερες από 600 συναλλαγές".

Στον τομέα της ενέργειας, η Τράπεζα "υποστήριξε την αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία πέντε ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας" και "παρείχε επίσης δάνειο 80 εκατομμυρίων ευρώ στην Εταιρεία Υποδομής Φυσικού Αερίου της Κύπρου για την ανάπτυξη νέων υποδομών, επιτρέποντας στην Κύπρο να αντικαταστήσει το ακριβό και ρυπογόνο βαρύ μαζούτ με καθαρότερο φυσικό αέριο και να μειώσει τις εκπομπές CO2 της χώρας κατά 10%".

Όπως αναφέρει, "το Νοέμβριο του 2015, η ΕΤΑΑ ξεκίνησε το πρόγραμμα «Συμβουλές για μικρές επιχειρήσεις», το οποίο έκτοτε έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 270 συμβουλευτικά προγράμματα για ΜΜΕ σε ολόκληρο το νησί" και επιπλέον, εκατοντάδες ΜΜΕ επωφελήθηκαν από προγράμματα κατάρτισης και καθοδήγησης.

Το έργο της ΕΤΑΑ στην Κύπρο ακολούθησε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαΐου 2014 σε απάντηση σε αίτημα των κυπριακών αρχών, από τότε "υπήρξε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην οικονομία". "Η σταθερή ανάπτυξη από το 2015 συνοδεύτηκε από μείωση της ανεργίας, προσεκτική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας", αναφέρει η Τράπεζα.

KYΠΕ

 
24343