Στην Επ. Μεταφορών το ζήτημα της στήριξης των άνεργων πιλότων

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα (28/1) με ποιο τρόπο σκέφτεται η Κυβέρνηση να στηρίξει τους άνεργους Κυπρίους πιλότους

Θέματα που έχουν σχέση και με τα αυτοκίνητα ενοικιάσεως Ζ και με το θέμα της στήριξης άνεργων πιλότων για να καταφέρουν να παραμείνουν στο επάγγελμα, συζήτησε την Πέμπτη, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

>>> Διαβάστε επίσης:  SOS από Κύπριους πιλότους: Χρειαζόμαστε τη στήριξη του κράτους <<<

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συζήτησε σήμερα τον «Ο  περί  της  Εκμίσθωσης  Οχημάτων  χωρίς  Οδηγό  (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2020», το με ποιο τρόπο σκέφτεται η Κυβέρνηση να στηρίξει τους άνεργους Κυπρίους πιλότους, για να μην απωλέσουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους και τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά τη μεταφορά  του υφιστάμενου προσωπικού το οποίο εργάζεται σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών στα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει ή λήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, στις νέες εταιρείες που έχουν κερδίσει τις σχετικές προσφορές.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και  Έργων, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε για το θέμα με τα αυτοκίνητα Ζ, ότι είναι ομόφωνη απόφαση όπως λόγω και των επιπτώσεων της COVID στο θέμα του επαγγέλματος των ενοικιαστών Ζ να δοθεί παράταση του ορίου ηλικίας των αυτοκινήτων αυτών για ακόμα δύο χρόνια.  

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι τα αυτοκίνητα αυτά δικαιούνται να μπορούν να ενοικιάζονται σαν Ζ μέχρι την ηλικία των 12 χρονών. Με τη σημερινή απόφαση της ομάδας της Επιτροπής Μεταφορών αυτό το όριο παρατείνεται ακόμα δύο χρόνια, δηλαδή αυτοκίνητα, τα οποία αν έληγαν σήμερα, έκλειναν 12 χρονών, θα δικαιούνται να χρησιμοποιούνται ως Ζ μέχρι και την 31 Μαρτίου 2023», ανέφερε.

Αυτή η απόφαση, εξήγησε ο κ. Πιττοκοπίτης, «έχει ως στόχο να δώσει μια έτσι ανάσα και οικονομική στήριξη στους επαγγελματίες των αυτοκινήτων Ζ, οι οποίοι έχουν πληγεί καίρια  από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της COVID. Τουρισμό δεν έχουμε. Οπότε αντιλαμβάνεστε είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα».
 
Με αυτή την απόφαση, συνέχισε, δίνεται μια περαιτέρω ουσιαστική στήριξη στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Ζ.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ότι «Ο  περί  της  Εκμίσθωσης  Οχημάτων χωρίς Οδηγό  (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2020» θα πάει στην Ολομέλεια εντός Φεβρουαρίου, και μίλησε για θετική αντιμετώπιση από όλα τα κόμματα.
 
Ο κ. Πιττοκοπίτης ανάφερε ότι το δεύτερο θέμα που είδε η Επιτροπή ήταν το θέμα με την ανάγκη στήριξης των άνεργων πιλότων, «οι οποίοι, επίσης, έχουν βρεθεί στην ανεργία λόγω του πλήγματος που έχουν υποστεί οι αερομεταφορές από τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της COVID». Πρόσθεσε ότι «επειδή οι πιλότοι είναι αναγκασμένοι κάθε χρόνο να υποβάλλονται σε πρακτικές και θεωρητικές εξετάσεις αλλά και εξετάσεις υγείας, για να μπορούν να διατηρούν την άδεια ως πιλότοι και η διαδικασία αυτή κοστίζει γύρω στις €3.000 και επειδή οι άνθρωποι βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο σχεδόν στην ανεργία κρίθηκε ότι θα πρέπει το κράτος να έρθει αρωγός και να καλύψει αυτό το κόστος των €3.000 για να μπορέσουν να περάσουν από τις αναγκαίες εξετάσεις».
 
«Ομόφωνα η Βουλή έχει απευθύνει έκκληση προς την εκτελεστική εξουσία, προς τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας που ήταν παρόντες σήμερα», ειπε, σημειώνοντας ότι το θέμα θα επανέλθει σε 15 μέρες «και αναμένουμε από την εκτελεστική εξουσία να μας δώσει απαντήσεις για αυτά τα θέματα».
 
Ο κ. Πιττοκοπίτης είπε, επιπρόσθετα, ότι το τρίτο θέμα, το οποίο είχαν σήμερα στην Επιτροπή Μεταφορών ήταν το θέμα με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την συνέχιση της εργοδότησης εργατών σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στους αερολιμένες Πάφου και Λάρνακας.
 
«Επειδή κάποια συμβόλαια κάποιων εταιρειών έχουν λήξη και δημιουργήθηκε πρόβλημα με τη συνέχιση της εργοδότησης εργατών και υπαλλήλων των εταιρειών που έχασαν την προσφορά και υπήρχε αδιέξοδο στις επαφές που γίνονταν μεταξύ συντεχνιών, εργαζομένων, Hermes και Υπουργείου Εργασίας, ενέγραψα το θέμα ως αυτεπάγγελτο και συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη», εξήγησε.  Ο κ. Πιττοκοπίτης πρόσθεσε ότι ως Επιτροπή «απευθύναμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους ότι θα έπρεπε να βρουν λύση διότι θα ήταν αδιανόητο μέσα σε αυτές τις σημερινές συνθήκες να έχουμε και αναταραχή στα αεροδρόμια και πιθανόν κλείσιμο από απεργίες και το είχαμε ξανά σήμερα για να μας ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των επαφών».
 
Είναι, συνέχισε ο κ.  Πιττοκοπίτης, με ικανοποίηση που πληροφορήθηκαν χθες βράδυ ότι οι διαβουλεύσεις όλων των εμπλεκομένων κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα και υπογράφτηκαν σχετικές συμφωνίες.
 
«Οπότε, το συγκεκριμένο θέμα παρόλο που ήταν στην σημερινή ημερησία διάταξη μετά την ψεσινή θετική κατάληξη δεν χρειάστηκε να συζητηθεί περαιτέρω», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ)
 

 
16332
Thumbnail