Στη Βουλή το συνταξιοδοτικό σχέδιο για δημόσιους υπαλλήλους

Ποια η φιλοσοφία του, ποιους καλύπτει και ποια η θέση της ΠΑΣΥΔΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες Πέμπτη το νομοσχέδιο που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο για το συνταξιοδοτικό στο δημόσιο τομέα και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η συζήτηση του στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών. Το νομοσχέδιο κάνει λόγο για δημιουργία επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα καλύπτει όλους τους υπηρετούντες, οι οποίοι προσλήφθηκαν ή διορίστηκαν μετά την 1/10/2011, καθώς και όσους μόνιμους υπαλλήλους θα διοριστούν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου το οποίο ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισαγωγή Σχεδίου Παροχής Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων για τους νεοεισερχόμενους μόνιμους υπαλλήλους (αυτούς δηλαδή που διορίστηκαν ή διορίζονται για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2011) και τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου, στην Κρατική Υπηρεσία και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, μέσω της λειτουργίας Ταμείου Προνοίας.

Ο σχεδιασμός του νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων εδράζεται στη φιλοσοφία λειτουργίας των Ταμείων Προνοίας. Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί ένα νέο Ειδικό Ταμείο Καταβολής Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων το οποίο θα χρηματοδοτείται εκατέρωθεν από τον εργοδότη και τους εργοδοτούμενους. Συγκεκριμένα, ο εργοδότης και κάθε μέλος του Σχεδίου θα καταβάλλουν, εκατέρωθεν, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο με 5% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους. Το ποσοστό χρηματοδότησης δύναται να αναπροσαρμόζεται μελλοντικά στη βάση αποτελεσμάτων αναλογιστικών μελετών που θα διεξάγονται για το σκοπό αυτό.

Στο νέο Σχέδιο θα ενταχθούν: (α) Όλοι οι υπηρετούντες, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου, μόνιμοι υπάλληλοι που διορίστηκαν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την 1.10.2011 καθώς και όσοι μόνιμοι υπάλληλοι θα διοριστούν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου, τόσο στην Κρατική Υπηρεσία όσο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

(β) Όλοι οι υπηρετούντες, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου, εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στην Κρατική Υπηρεσία και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, οι ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί ως ειδικοί αστυνομικοί βάσει της οικείας νομοθεσίας, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και οι απόφοιτοι του Δασικού Κολλεγίου που απασχολούνται με σύμβαση απασχόλησης ορισμένου χρόνου. 

(γ) Όλοι οι εργοδοτούμενοι οι οποίοι, κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου, θα καταστούν εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στην Κρατική Υπηρεσία και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Οι εν λόγω εργοδοτούμενοι θα εντάσσονται στο Σχέδιο κατά την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης απασχόλησής τους σε αορίστου χρόνου.

(δ) Όλα τα πρόσωπα τα οποία, κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου, θα μονιμοποιηθούν ως ειδικοί αστυνομικοί, βάσει της οικείας νομοθεσίας. Τα πρόσωπα αυτά θα εντάσσονται στο Σχέδιο κατά την ημερομηνία μονιμοποίησής τους ως ειδικοί αστυνομικοί.

Σε σχέση με την επανένταξη των δικαστών στο υφιστάμενο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις Συμφωνίες Πλαίσιο που συνομολογήθηκαν με τη συνδικαλιστική πλευρά, οι μόνιμοι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο νέο Σχέδιο θα απολαμβάνουν τα ίδια ωφελήματα, με κάποιες διαφοροποιήσεις, με τα μέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων. Ως εκ τούτου κρίθηκε ενδεδειγμένο όπως, ανάλογης μεταχείρισης τύχουν και τα μέλη της δικαστικής υπηρεσίας, με επαναφορά των ρυθμίσεων που ίσχυαν πριν την 1.10.2011 σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που θα τους καταβάλλονται.

Σε προ ημερών δηλώσεις του στην Brief, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση του Υπουργικού, αν και όπως είπε λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε, αρκετοί εργαζόμενοι ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική υπηρεσία έχουν αφυπηρετήσει ήδη και δεν θα επωφεληθούν του νέου σχεδίου.

Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, ο κ. Ματθαίου διευκρίνισε στην Brief ότι παλαιότερα λαμβανόταν υπόψη ο τελευταίος μισθός. Κάτι που όπως παραδέχτηκε δεν ήταν ούτε σωστό ούτε και δίκαιο καθώς αρκετοί λίγο πριν την αφυπηρέτηση τους έπαιρναν προαγωγή, ώστε να λαμβάνουν και αυξημένη σύνταξη. Πλέον, όπως είπε, θα υπολογίζεται ο μέσος μισθός ολόκληρης της καριέρας κάποιου για σκοπούς παραχώρησης σύνταξης, μέθοδος που θεωρείται πιο δίκαιη.

Ο κ. Ματθαίου, είχε αναφέρει πως όταν και εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την Βουλή θα διασφαλιστούν τα «συνταξιοδοτικά ωφελήματα για περισσότερους από 36 χιλιάδες συναδέλφους».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ