Στην EUMED9 ο ΠτΔ-Στην ατζέντα ενεργειακές/οικονομικές προκλήσεις

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, 9 Δεκεμβρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, βρίσκεται στην πόλη Αλικάντε, της Ισπανίας, όπου αύριο, 9 Δεκεμβρίου, θα συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των εννέα Μεσογειακών Κρατών-Μελών της ΕΕ, γνωστή με την ονομασία EUMED9.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, στη Σύνοδο Κορυφής των EUMED9 θα λάβουν μέρος, πέραν του οικοδεσπότη Πρωθυπουργού της Ισπανίας, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν, πρωτίστως, οι ενεργειακές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ και θα αναζητηθούν τρόποι συντονισμού των μεσογειακών εταίρων της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στις προσκλήσεις αυτές, προσμετρώντας στην όλη εξίσωση και τα μεσογειακά συμφέροντα.

Ανάμεσα στα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης συγκαταλέγονται αυτά του ρόλου της Μεσογείου για το Μέλλον της Ευρώπης, της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα και το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Η ανταλλαγή απόψεων για την ενεργειακή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ θα έχει ως επίκεντρο:

  •     Τα μέτρα που λαμβάνονται και τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση της τιμής της ενέργειας και του  ηλεκτρισμού, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο.
  •     Τις εν εξελίξει προσπάθειες για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού της ΕΕ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι προοπτικές του διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, μέσω των οποίων δύναται να αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και άλλου τύπου μορφές πράσινης ενέργειας, όπως το υδρογόνο. 

Σε σχέση με τη θεματική ενότητα υπό τον τίτλο «Οικονομικό Πλαίσιο», θα συζητηθεί το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, υπό το φως των υψηλών δεικτών πληθωρισμού και γενικότερα της οικονομικής πίεσης που δέχονται τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, και θα αναζητηθούν λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής. 

Η Σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 9μμ (ώρα Κύπρου) και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις των Ηγετών στα ΜΜΕ.

 
24969