Στεφάνου: Γιατί προχωρήσαμε με Νόμο για την αναστολή εκποιήσεων 

Οι λόγοι που οδήγησαν την Βουλή στην νομοθετική ρύθμιση της αναστολής εκποιήσεων / Τι θα επιδιώξει το ΑΚΕΛ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Τους λόγους που οδήγησαν την Βουλή στην ψήφιση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021, ανέλυσε σε παρέμβασή του στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας πως πρέπει να διαμορφωθεί ένα συνολικό στεγαστικό σχέδιο, έτσι ώστε κανείς να μην μείνει χωρίς στέγη.

Ειδικότερα κι ερωτηθείς εάν δεν ήταν αρκετή η απόφαση του Συνδέσμου Τραπεζών για αναστολή των εκποιήσεων, ο κ. Στεφάνου απάντησε «όχι, δεν ήταν αρκετή».

Όπως εξήγησε, «πρώτα απ’ όλα ότι εμείς ζητούσαμε παράταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων μετά που είχε εκπνεύσει η οικειοθελής αναστολή των εκποιήσεων από πλευράς Τραπεζών μέχρι το τέλος Αυγούστου. Καλούσαμε τις Τράπεζες και μαζί καλούσαμε και την Κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για να πιέσει τις Τράπεζες για να παρατείνουν την αναστολή των εκποιήσεων, αφού και οι ίδιες παραδέχονταν ότι η ειδική περίοδος και τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός επέβαλλαν αυτή την αναστολή», πρόσθεσε. 

«Ο κορωνοϊός συνεχίζει να υπάρχει. Η πανδημία συνεχίζει να υπάρχει και τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Επομένως, αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, οι Τράπεζες από μόνες τους θα έπρεπε να είχαν παρατείνει την περίοδο αναστολής των εκποιήσεων, κάτι που, ωστόσο, δεν είχαν κάνει», επεσήμανε. 

Περαιτέρω ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ υπενθύμισε πως, «την περασμένη εβδομάδα είχαμε προγραμματισμένη στην ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής, συζήτηση για το θέμα των εκποιήσεων. Υπήρχαν διαφορετικές προτάσεις νόμου. Η δική μας πρόταση νόμου ήταν πιο συγκεκριμένη. Δηλαδή, αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου για να δούμε τι θα μας προκύψει μέχρι τότε και αυτή η αναστολή να είναι στοχευμένη και να μην είναι για όλους και για όλα. Να είναι για την πρώτη κατοικία με αγοραία αξία μέχρι 350.000 ευρώ και για την μικρή επαγγελματική στέγη, όπως αυτή καθορίζεται από την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (μέχρι 10 άτομα προσωπικό και τζίρο μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ)», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών, ο κ. Στεφάνου τόνισε πως αυτή «μιλούσε μόνο για την πρώτη κατοικία, αφαιρούσε από μέσα την μικρή επαγγελματική στέγη και την ίδια ώρα δεν αναφερόταν στις εταιρείες αγοράς πιστώσεων, στις εταιρείες, δηλαδή, που οι Τράπεζες πωλούν ως περιουσιακό στοιχείο δάνεια». 

Επομένως, συμπλήρωσε, «εμείς δεν ήμασταν ικανοποιημένοι, όπως δεν ήταν ικανοποιημένα και τα άλλα κόμματα που είχαν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις, γι' αυτό και κάναμε αυτή την συζήτηση την Πέμπτη (17/12) και υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου που καταθέσαμε για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου με τον τρόπο που έχω προαναφέρει». 

Θα υπάρξει και νέα αναστολή;
Ερωτηθείς τι γίνεται μετά τον Μάρτιο και κληθείς να εκτιμήσει εάν η οικονομία θα είναι σε καλύτερα στάδια και δεν θα χρειαστεί περαιτέρω αναστολή των εκποιήσεων, είπε πως «αυτό θα το δούμε», αναλύοντας 3 παράγοντες βάσει των οποίων θα παρθεί και η όποια απόφαση. 

«Πρώτα απ’ όλα πως θα είναι η οικονομία την περίοδο εκείνη και τι θα γίνει με την πανδημία, εν αναμονή του εμβολίου, γιατί είναι φανερό πως αν δεν έρθει το εμβόλιο, αν δεν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, δεν θα απαλλαγούμε από την πανδημία και τον ιό και δεν θα απαλλαγούμε εν μία νυκτί», είπε σημειώνοντας πως «το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, τον Μάρτιο θα δούμε σε ποια κατάσταση θα είμαστε και για αυτό έχουμε βάλει αυτό το χρονοδιάγραμμα».

«Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι, εμείς κατανοούμε πλήρως πως απλά η αναστολή δεν θεραπεύει το πρόβλημα που υπάρχει το πρόβλημα με τις εκποιήσεις και κατ’ επέκταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Χρειάζεται να γίνουν συνολικές πολιτικές και δυστυχώς, είναι μία από τις κριτικές που κάνουμε προς την κυβέρνηση, γιατί δεν έχει κάνει και πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή

Πρώτον, πως θα ενισχυθούν τα εισοδήματα των πολιτών έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, 

Δεύτερον, δεν έχει έρθει κανένα σχέδιο, παρότι το είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση, το οποίο κωδικοποιήθηκε σε ένα ΕΣΤΙΑ 2 για να στηριχθούν κι εκείνες οι ομάδες του πληθυσμού που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, ενώ θα ήθελαν να τα εξυπηρετήσουν και δεν μπορούν να μπουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, γιατί το ΕΣΤΙΑ 1 αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι μπορούν να μπουν σε μία βιώσιμη αναδιάρθρωση,

Τρίτον, δεν έχουμε συνολική πολιτική από μέρους της Κυβέρνησης για διασφάλιση στέγης σε όλους», εξήγησε. 

«Όλα αυτά κάνουν το πρόβλημα των εκποιήσεων ακόμη πιο δύσκολο και ακόμη πιο πιεστικό», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «γι’ αυτό είπαμε τώρα σε αυτή την περίοδο της πανδημίας να αναστείλουμε τις εκποιήσεις, δίνοντας συνέχεια στην οικειοθελή αναστολή των εκποιήσεων από μέρους των τραπεζών, και συν τω χρόνω θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Κυβέρνηση, έτσι ώστε πρώτον, να φέρει προγράμματα στήριξης των δανειοληπτών που θέλουν να μπουν σε αναδιαρθρώσεις και δεν μπορούν, δεύτερο για να ελεγχθεί η πολιτική των τραπεζών για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις αυθαίρετες χρεώσεις, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, και τρίτον, πως θα διαμορφωθεί ένα συνολικό στεγαστικό σχέδιο, έτσι ώστε κανείς να μην μείνει χωρίς στέγη».

Μάριος Αδάμου