Στεγαστικά: Μέχρι €55.000 και για ανακαίνιση σπιτιού/Η προϋπόθεση

Σημαντικές διευκρινίσεις για τα νέα στεγαστικά σχέδια που εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών / Τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Σημαντικές διευκρινήσεις για τα νέα στεγαστικά σχέδια έδωσε στην εκπομπή «Offsite On Air» την Παρασκευή (19/2), η Προϊστάμενη Διεύθυνσης Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, Ανθούλα Σαββίδη.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΔΩ <<<

Η κα Σαββίδη απάντησε και στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση για τα σχέδια, για να κάνει ανακαίνιση οικίας

Μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση για ανακαίνιση οικίας, τόνισε η κα Σαββίδου, αλλά με την σημαντική προϋπόθεση ότι ο αιτητής μετά την 1η Μαρτίου να αποκτήσει είτε με αγορά είτε ως κληρονομιά την οικία ή το τεμάχιο γης.

«Πρέπει να υπάρχει πάντοτε η έννοια της απόκτησης κατοικίας. Δηλαδή. Εάν ένα ζευγάρι π.χ., ένας θα αποκτήσει μέσω κληρονομιάς δωρεάν ένα τεμάχιο γης ή μια υφιστάμενη οικία. Φτάνει η απόκτηση της οικίας και τα έγγραφα στο κτηματολόγιο να κατατεθούν μετά την 1η Μαρτίου που ξεκινά το σχέδιο. Είναι πολύ σημαντικό κριτήριο. Να έχει την κυριότητα ο δικαιούχος μετά την 1η του Μάρτη. Όποιος προχώρησε ήδη με την απόκτηση ενός τεμαχίου ή μιας οικίας, δεν αποτελούσε αυτή η ενίσχυση κίνητρο για αυτόν για να το αποκτήσει. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα αυτό», εξήγησε.

>>> Διαβάστε ακόμη: Μένεις σε απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές; Δικαιούσαι επίδομα <<<

Αίτηση - Απλές διαδικασίες

Η κα Σαββίδου τόνισε ότι οι διαδικασίες θα είναι απλές και η αξιολόγηση γίνεται άμεσα. 

Πρέπει ο αιτητής:

 • Να έχει άδεια οικοδομής 
 • Βεβαίωση από χρηματοπιστωτικό οργανισμό ότι διαθέτει τους πόρους ή θα μπορέσει να εξασφαλίσει δάνειο. Αποδεχόμαστε και προσυμφωνία με τράπεζα.
 • Βεβαίωση από μελετητή για τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Υπάρχει το κριτήριο για το μέγεθος της νέας κατοικίας να μην ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά μέτρα ενώ για υφιστάμενες μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα. 

«Αν είναι πλήρης η αίτηση προχωρούμε με θετική αξιολόγηση και κατά μέσο όρο 2 μήνες παίρνει ο αιτητής απάντηση», σημείωσε. 

>>> Διαβάστε επίσης: Οι 386 κοινότητες που θα πάρεις χρήματα αν χτίσεις σπίτι (ΛΙΣΤΑ) <<<

Τα ποσά

Τα ποσά για 1ο το σχέδιο που αφορά Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών

Η οικονομική βοήθεια που θα παραχωρείται στους δικαιούχους θα ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. 

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% συνολικής δαπάνης), το οποίο εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας, έχει ως εξής:

 • Μονήρες άτομο μέχρι €20.000
 • Ζεύγος μέχρι €30.000
 • Νεαρό Ζεύγος - να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα δύο μέλη του ζεύγους κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης, μέχρι €45.000
 • Οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €35.000
 • Νεαρή οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης νεαρής μονογονεϊκής οικογένειας) - να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα μέλη της οικογένειας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μέχρι €50.000
 • Πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα), μέχρι €55.000
 • Άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000 για κατασκευές
 • Για ειδικές κατασκευές, για σκοπούς ασφάλειας και επαρκούς στήριξης της κατοικίας λόγω μορφολογίας ή και κλίσης εδάφους, πρόσθετο ποσό μέχρι €15.000.

>>> Δείτε ΕΔΩ τα 258 χωριά που καλύπτει το συγκεκριμένο σχέδιο <<<

Όσον αφορά το 1ο σχέδιο, δεν πρέπει να κατέχει κατοικία ο αιτητής ή ο/η σύζυγος οπουδήποτε αλλού. Βασικά κριτήριο είναι η ενίσχυση για πρώτη κατοικία. 

Τα ποσά για το 2ο σχέδιο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών

Η οικονομική βοήθεια που θα παραχωρείται στους δικαιούχους θα ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% συνολικής δαπάνης), το οποίο εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας, έχει ως εξής:

 • Μονήρες άτομο και οικογένεια μέχρι 3 άτομα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €15.000
 • Οικογένεια 4 ατόμων και άνω (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €20.000
 • Άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000

>>> Δείτε ΕΔΩ τα 128 χωριά που καλύπτει το συγκεκριμένο σχέδιο <<<

Όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει πρόσθετο κριτήριο κάποιος που ενδιαφέρεται να αποκτήσει κατοικία στις περιοχές του δεύτερου σχεδίου θα πρέπει να μην έχει και άλλο οικιστικό τεμάχιο στην κοινότητα ή σε σε γειτνιάζουσα κοινότητα ή Δημο. 

Δείτε όλα όσα δήλωσε η κ. Σαββίδου - Στο 8:45 λεπτό το σημείο για τις ανακαινίσεις:
 

 
21620