Στη Βουλή ΚΕΔΙΠΕΣ και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

Στο μικροσκόπιο της Επ. Οικονομικών ο ρόλος της ΚΕΔΙΠΕΣ, η μετεξέλιξη σε κακή τράπεζα και το καθεστώς των εργαζομένων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

UPD: ΥΠΟΙΚ:Τον Ιούλιο το επίσημο αίτημα προς ΕΕ για μετεξέλιξη ΚΕΔΙΠΕΣ

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών θα βρεθούν μεταξύ άλλων τη Δευτέρα 21/3 τα θέματα της ΚΕΔΙΠΕΣ, καθώς και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων. Στόχος να εξεταστεί ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας της ΚΕΔΙΠΕΣ, οι διαδικασίες μετεξέλιξης της και το καθεστώς των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, θα εξεταστεί το καθεστώς των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, η σχέση με τους δανειολήπτες και κατά πόσο χρειάζεται ενίσχυση το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο λειτουργούν.

>>> Διαβάστε αυτούσια την ατζέντα της Επιτροπής <<<

Αναλυτικότερα, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, Αντρέας Καυκαλιάς, Χρίστος Χριστοφίδης και ο βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ενέγραψαν προς συζήτηση το θέμα «Η λειτουργία της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), οι αποφάσεις της κυβέρνησης για μετεξέλιξή της και πώς αυτές επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά, τους δανειολήπτες, τις υπόλοιπες τράπεζες και τους εργαζομένους στην ΚΕΔΙΠΕΣ». Μιλώντας στην Brief ο βουλευτής Αντρέας Καυκαλιάς επισήμανε ότι αφορμή για τη συζήτηση του θέματος έδωσαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΚΕΔΙΠΕΣ, καθώς και η προσπάθεια για μετεξέλιξη του οργανισμού σε κακή τράπεζα. Θέλουμε να δούμε, σημείωσε, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, πώς προχωρούν οι μελέτες και ποιος θα είναι ο ρόλος του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί.

Ο κ. Καυκαλιάς πρόσθεσε επίσης η εγγραφή του συγκεκριμένου θέματος έγινε για να εξεταστεί το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει για το ίδιο το κράτος η μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε κακή τράπεζα και πώς αυτό θα επιμεριστεί ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη. Είναι σημαντικό, συνέχισε ο κ. Καυκαλιάς, να δούμε τι θα απογίνουν τα δάνεια με το νέο καθεστώς της ΚΕΔΙΠΕΣ. Παράλληλα, σημείωσε, θα θέλαμε να δούμε τι γίνεται με το προσωπικό του οργανισμού, καθώς όπως ανέφερε ακούμε για σχέδια εθελούσιας εξόδου, αλλά από την άλλη γίνονται προσλήψεις από την πίσω πόρτα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τη δημιουργία του νέου σχεδίου που θα αφορά τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, καθώς όπως είναι γνωστό το ΕΣΤΙΑ αφορούσε τους βιώσιμους δανειολήπτες.

Θέμα για την ΚΕΔΙΠΕΣ ενέγραψε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, καθώς επίσης και για τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Λεωνίδου μαζί με την βουλευτή του ΔΗΚΟ και πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ενέγραψαν το θέμα «Οι χρονοβόρες διαδικασίες, οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες κατά το στάδιο εξέτασης αιτημάτων αναδιάρθρωσης δανείων και η πιθανότητα κατάχρησης από μέρους των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων της δεσπόζουσας θέσης τους κατά παράβαση των διατάξεων του περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην Brief ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι θα βάλουμε στο μικροσκόπιο τις διαδικασίες της ΚΕΔΙΠΕΣ όσον αφορά στις αναδιαρθρώσεις δανείων. Ο κ. Λεωνίδου έκανε λόγο για μια αόρατη Αρχή, η οποία λειτουργεί με διαδικασίες και κανόνες τους οποίους δεν ξέρει κανείς και για υτό, σημείωσε θα πρέπει ενδεχομένως να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια.

Πέραν των πιο πάνω, αναφερόμενος στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, ο κ. Λεωνίδου σημείωσε ότι αυτές κατέχουν δεσπόζουσα θέση σε σχέση με τον δανειολήπτη και θα πρέπει να επέλθει εξίσωση μεταξύ των μερών, αλλά και διαφάνεια. Εφόσον το κράτος παρεμβαίνει στη συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει οι παρεμβάσεις του να γίνονται και προς τις δυο πλευρές και όχι μόνο προς τη μία, συνέχισε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδου θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα του ελέγχου αυτών των εταιρειών, καθώς όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος από την αρμόδια αρχή που είναι η Κεντρική Τράπεζα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι θα τεθούν και άλλα θέματα στο τραπέζι όπως είναι αυτά των εκτιμήσεων και των δικαιωμάτων των δανειοληπτών πριν από τις εκτιμήσεις, και ο περιορισμός στη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια της συμβατικής σχέσης μεταξύ των δυο μερών, χωρίς να επεκτείνεται έξω από τα όρια της σχέσης αυτής. Ο κ. Λεωνίδου δήλωσε αποφασισμένος να κάνει ότι είναι δυνατό και να φτάσει μέχρι τέλους  ώστε να αλλάξουν οι παθογένειες στο σύστημα και δεν θα περιοριστεί μόνο στην καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν.

Σημειώνεται ότι πέραν των δυο θεμάτων που ενεγράφησαν για συζήτηση, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει επίσης και τα νομοσχέδια που αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), μετά την αναβολή της ψήφισης τους από την Ολομέλεια του Σώματος στις 9 Δεκεμβρίου 2021. Όπως προκύπτει τα συγκεκριμένα νομοσχέδια φαίνεται να είναι τα τελευταία που εκκρεμούν σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα για την πρώτη δόση του Σχεδίου Ανάκαμψης.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ