Στην Ολομέλεια το πάγωμα εκποιήσεων όσων υποβάλλουν αίτηση για το «Ενοίκιο έναντι Δόσης»

Ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση κατατίθεται η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ – Τι προνοεί

>>> UPDATE: Βουλή: Δια Νόμου πάγωμα εκποιήσεων μετά την υποβολή αίτησης για το «Ενοίκιο έναντι Δόσης» <<<

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, οδηγείται σήμερα (25/1) η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και με την οποία προωθείται το πάγωμα των εκποιήσεων όσων υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης».

Όπως αποφασίστηκε μετά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα (22/1), ενώπιον της Ολομέλειας θα βρεθεί τροποποιημένο κείμενο για καλύτερη στόχευση αυτής της προστασίας, έτσι ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη κατάχρηση της.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, σκοπός της πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Άριστο Δαμιανού, Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστο Χριστοφίδη και Ανδρέα Πασιουρτίδη, είναι η τροποποίηση του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου», ώστε η υποβολή αίτησης στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» να αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για καταχώριση έφεσης σε επαρχιακό δικαστήριο από ενυπόθηκο οφειλέτη, καθώς και από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος για παραμερισμό της σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου, τηρουμένων των διατάξεων και χρονικών προθεσμιών που προβλέπονται στον βασικό νόμο.

Όπως ανέφεραν οι εισηγητές στην Επιτροπή, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται η προστασία της κύριας κατοικίας των ενυπόθηκων οφειλετών που υποβάλλουν αίτηση για ένταξή τους στο υπό αναφορά σχέδιο μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της εν λόγω αίτησης.

Οι θέσεις ΥΠΟΙΚ, ΚΤ και Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε επί της αρχής με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των προτεινόμενων ρυθμίσεων, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη για στοχευμένη εφαρμογή τους, ώστε να αποφευχθούν πιθανά φαινόμενα κατάχρησης του προτεινόμενου μέτρου από δανειολήπτες οι οποίοι έκδηλα δεν πληρούν τα κριτήρια για ένταξή τους στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» και παρά ταύτα υποβάλλουν αίτηση, με στόχο την πρόκληση καθυστέρησης στη διαδικασία εκποίησης, γεγονός το οποίο θα επενεργεί εις βάρος της εξέτασης αιτήσεων των πραγματικών δικαιούχων.

Όπως η ίδια εκπρόσωπος δήλωσε, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 600 αιτήσεις από δανειολήπτες για ένταξή τους στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», εκ των οποίων ποσοστό ύψους 25% δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Ως εκ τούτου, υπέδειξε, στην πρόταση νόμου πρέπει να περιληφθούν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε ο ενυπόθηκος οφειλέτης να αποδεικνύει μέσω της καταχωρισμένης σε επαρχιακό δικαστήριο έφεσης ότι είναι επιλέξιμος για ένταξη στο υπό αναφορά σχέδιο.

Από την πλευρά της, η Βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η πρόταση νόμου κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και σημείωσε ότι το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου έχει ήδη λάβει παράπονα από δανειολήπτες για συνέχιση της διαδικασίας εκποίησης της ακίνητής τους περιουσίας, ενόσω εκκρεμεί η εξέταση της αίτησή τους για ένταξη στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης».

Ωστόσο, όπως η ίδια αξιωματούχος ανέφερε, επιμέρους πρόνοιες της πρότασης νόμου πρέπει να καταστούν πιο σαφείς και να τύχουν διευκρίνισης, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης από μη επιλέξιμους για ένταξη στο υπό αναφορά σχέδιο δανειολήπτες.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου συμφώνησε επί της αρχής με την πρόταση νόμου, ωστόσο επισήμανε ότι το πεδίο εφαρμογής της είναι πολύ διευρυμένο, με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε δανειολήπτης ή ενδιαφερόμενο μέρος να αποκτά δικαίωμα έφεσης για παραμερισμό της σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου και ως εκ τούτου σε ένα ακραίο σενάριο να απειλείται ακόμη και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συνεπώς, εισηγήθηκε την τροποποίηση του κειμένου, ώστε να υπάρχει στόχευση και να επιτυγχάνεται με ορθότερο τρόπο ο επιδιωκόμενος με την πρόταση νόμου σκοπός.

Τι λένε οι Τράπεζες

Εξάλλου, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΙΠΕΣ, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ) και του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων (ΣΕΔΠ), χωρίς να διαφωνούν με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, εισηγήθηκαν επίσης όπως στο κείμενο της υπό αναφορά πρότασης νόμου περιληφθούν πρόνοιες που να καθιστούν στοχευμένη την εφαρμογή τους, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάχρησης του πιο πάνω μέτρου, που θα οδηγήσει στην υποβολή μεγάλου όγκου αιτήσεων από δανειολήπτες που εμφανώς δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια του σχεδίου (π.χ. λήπτες βοηθήματος, αξία κατοικίας), παραχωρώντας τους την ευχέρεια αναστολής της διαδικασίας εκποίησης με βάση την υποβολή αίτησης και μόνο.

Στη βάση των πιο πάνω τοποθετήσεων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού αποφάσισε όπως το κείμενο της πρότασης νόμου, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, τροποποιηθεί, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δικαιολογημένα τεθέντες προβληματισμοί και να διασφαλιστεί η στοχευμένη εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων, με στόχο την προστασία εκείνων των δανειοληπτών που πραγματικά χρήζουν στήριξης στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου.

Σημειώνεται πως, υπέρ της πρότασης νόμου δήλωσαν ότι θα ταχθούν οι Βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, ενώ οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου