Στις 22/1 αποφασίζεται πού θα πάνε 30.000 ζημιωμένες ψήφοι

Κουρεμένοι και Κάτοχοι Αξιογράφων αξιολογούν τις απαντήσεις υποψηφίων και αποφασίζουν ποιον θα στηρίξουν

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Τις θέσεις τους σχετικά με τα αιτήματα του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) και Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων (ΣΥΚΑΤΑ) απέστειλαν γραπτώς οι υποψήφιοι Προέδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς οι δύο σύνδεσμοι δεν έχουν μέχρι σήμερα τοποθετηθεί σχετικά με ποιο υποψήφιο θα υποστηρίζουν. 

Οι δύο σύνδεσμοι αφού ενημερώσουν τα μέλη τους για τις θέσεις των υποψηφίων θα αποφασίσουν μετά από αξιολόγηση των προτάσεων και σε ειδική συνεδρία ποιον τελικά θα υποστηρίξουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Απόφαση η οποία εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Στην απόφαση προστίθεται ιδιαίτερη σημασία καθώς οι Σύνδεσμοι Καταθετών της πρώην Λαϊκής και Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων απαριθμούν χιλιάδες μέλη. Ο αριθμός κουρεμένων και κατόχων αξιογράφων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΚΑΛΑ, υπολογίζεται κάπου στις 30.000. Ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός σε μια εκλογική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ), Άδώνις Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στην Brief πως μετά τις επαρχιακές συναντήσεις θα ακολουθήσει συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί, θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί ο εκλεκτός του Συνδέσμου στις 22 Ιανουαρίου, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως ο ΣΥΚΑΛΑ βρίσκεται σε συνεννόηση για το ζήτημα με τον ΣΥΚΑΤΑ. 

Ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις των υποψηφίων ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως βρίσκονται στη διαδικασία να ενημερώσουν τα μέλη τους και έτσι τη δεδομένη στιγμή δεν θα αναφερθούν δημόσια στις θέσεις των υποψηφίων, κάτι που θα γίνει σε κατοπινό στάδιο. 

«Πρώτα θα αποστείλουμε αυτά που μας απάντησαν γραπτώς οι υποψήφιοι. Θα τα αναλύσουμε και θα δούμε ποια είναι τα συμπεράσματα μας από αυτές τις απαντήσεις. Θα γίνουν επαρχιακές συναντήσεις-συνεννοήσεις και ακολούθως οι επαρχιακές επιτροπές μαζί με το ΔΣ θα συνέλθουν για να πάρουν απόφαση ποιον θα υποστηρίξουν. Αυτή η απόφαση υπολογίζεται να παρθεί γύρω στις 22 Ιανουαρίου», είπε. 

Πάντως, όπως μας ειπώθηκε κανείς υποψήφιος δεν φαίνεται να ικανοποιεί μέσω των θέσεων του το 100% των αιτημάτων τους. Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση ο Σύνδεσμος να μην εκφράσει την προτίμηση του για κάποιον υποψήφιο λόγω του πιο πάνω ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε αρνητικά. 

Τι λένε Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης 

Μέχρι στιγμής, μόνο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου έχει τοποθετηθεί δημόσια παρουσιάζοντας μέρος των θέσεων του για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων, ο οποίος υποσχέθηκε ότι για κάθε 100.000 ζημιά που έχουν υποστεί θα μπορούν να πάρουν το 2023 έκαστος 8.000 ευρώ σε μετρητά.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως έχει υπολογίσει το σύνολο των ζημιών που αφορούν Κύπριους κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων και είναι γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος βρέθηκε φιλοξενούμενος στην Εκπομπή Snipers (δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή εδώ) και ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως έχει αποστείλει γραπτώς τις θέσεις του στους ενδιαφερόμενους και δεν επιθυμεί στο παρόν στάδιο να τοποθετηθεί δημοσίως στις προτάσεις του. Μάλιστα, σχολιάζοντας τη θέση Αβέρωφ ο κ. Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε γιατί δεν το έπραξε τόσο καιρό αλλά ταυτόχρονα μπορεί να γίνει 20 ημέρες πριν τις εκλογές

Από πλευράς του το επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη – αν και ερωτήθηκε από την Brief - μέχρι τη ώρα της δημοσίευσης του ρεπορτάζ δεν μας είχε απαντήσει για τις θέσεις που απέστειλε στους Συνδέσμους. 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
24612