Στήριξη βιοτεχνιών & βιομηχανιών ορεινής περιοχής

Προσπάθεια ώστε τα διάφορα σχέδια επιχορήγησης «να γίνουν λιγότερο γραφειοκρατικά και πιο προσβάσιμα στις επιχειρήσεις»

Ειδικούς σχεδιασμούς, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, προωθεί το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, προς ενίσχυση των βιοτεχνιών και βιομηχανιών παραδοσιακών προϊόντων, που δραστηριοποιούνται στις ορεινές περιοχές.
 
Το πρωί η αρμόδια Υπουργός, Νατάσα Πηλείδου, ξεναγήθηκε από τον Επίτροπο, Κώστα Χαμπιαούρη, σε βιοτεχνίες παραδοσιακών προϊόντων και σε οινοποιεία της Επαρχίας Λεμεσού, όπου ενημερώθηκε για τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν, διαβεβαιώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για προώθηση, τόσο των παραδοσιακών προϊόντων όσο και των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
 
Σε δηλώσεις της, η κ.Πηλείδου ανέφερε πως «εδώ και κάποιο καιρό υλοποιούμε τη βιομηχανική πολιτική 2030, η οποία στόχο έχει να δώσει μια ώθηση στη βιομηχανία μας, η οποία αυτή τη στιγμή συνεισφέρει 8% στο ΑΕΠ της χώρας μας».
 
«Πιστεύουμε ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί αρκετά, μέσω στήριξης και από τα σχέδια χορηγιών τα οποία προωθούμε εδώ και χρόνια και σίγουρα θα αυξηθεί σημαντικά και το ποσό, αλλά και τα διάφορα σχέδια τα οποία θα είναι διαθέσιμα από το 2021 και μετά», συμπλήρωσε.
 
Επίσης, συνέχισε, «προσπαθούμε να δώσουμε μια ώθηση στα παραδοσιακά προϊόντα και τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τόσο σε σχέση με τις εξαγωγές και τις εργασίες της Υπηρεσίας Εμπορίου του Υπουργείου, όσο και σε σχέση με την Υπηρεσία Χειροτεχνίας για τα παραδοσιακά προϊόντα».
 
Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, το Υπουργείο της, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Χαμπιαούρη, προωθούν ειδικούς σχεδιασμούς για τις ορεινές περιοχές, «για τις οποίες χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση».
 
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες που γίνονται θα παρέχουν τη στήριξη που χρειάζεται ο κόσμος που δραστηριοποιείται και στις ορεινές κοινότητες αλλά και ευρύτερα στον τομέα της βιομηχανίας, της μεταποίησης, της οινοποίησης κλπ.
 
Ερωτηθείσα για τα προβλήματα που έχει εντοπίσει είπε πως υπάρχουν αρκετά, μεγάλα και μικρά προβλήματα, για τα οποία ήδη προωθούνται λύσεις.
 
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Δηλαδή υπάρχουν προβλήματα τα οποία θέλουν νομοθετική λύση για παράδειγμα, η οποία προωθείται, υπάρχουν και θέματα τα οποία είναι πιο απλά, όπως η καθαριότητα, η περίφραξη, όπως οι υποδομές και εκεί σίγουρα προσπαθούμε να προωθήσουμε λύσεις άμεσα», εξήγησε.
 

Επιπρόσθετα, υπέδειξε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε τα διάφορα σχέδια επιχορήγησης «να γίνουν λιγότερο γραφειοκρατικά και πιο προσβάσιμα στις επιχειρήσεις και σίγουρα προωθούνται διάφορα μέτρα, στο πλαίσιο βεβαίως της νομιμότητας και του τι επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα συγχρηματοδοτούμενα».
 
Προσπαθούμε ακόμη, είπε η Νατάσα Πηλείδου, «να κάνουμε ό,τι καλύτερο και μέσω της ψηφιοποίησης, ούτως ώστε και να υποβάλλονται με πιο εύκολες διαδικασίες (οι αιτήσεις) αλλά και να αξιολογούνται πιο γρήγορα τα διάφορα σχέδια, όπως επίσης να μένουν ανοιχτά  για παράδειγμα για περισσότερο χρόνο, ούτως ώστε να δίδουν περισσότερες δυνατότητες στους επιχειρηματίες να αποταθούν».
 
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, δήλωσε ότι η επίσκεψη της Υπουργού πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το Υπουργείο, για θέματα που αφορούν τις ορεινές μας κοινότητες.
 
«Στόχος της σημερινής μας επίσκεψης είναι η ενίσχυση των βιοτεχνιών, των βιομηχανιών, καθώς και των παραδοσιακών προϊόντων των ορεινών κοινοτήτων», είπε ο Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνουν συναντήσεις για ενημέρωση ατόμων που επιθυμούν να επενδύσουν στις ορεινές κοινότητες «και  σίγουρα σε αυτό έχει να συνδράμει πολύ το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με τα νέα σχέδια που πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει».

ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης 
 

 
12955