Στη Βουλή ο 5ος Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός των €180,6εκ

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τίθεται τη Δευτέρα (8/11) ο πέμπτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2021, ύψους €180,6 εκατομμυρίων.
 

Στην εισηγητική έκθεση προς την Επιτροπή Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου ανέρχεται στο 0,11% και διευκρινίζει πως ποσό ύψους €156,2 εκατ. αποτελεί ενδοκυβερνητικές συναλλαγές και συνεπώς δεν επηρεάζει δημοσιονομικό ισοζύγιο.
 
Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των πέντε συμπληρωματικών προϋπολογισμών φέτος, ανέρχεται σε €690,8 εκατ.
 
Μεταξύ άλλων, στον νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, περιλαμβάνονται πρόσθετες πιστώσεις ύψους 94 εκατ., που αφορούν πρόσθετες πιστώσεις ύψους €85 εκατ. για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που απαιτείται για καταβολή της αυξημένης γενικής κυβερνητικής εισφοράς στο ΓεΣΥ μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και πρόσθετες πιστώσεις ύψους €8,5 εκατ. για κάλυψη των αυξημένων αναγκών για αγορά φαρμάκων και εμβολίων. Επίσης προέκυψε ανάγκη πρόσθετων πιστώσεων €30 εκατ. για χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης λόγω λανθασμένης λογιστικής εγγραφής το 2019.
 
Επίσης, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και πιστώσεις ύψους €3,7 εκατ. λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και των αυξημένων αιτήσεων ασύλου και διεθνούς προστασίας, που δέχονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Ειδικότερα, οι πιστώσεις αυτές αναμένεται να καλύψουν το κόστος των υλικών συνθηκών υποδοχής και της διαμονής τους σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, όπως αναφέρεται. Υπενθυμίζεται ότι με τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό είχαν δοθεί πρόσθετες πιστώσεις €19 εκατ. για κάλυψη των αναγκών, που προκύπτουν από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.
 
Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται επίσης αυξημένες πιστώσεις για κάλυψη αναγκών που προέκυψαν για αγροτικές πληρωμές, περιβαλλοντικές παροχές, μικρά έργα υποδομής, αυξημένες χορηγίες στον ΚΟΑ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Θέατρο Ριάλτο, ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. Παράλληλα, καλύπτεται η ανάγκη δημιουργίας περιορισμένων θέσεων εργασίας για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής.
 
Πρόκειται για δεκαεννέα θέσεις, ήτοι δώδεκα στις εξωτερικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, τη μεταφορά των υπαλλήλων της Επιτροπής Σιτηρών στο Υπουργείο Γεωργίας (έξι θέσεις) και στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (μία θέση) για σκοπούς εφαρμογής του νόμου που προνοεί τη μεταφορά των υπαλλήλων της Επιτροπής Σιτηρών στο Υπουργείο Γεωργίας.

Τι αφορούσαν οι υπόλοιποι 4

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Ο 1ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά) αφορούσε την κάλυψη των μέτρων που είχε αποφασίσει η Κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, υγείας και οικονομίας και προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €250 εκατομμυρίων.
  • 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά) αφορούσε σειρά αιτημάτων που υπέβαλαν Ανεξάρτητες Υπηρεσίες, Υπουργεία, Υφυπουργεία, Τμήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών για κάλυψη πρόσθετων αναγκών για κοινωνικές παροχές, παροχές υγείας, αγροτικές πληρωμές και διαφόρων άλλων αναγκών. Προέκυψε επίσης η ανάγκη δημιουργίας - αναβάθμισης πολύ περιορισμένου αριθμού θέσεων, για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής, συμπεριλαμβανομένου της δημιουργίας θέσης Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω και Γενικού Διευθυντή, για το νέο Υφυπουργείο και προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €148.524.438. 
  • Ο 3ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά) προέκυψε για σκοπούς στήριξης των πυρόπληκτων, από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού στις 3 και 4 Ιουλίου 2021, και την πυρκαγιά που έπληξε την επαρχία Πάφου, στις 26 Ιουνίου 2021 και προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €20 εκατ.
  • Ο 4ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός - ήταν αποτέλεσμα της συνέχισης των επιπτώσεων της πανδημίας και έτσι παρίσταται ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πιστώσεων για κάλυψη των μέτρων στήριξης του γεωργικού τομέα, του τουριστικού τομέα, του τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας και προβλέπει την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €91,7 εκατ. περίπου. 

Brief / ΚΥΠΕ

 
24979