Στέφανος, Αννίτα, Νικόλας: Σωστή η πορεία της οικονομίας, διαφωνούν σε επιμέρους (VIDEO)

Αννίτα: Δημοσιονομική πειθαρχία, Στέφανος: Όχι σε Οικονομία της «αρπακτής», Νικόλας: Κερδίσαμε την αξιοπιστία των αγορών

Τις ανησυχίες τους, τις λύσεις που προτείνουν αλλά και το πώς κρίνουν μέχρι στιγμής την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη συζήτησαν η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. 

Οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν στα πλαίσια του Φόρουμ Οικονομίας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ χθες (31/10) εκφράζοντας τις θέσεις τους σχετικά με την οικονομία και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την ευημερία των πολιτών. 

Το χθεσινό Φόρουμ του ΑΚΕΛ αποτέλεσε ουσιαστικά και την πρώτη ευκαιρία, μετά τις Προεδρικές Εκλογές, για τους Αρχηγούς των τριών μεγάλων κοινοβουλευτικών κομμάτων να συζητήσουν για τα της οικονομίας. Κατά τη συζήτηση διαφάνηκε ότι οι τρείς μεγάλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι η οικονομία προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση και με σταδιακούς ανοδικούς ρυθμούς, ωστόσο, διαφάνηκαν διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα, δευτερευούσης σημασίας, τα οποία μπορούν εύκολα να επιλυθούν μέσω διαλόγου. 

Για παράδειγμα και οι τρείς συμφωνούν ότι υπήρχε αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που δείχνει καλές προοπτικές και για την οικονομία και ότι αυτή η πορεία θα πρέπει να συνεχιστεί. Παράλληλα, και οι τρεις συμφωνούν πως τα μέτρα και το πακέτο στήριξης των πολιτών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύγκλιση των τριών παρουσιάζεται ακόμη και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία όπως τα υψηλά επιτόκια και το κόστος ενέργειας και πληθωρισμού. 

Αννίτα: Ταχύτητα, προνοητικότητα και δημοσιονομική πειθαρχία 

Η πρώτη τοποθέτηση έγινε από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η οποία υπογράμμισε πως η θέση του ΔΗΣΥ είναι να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εκφράζοντας την ίδια ώρα την αντίθεση του κόμματος σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με μόνιμα οριζόντια μέτρα. 

Παράλληλα, η κα. Δημητρίου εξέφρασε ξανά την ανησυχία του ΔΗΣΥ για την αύξηση των ανελαστικών δαπανών που προκύπτουν από την μεγάλη αύξηση στο κρατικό μισθολόγιο. Ταυτόχρονα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη διαφωνία της με πολιτικές που έχουν να κάνουν με φορολογικές επιβαρύνσεις, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με την επίλυση διαφόρων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση του τέλους €350 εταιρειών, αλλά και την ανάγκη για αναμόρφωση στη φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος. 

Στ. Στεφάνου: Να μην έχουμε οικονομία της «αρπακτής» 

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου και διοργανωτής του Φόρουμ, ανέφερε πως η Κύπρος πρέπει να σταματήσει να βλέπει προς μια οικονομία της «αρπακτής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και να προχωρήσει προς οικονομία με προοπτική. 

Συγκεκριμένα, σημαντικό για τον κ. Στεφάνου, όπως ανέφερε, είναι να γίνονται οι σωστές μεταρρυθμίσεις την ώρα που πρέπει και οι επενδύσεις που θα πραγματοποιούνται να δίνουν βάθος στην οικονομία. 

Μάλιστα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στον τρόπο που η λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία, σημειώνοντας πως εάν είχε λυθεί το Κυπριακό θα υπήρχαν περισσότερες ευκαιρίες. «Εάν είχε λυθεί το Κυπριακό θα είχαμε περισσότερες ευκαιρίες και αντί να αναζητούμε λύσεις τύπου Euroasia θα μπορούσαμε να είχαμε την επιλογή μιας χώρας που σήμερα είναι κατοχική δύναμη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Καταληκτικά, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «εάν κάτι βγαίνει από την περίοδο που ζούμε είναι ότι πρέπει να μάθουμε να είμαστε Προμηθείς κι όχι Επιμηθείς με όρους δημοσίου συμφέροντος, με όρους οφέλους προς την κοινωνίας μας και του τόπου μας». 

Νικόλας: Κερδίσαμε την αξιοπιστία των Αγορών 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού αρχικά ανέφερε ότι παραμένουν σοβαρές προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία, όπως τα υψηλά επιτόκια, οι υψηλές τιμές ενέργειας και ο πληθωρισμός, ακολούθως μίλησε για τις κινήσεις της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη προς αυτό τον σκοπό. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη πήρε άμεσα μέτρα για στήριξη των πολιτών (ΑΤΑ, καύσιμα, επιδότηση ενέργειας και φωτοβολταϊκά), κάνοντας παράλληλα αναφορά και στις αποφάσεις που αφορούν τη νέα στεγαστική πολιτική.

Μάλιστα, αναφορικά με την ΑΤΑ ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες πτυχές που μπορούν να επανεξεταστούν, όπως για παράδειγμα η κλιμακωτή και όχι η οριζόντια απόδοση της. 

Τώρα, αναφορικά με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και την πορεία της οικονομίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε πως για να μπορέσει η κυβέρνηση να παρουσιάσει όλα αυτά τα μέτρα έπρεπε πρώτα να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας στις αγορές. Κάτι που όπως αναφέρει κερδήθηκε από τον προϋπολογισμό 2024 που κατέθεσε η κυβέρνηση. 

«Πρόκειται για ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό και μέχρι το 2026 θα μας φέρει να πετυχαίνουμε τα κριτήρια Μάαστριχτ κάτι που δεν έχει γίνει από το 2008 και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο μέτρο κατά της ακρίβειας αφού όσο ανεβαίνει η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας θα πέφτει το κόστος δανεισμού, θα έχουμε επενδύσεις και εξοικονομήσεις που θα μπορούν να διοχετευθούν στην κοινωνία», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας την ίδια ώρα πως «σκοπός και στόχος της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι να ευημερούν οι άνθρωποι», επεξηγώντας την ίδια ώρα πως  «ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ευημερούν οι αριθμοί της οικονομίας και αυτή τη πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση». 

Στεφάνου: Είδαμε καλά σχέδια από τη κυβέρνηση για το Στεγαστικό

Στα πλαίσια της συζήτησης και ερωτηθείς από τη παρουσιάστρια και δημοσιογράφο Γωγώ Αλεξανδρινού, η οποία συντόνιζε τη συζήτηση, για το κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος παρουσιάζει αυξημένες κοινωνικές παροχές, ο Στέφανος Στεφάνου απάντησε πως αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στο κόμμα και θα αποφασιστεί σε κατοπινό στάδιο. 

Τώρα, ερωτηθείς σχετικά με εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για θέματα οικονομίας και κατά πόσον αυτές είναι κοστολογημένες, ο κ. Στεφάνου έφερε ως παράδειγμα τις προτάσεις τους για το Στεγαστικό, όπου το κόμμα κατέθεσε στην κυβέρνηση - όπως σημειώνει - συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις.

Μάλιστα, ο κ. Στέφανου δήλωσε ικανοποιημένος σχετικά με τη νέα στεγαστική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αναφέροντας πως κάποιες εκ των εισηγήσεων τους υιοθετήθηκαν,  ωστόσο, την ίδια ώρα τονίζει πως από αυτή απουσιάζουν 2 βασικά σημεία. 

«Έχουμε παρακολουθήσει τις εξαγγελίες της νέα κυβέρνησης αναφορικά με το στεγαστικό. Είδαμε καλά σχέδια και καλά προγράμματα. Λείπουν όμως 2 σημεία που είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο καλά το πρόβλημα», σημείωσε. 

Επεξηγώντας το πιο πάνω ο κ. Στεφάνου συμπλήρωσε πως «το ένα σημείο είναι η απουσία του Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα. Δεν μπορείς να έχει συντονισμό και διόρθωση των προγραμμάτων εάν δεν υπάρχει αυτός ο Φορέας. Σωστά έχει λεχθεί ότι αυτό είναι στο πρόγραμμα Χριστοδουλίδη, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «το δεύτερο πρόβλημα αφορά την χρηματοδότηση. Σήμερα το πρόβλημα είναι πέραν από το κόστος η χρηματοδότηση, να βρίσκουν δανεισμό για να βρουν στέγη. Το κράτος είχε ένα τέτοιο οργανισμό και ήταν ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης που λανθασμένα από το 2017 είχε μετατραπεί σε τράπεζα και επειδή – αφού έγινε τράπεζα – δεν μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική, θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει τι θα κάνει με τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Εμείς καταθέσαμε ένα πλαίσιο και ο Υπουργός Εσωτερικών βρήκε ενδιαφέρουσα αυτή μας την πρόταση». 

Ο κ. Στεφάνου καταληκτικά στην τοποθέτηση του έκανε αναφορά και στο Μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως η Κύπρος αδυνατεί να αντιμετωπίσει το δύσκολο αυτό ζήτημα επειδή δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική.

Όπως επεξήγησε «η Κύπρος θα έπρεπε να έχει ήδη έτοιμες δομές και υποδομές, που δεν έχει. Να έχει γρήγορες διαδικασίες, που δεν έχει».  

Αποτέλεσμα των πιο πάνω, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση το 2013 να παραλάβει 1800 αιτήσεις και να παραδώσει στη νέα κυβέρνηση 33.000 αιτήσεις. Όπως σημείωσε, «πέραν από την αύξηση των ροών όταν κάνεις τόσα χρόνια να τις εξετάσεις θα συσσωρεύονται. Το καθήκον της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει αυτή τη πολιτική».

Δείτε σε βίντεο όλη τη συζήτηση: 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος