Στην 16η θέση καινοτομίας η Κύπρος

Μέτρια η απόδοση μας στον τομέα της καινοτομίας- Βελτιώθηκε κατά πολύ από το 2017- Δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία

Στην κατηγορία των χωρών με μέτριες επιδόσεις στην Καινοτομία βρίσκεται η Κύπρος με βαθμολογία 86,78 που την ανεβάζει στην 16η θέση (το 2017 βρισκόταν στη 20η θέση) σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard 2019.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αναλυτικότερα και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα μας βρίσκεται  βελτιωμένη και λίγο πιο πάνω από ότι ήταν το 2011 όπου συγκέντρωνε 86,56 μονάδες ενώ απέχει αρκετά από το 2013 όπου και συγκέντρωνε 90,08 μονάδες. Σε σύγκριση με το 2017 η Κύπρος φαίνεται να έκανε μεγάλες προόδους αφού τότε βρισκόταν στις 79,79 μονάδες.

Συγκεκριμένα, τα ελκυστικά ερευνητικά συστήματα, τα πνευματικά περιουσιακά στοιχεία καθώς και οι πωλήσεις αποτελούσαν  τις  ισχυρότερες διαστάσεις της κυπριακής  καινοτομίας με την Κύπρο να «σκοράρει» ιδιαίτερα καλά στις εφαρμογές εμπορικών σημάτων, στον πληθυσμό με τριτοβάθμια εκπαίδευση και στις διεθνείς επιστημονικές συν-δημοσιεύσεις.

Παράλληλα, όμως, η Χρηματοδότηση και η υποστήριξη καθώς και οι διασυνδέσεις είναι οι ασθενέστερες διαστάσεις της κυπριακής καινοτομίας. Συνολικά, η βαθμολογία της Κύπρου είναι η χαμηλότερη αναφορικά με δείκτες που περιλαμβάνουν την ιδιωτική συγχρηματοδότηση δημόσιων δαπανών , τις δαπάνες  στον επιχειρηματικό τομέα και τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος φαίνεται να έχει πολλούς οικονομικούς δείκτες αρκετά κάτω ή πάνω από την μέση τιμή της Ε.Ε..

Οι δείκτες που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της ΕΕ περιλαμβάνουν το μέσο ετήσιο ΑΕΠ, το μερίδιο απασχόλησης στις υπηρεσίες, το μερίδιο κύκλου εργασιών των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καθαρών εισροών.

Οι δείκτες που είναι πολύ χαμηλότεροι από το μέσο όρο της ΕΕ περιλαμβάνουν το δείκτη των μεριδίων απασχόλησης στον τομέα της μεταποίησης και της υψηλής και μέσης τεχνολογίας, την παραγωγή, το μερίδιο κύκλου εργασιών μεγάλων επιχειρήσεων, την προστιθέμενη αξία, το μερίδιο των ξένων ελεγχόμενων επιχειρήσεων και τις υψηλές δαπάνες για επιχειρήσεις ανά 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Αναλυτικότερα, τα δημόσια και ιδιωτικά επίπεδα δαπανών έρευνας και ανάπτυξης είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε., εμποδίζοντας έτσι την ικανότητα των ερευνητικών κέντρων και του επιχειρηματικού τομέα. Η αλληλεπίδραση μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι επίσης πολύ περιορισμένη.

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη οδήγησε σε κάποια πρόοδο στην επιχειρηματικότητα και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, η οικονομική υποστήριξη και τα μέτρα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να βασίζονται κυρίως σε επιχορηγήσεις. Εναλλακτικές λύσεις και πηγές χρηματοδότησης, όπως το επιχειρηματικό κεφάλαιο, η χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων και η συγκέντρωση κεφαλαίων, παραμένουν περιθωριακά για τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα είναι σε πολλές περιπτώσεις σε αναμονή και μόνο μερικά έργα ιδιωτικοποίησης προχωρούν σταδιακά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τη βαθμολογία τους, οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: πρωτοπόρες χώρες καινοτομίας (innovation leaders), χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας (strong innovators), χώρες με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας (moderate innovators) και χώρες με χαμηλές επιδόσεις καινοτομίας (modest innovators).

 

Αντρέας Πολυκάρπου