ΣΤΕΚ: Ζητά προεδρική παρέμβαση για την ηχορύπανση

Σε άμεσο κίνδυνο το τουριστικό προϊόν και η φήμη της χώρας

Το πρόβλημα με την ηχορύπανση που δημιουργούν τα κέντρα αναψυχής και όχι μόνο, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πλέον το διακύβευμα είναι το ίδιο το μέλλον του κυπριακού τουρισμού αναφέρει το δελτίο τύπου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου. 

Όπως αναφέρει το δελτίου τύπου, ως ΣΤΕΚ έχουν προειδοποιήσει δεκάδες φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα τα τελευταία χρόνια, όμως το συγκεκριμένο μείζον πρόβλημα συνεχίζει να διαιωνίζεται αφού δεν λαμβάνονται οι απαιτούμενες τολμηρές αποφάσεις που απαιτούνται για πάταξή του από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία ως επίσης και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Παράλληλα, όπως αναφέρει το δελτίο, αντιλαμβάνονται ότι η ηχορύπανση δημιουργεί πρόσκαιρα κέρδη για κάποιους αλλά η ζημιά που δημιουργείται στο τουριστικό μας προϊόν είναι πολλαπλάσια και θα έχει μακροχρόνιο αρνητικό αντίκτυπο για όλους. 

Ως ξενοδόχοι, όπως αναφέρει το δελτίο, δέχονται καθημερινά τα  έντονα παράπονα των τουριστών αλλά και των οργανωτών ταξιδιών  και πολύ φοβούνται πως το συγκεκριμένο πρόβλημα σύντομα θα αποτελέσει τη βασική αιτία απώλειας τουριστικών ροών προς τη χώρα.  

Διαβάστε αυτούσια το δελτίο τύπου ΣΤΕΚ:

«Το πρόβλημα με την ηχορύπανση που δημιουργούν τα κέντρα αναψυχής και όχι μόνο, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πλέον το διακύβευμα είναι το ίδιο το μέλλον του κυπριακού τουρισμού. Ως ΣΤΕΚ προειδοποιήσαμε δεκάδες φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα τα τελευταία χρόνια. Τελευταία φορά, τον περασμένο Μάιο σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Δυστυχώς όμως το συγκεκριμένο μείζον πρόβλημα συνεχίζει να διαιωνίζεται αφού δεν λαμβάνονται οι απαιτούμενες τολμηρές αποφάσεις που απαιτούνται για πάταξή του από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία ως επίσης και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια να ανταπεξέλθουν πολύ δύσκολων καταστάσεων,  που προκάλεσε η πανδημία του COVΙD-19 και  η απώλεια της ρωσικής αγοράς.  Δυστυχώς όμως κινδυνεύουμε να τα καταστρέψουμε όλα από μόνοι μας λόγω… θορύβου!!!  

Αντιλαμβανόμαστε ότι η ηχορύπανση δημιουργεί πρόσκαιρα κέρδη για κάποιους αλλά η ζημιά που δημιουργείται στο τουριστικό μας προϊόν είναι πολλαπλάσια και θα έχει μακροχρόνιο αρνητικό αντίκτυπο για όλους. Άλλωστε, στην Κύπρο ξέρουμε από πρώτο χέρι πως άμα προλάβει και σου βγει το όνομα μετά πολύ λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις. Ως ξενοδόχοι δεχόμαστε καθημερινά τα  έντονα παράπονα των τουριστών αλλά και των οργανωτών ταξιδιών  και πολύ φοβόμαστε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα σύντομα θα αποτελέσει τη βασική αιτία απώλειας τουριστικών ροών προς τη χώρα μας.  

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλέσει άμεσα έκτακτη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τουριστικούς φορείς) ώστε να βρεθεί τρόπος πάταξης  της συγκεκριμένης παρανομίας προτού να είναι αργά! 

Καθημερινά αναχωρούν από την Κύπρο δυσαρεστημένοι τουρίστες και η δυσφήμηση που κάνουν στο τουριστικό προϊόν της χώρας είναι τεράστια. Είναι λυπηρό την ώρα που γίνονται προσπάθειες για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και που άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, εμείς στην Κύπρο να μένουμε εκτεθειμένοι επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε ένα τέρμα στην ασύδοτη χρήση μεγαφώνων και όχι μόνο». 

 
24975