Στεγαστικά Σχέδια: Ποιοι δεν δικαιούνται τα χρήματα

Αν ανήκεις σε αυτές τις κατηγορίες τότε δεν δικαιούσαι στήριξη από τα νέα στεγαστικά σχέδια (VIDEO)

 Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τα νέα στεγαστικά σχέδια και επιδόματα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, εξήγησε με λεπτομέρειες στην εκπομπή ‘’Offsite On Air’’ της Digital TV, η κ. Ανθούλα Σαββίδη, Προϊστάμενη Διεύθυνσης Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τόνισε ότι στόχος της νέας στεγαστικής πολιτικής είναι η ανάπτυξη των πυρήνων των κοινοτήτων και η στήριξη του κόσμου που διαμένει στην ύπαιθρο. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο όπως είπε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οικοδομή να ανεγερθεί σε περιοχή οικιστικής ζώνης και όχι αγροτικής ζώνης. Δεν θα δίνεται το χρηματικό ποσό για αγροτική ζώνη. 

 Η κ. Σαββίδη ανέφερε τις πρόνοιες τα ποσά των δύο σχεδίων ενώ αναφέρθηκε και στα εισοδηματικά κριτήρια. 

Τα ποσά για 1ο το σχέδιο που αφορά  Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών η οικονομική βοήθεια που θα παραχωρείται στους δικαιούχους θα ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. 

Διαβάστε ακόμη:

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% συνολικής δαπάνης), το οποίο εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας, έχει ως εξής:

 • Μονήρες άτομο μέχρι €20.000
 • Ζεύγος μέχρι €30.000
 • Νεαρό Ζεύγος - να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα δύο μέλη του ζεύγους κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης, μέχρι €45.000
 • Οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €35.000
 • Νεαρή οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης νεαρής μονογονεϊκής οικογένειας) - να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα μέλη της οικογένειας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μέχρι €50.000
 • Πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα), μέχρι €55.000
 • Άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000 για κατασκευές
 • Για ειδικές κατασκευές, για σκοπούς ασφάλειας και επαρκούς στήριξης της κατοικίας λόγω μορφολογίας ή και κλίσης εδάφους, πρόσθετο ποσό μέχρι €15.000.

Όσον αφορά το 1ο σχέδιο, δεν πρέπει να κατέχει κατοικία ο αιτητής ή ο/η σύζυγος οπουδήποτε αλλου. Βασικά κριτήριο είναι η ενίσχυση για πρώτη κατοικία. 

Τα ποσά για το 2ο σχέδιο  Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών

Η οικονομική βοήθεια που θα παραχωρείται στους δικαιούχους θα ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000.

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% συνολικής δαπάνης), το οποίο εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας, έχει ως εξής:

 • Μονήρες άτομο και οικογένεια μέχρι 3 άτομα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €15.000
 • Οικογένεια 4 ατόμων και άνω (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €20.000
 • Άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000

Όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει πρόσθετο κριτήριο κάποιος που ενδιαφέρεται να αποκτήσει κατοικία στις περιοχές του δεύτερου σχεδίου θα πρέπει να μην έχει και άλλο οικιστικό τεμάχιο στην κοινότητα ή σε σε γειτνιάζουσα κοινότητα ή Δημο. 

Δείτε τον σχετικό πίνακα με τα εισοδηματικά κριτήρια - Όσων τα εισοδήματα ξεπερνούν αυτά τα ποσά δεν είναι δικαιούχοι* 

P

* Η κ. Σαββίδου τόνισε ότι η κατηγορία εξόχως απομακρυσμένες περιοχές, εξαιρείται από το εισοδηματικά κριτήρια αφού θέλουν οι δικαιούχοι να είναι περισσότεροι.

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχο - Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση:

Όπως είπε η κ .Σαββίδου ο  δικαιούχος θα πρέπει να αποκτήσει μόνιμη κατοικία για ιδιοκατοίκηση τουλάχιστον 10 χρόνια. 

Επιπλέον ‘’Θα πρέπει να ανεγείρει ή να αγοράσει κατοικία σε περιοχή οικιστικής ζώνης και αυτό είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί γιατί αυτό συνδέεται με τους στόχους των σχεδίων που είναι η αναζωπύρωση των πυρήνων των κοινοτήτων και στήριξη των κατοίκων. Γιατί θέλουμε στη συνέχεια να γίνει η περαιτέρω ανάπτυξη και με εστιατόρια, με χώρους εστίασης, σουπερμάρκετ και άλλες υπηρεσίες. Επειδή πολλοί μας ρωτούν δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα για να χτίσουν σε αγροτικές ζώνες’’

‘’Ο αιτητής θα πρέπει να έχει άδεια οικοδομής και τεκμηριωμένα να έχει και ικανοποιητικούς πόρους για να καλύψει το κόστος που θα αφορά τον ίδιο’’

Αίτηση - Απλές διαδικασίες

Η κ. Σαββίδου τόνισε ότι οι διαδικασίες θα είναι απλές και η αξιολόγηση γίνεται άμεσα. 

Πρέπει ο αιτητής:

 • Να έχει άδεια οικοδομής 
 • Βεβαίωση από χρηματοπιστωτικό οργανισμό ότι διαθέτει τους πόρους ή θα μπορέσει να εξασφαλίσει δάνειο. Αποδεχόμαστε και προσυμφωνία με τράπεζα.
 • Βεβαίωση από μελετητή για τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Υπάρχει το κριτήριο για το μεγεθος της νέας κατοικίας να μην ξεπερνα τα 200 τετραγωνικά μέτρα ενώ για υφιστάμενες μεχρι 250 τετραγωνικα μετρα. 

''Αν είναι πλήρης η αίτηση προχωρούμε με θετική αξιολόγηση και κατά μέσο όρο 2 μήνες παίρνει ο αιτητής απάντηση'', σημείωσε.  

Καλύπτουν και ανακαινίσεις τα σχέδια

Μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση για ανακαίνιση οικίας τόνισε η κ. Σαββδίου αλλά με την σημαντική προϋπόθεση ότι ο αιτητής μετά την 1η Μαρτίου θα αποκτήσει είτε με αγορά είτε ως κληρονομιά την οικία ή το τεμάχιο γης.

‘’Πρέπει να υπάρχει πάντοτε η έννοια της απόκτησης κατοικίας. Δηλαδή. Εάν ένα ζευγάρι π.χ., ένας θα αποκτήσει μέσω κληρονομιάς δωρεάν ένα τεμάχιο γης ή μια υφιστάμενη οικία. Φτάνει η απόκτηση της οικίας και τα έγγραφα στο κτηματολόγιο να κατατεθούν μετά την 1η Μαρτίου που ξεκινά το σχέδιο. Είναι πολύ σημαντικό κριτήριο. Να έχει την κυριότητα ο δικαιούχος μετά την 1η του Μάρτη. Όποιος προχώρησε ήδη με την απόκτηση ενός τεμαχίου ή μιας οικίας, δεν αποτελούσε αυτή η ενίσχυση κίνητρο για αυτόν για να το αποκτήσει. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα αυτό’’

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε η κ. Σαββίδου:

 
21624