Στην Άγκυρα αναζητεί τα χρήματα για τους μισθούς η «κυβέρνηση»

Το «υπουργείο οικονομικών» προκήρυξε προσφορές για δάνειο ύψους 150 εκ. ΤΛ πριν 4 ημέρε

H «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα αναζητεί 850 εκ. ΤΛ για να πληρώσει τους μισθούς του «δημοσίου», ενώ το «υπουργείο οικονομικών» προκήρυξε προσφορές για δάνειο ύψους 150 εκ. ΤΛ πριν 4 ημέρες και τώρα χτυπάει την πόρτα της Άγκυρας για χρήματα.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το δημοσίευμα της Χαλκίιν Σεσί σήμερα αναφέρει ότι ο «υπουργός οικονομικών», Σουνάτ Ατούν μετέβη χθες στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών, Νουρεττίν Νεμπατί. Ο κ. Ατούν δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του ψευδοκράτους αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και στόχος τους είναι να δώσουν «γρήγορα την τελική μορφή στο οικονομικό πρωτόκολλο» που θα υπογράψουν με την Τουρκία.  «Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και την πηγή τους. Με τον κ. Νουρεττίν Νεμπατί θα συζητήσουμε την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη οικονομική στήριξη και τον οδικό χάρτη».
 
Εξάλλου, ο «πρωθυπουργός», Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι πλησιάζουν προς το τέλος τους οι εργασίες με τους Τούρκους αξιωματούχους και τεχνοκράτες σε σχέση με το οικονομικό «πρωτόκολλο» που θα υπογραφεί με την Τουρκία και ο ίδιος θα συναντηθεί με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι για υπογραφή του «πρωτοκόλλου».
 
Ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο μετέβη στην Άγκυρα ο «υπουργός οικονομικών» Ατούν και ότι αργότερα θα ολοκληρώσουν το «πρωτόκολλο» και ο ίδιος θα το υπογράψει με τον κ. Οκτάι. 
 
Ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας το «οικονομικό πρωτόκολλο» για το ψευδοκράτος αυτή την περίοδο και ότι στόχος τους είναι να υπογραφεί σύντομα και να τεθεί σε ισχύ». Ευχαρίστησε τον Φουάτ Οκτάι και τον Τούρκο Πρόεδρο, οι οποίοι ποτέ δεν στέρησαν την στήριξή τους από τον τουρκοκυπριακό «λαό», όπως είπε.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η «προεδρία» εξέφρασε την πεποίθηση ότι όπως και τις άλλες κρίσεις έτσι και αυτή, θα την ξεπεράσουν με κοινωνική αλληλεγγύη. Σημειώνεται ότι ο διπλασιασμός των τιμών πετρελαίου και γκαζιού έχει επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και έχει εντείνει και στο ψευδοκράτος τον πληθωρισμό. Προστίθεται δε ότι συνέπειες προκαλούν και η συνεχιζόμενη πανδημία αλλά και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας τώρα.
 
Προσδοκία του Ερσίν Τατάρ, αναφέρεται, ενώ οι «θεσμοί» του ψευδοκράτους λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο «λαός», να λαμβάνουν υπόψη την αναγκαιότητα του κοινωνικού κράτους και της διαβούλευσης, ασκώντας κριτική και αντιδρώντας στα πλαίσια δημοκρατικών κανόνων και να είναι ψύχραιμοι έναντι όσων προσπαθούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την κρίση αυτή που συμβαίνει ανά το παγκόσμιο.
 
Ο Τ/κ ηγέτης είχε επικριθεί έντονα από την αντιπολίτευση και κυρίως το ΡΤΚ για την δήλωσή του ότι η ακρίβεια και η οικονομική κρίση που υπάρχει στα κατεχόμενα είναι «νάζι της ιστορίας. Έρχονται και περνούν. Το σημαντικό είναι το κράτος, η συνέχεια του κράτους, να μπορέσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο μας σε αυτή την σημαντική γεωγραφική περιοχή». «Η δήλωσή σου αυτή θα γραφτεί στην ιστορία», του είχε πει ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν την Παρασκευή. Ακολούθησε η γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας» την επομένη.
 
ΚΥΠΕ