Στις 15 Μαρτίου τα "σπουδαία" για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης

Στην Ολομέλεια της Βουλής της 15ης Μαρτίου η δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης

Στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, που είναι στις 15 Μαρτίου, αποφάσισε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής να οδηγήσει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης.
 
Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, κόμματα επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν τροπολογίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Άγγελος Βότσης είπε ότι οι εισηγητές της πρότασης νόμου χωρίς επιπλέον τροπολογίες από τις πολιτικές δυνάμεις, προωθούν το θέμα στην επόμενη ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής για να ολοκληρωθεί επιτέλους η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία αυτού του ταμείου το οποίο έχει ήδη προικοδοτηθεί με €55 εκ. και ακίνητα αξίας περίπου €100 εκ.
 
Πρόσθεσε ότι τα κόμματα έχουν δεσμευθεί ότι στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας θα ολοκληρωθεί αυτό το θέμα χωρίς καμία άλλη αναβολή.

 
Στόχος του Ταμείου είναι η στήριξη φυσικών προσώπων που έχουν συνεισφέρει με ίδιους πόρους στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών κυπριακών τραπεζών, Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου.
 
Η Κυβέρνηση θα μεταφέρει στο Ταμείο Αλληλεγγύης 14 κρατικά ακίνητα συνολικής αξίας €100 εκατομμύρια, ενώ προς ενίσχυση του Ταμείου θα μεταφερθεί και ποσό €50 εκ.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ θα υποβάλει συγκεκριμένες τροπολογίες πάνω στην πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Αλληλεγγύης.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα κατέθεσε τις τροπολογίες του στην Επιτροπή μία εκ των οποίων αφορά «την απαγόρευση να είναι δικαιούχοι σε αυτό το Ταμείο οι ξένοι καταθέτες που έχουν τύχει ήδη ωφελήματος γιατί κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους μέσα από το πρόγραμμα επενδυτών».
 
Ανέφερε ότι οι τροπολογίες αφορούν επίσης στο να εξαιρεθούν από το Ταμείο κάτοχοι αξιογράφων, που ήταν σε θέση να γνωρίζουν ότι μετείχαν σε μια επενδυτική δραστηριότητα και στο να δοθεί το δικαίωμα στο ΔΣ του Ταμείου σε συνεννόηση με τον Υπουργό να επιβάλει τέλος στις τράπεζες μέσα από το οποίο θα υπάρξουν έσοδα για το Ταμείο για τους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων.
 
Είπε ακόμη ότι η τέταρτη τροπολογία έχει να κάνει με την απαγόρευση στο ΔΣ του Ταμείου να μπορεί να εκποιεί την κρατική περιουσία που θα του παραχωρηθεί.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα αυτές οι τροπολογίες να έχουν μέσα στην Ολομέλεια αλλά και μέσα στην κοινωνία απήχηση για να εγκαταλείψουν κάποιοι αυτή τη "λογική μπουλντόζας", που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες στην Βουλή, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους μήνες «ισοπεδώνονται όλες οι τροπολογίες, δεν συζητείται τίποτα γιατί έχουν προσυμφωνηθεί κάποια (θέματα) μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ».
 
 Αυτό δεν έχει λογική και είναι ακρωτηριασμός της λογικής, ανέφερε, προσθέτοντας ότι όταν κάποιος εισηγείται κάποια πράγματα τα οποία να είναι σωστά να μην μπαίνουν καν στη συζήτηση επειδή δύο κόμματα που έχουν την πλειοψηφία έχουν αποφασίσει από πριν να μην συζητούν τροπολογίες, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 
21679
Thumbnail