Στις 3 Ιουλίου σταματά η παραγωγή πλαστικών, όχι η πώληση τους

Ευρωπαϊκή οδηγία τερματίζει την διάθεση τους στην αγορά / Μέχρι πότε θα μπορούν να πωλούνται στην Κύπρο / Υπάρχει πιθανότητα αύξησης της τιμής τους; 

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Κοντά στο τέλος τους βρίσκονται πλαστικά μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει με οδηγία της την απαγόρευση διάθεσης τους στην αγορά από την 3η Ιουλίου 2021.

>>> Δείτε ΕΔΩ αυτούσιο τον κανονισμό <<<<

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει ότι από την 3η Ιουλίου και εντεύθεν δεν επιτρέπεται να παραχθούν ξανά πλαστικά μιας χρήσης από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη ή διογκωμένη πολυστερίνη. 

Μέχρι πότε θα πωλούνται τα πλαστικά μιας χρήσης

Ένα κύριο ερώτημα όμως που εγείρεται είναι το τι θα γίνει με το διαθέσιμο απόθεμα πλαστικών μιας χρήσης που υπάρχει σε πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα.

Μέχρι πότε θα μπορούν να πωλούνται τα πλαστικά που θα απαγορευτούν και τι θα γίνει με το απόθεμα και αν αυτά συνεχίσουν να πωλούνται, υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν οι τιμές;

Σε επικοινωνία μας με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, μας ανέφερε ότι στον κανονισμό και βάσει οδηγίας που υπάρχει για την διαχείριση του αποθέματος, επιτρέπεται η πώληση τους μέχρι τέλη 2021 ή μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων. 

Όμως, όπως μας ανέφερε η κα. Βασιλείου, σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα και δεν ξοδευτεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως να δοθεί μικρή παράταση. Κάτι ωστόσο που όπως σημειώνει, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε την δεδομένη στιγμή, καθώς πρώτα θα πρέπει να γίνει συζήτηση στην Βουλή.

Όπως επεξήγησε η Επίτροπος, αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι από τις 3/7 και μετά, θα απαγορεύεται η διάθεση των συγκεκριμένων πλαστικών στην αγορά από τους εισαγωγείς και τους κατασκευαστές, και όσοι έχουν αγοράσει θα τα πωλούν μέχρι να τα εξαντλήσουν.

Υπάρχει περίπτωση αύξησης τιμών;

Όσο αφορά την πιθανότητα να αυξηθούν οι τιμές των πλαστικών, η κα. Βασιλείου ανέφερε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί με σιγουριά τι θα γίνει στο μέλλον. Στην παρούσα φάση τα είδη που απαγορεύονται θα πωλούνται στις τιμές που πωλούνταν και πριν, αφού δεν μπορεί να αυξηθεί ξαφνικά η τιμή λόγω του ότι οι πωλητές τα έχουν ήδη αγοράσει σε συγκεκριμένη τιμή, σχολίασε. 

Τα προϊόντα που απαγορεύεται η διάθεση τους

Από τις 3/7 θα απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά των μπατονέτων (με εξαίρεση αυτές που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό), των μαχαιροπήρουνων (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, chopsticks), των πιάτων, των καλαμακιών, των αναδευτήρων ποτών, των sticks για μπαλόνια (εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και των μηχανισμών τους) και των περιεκτών τροφίμων από διογκωμένο πολυστυρένιο με ή χωρίς κάλυμμα εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα που προορίζονται  για άμεση κατανάλωση εντός και εκτός του καταστήματος, που συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και που είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο, ζέσταμα.

Επίσης θα απαγορεύονται οι περιεκτές ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και τα καλύμματα τους, τα κυπελλάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και τα καλύμματα τους και όλα τα προϊόντα από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (είτε αυτά είναι μιας χρήσης, είτε όχι).  

Να σημειώσουμε επίσης ότι από τις 3/7, η διάθεση μιας σειράς προϊόντων θα πρέπει να πραγματοποιείται με την ενσωμάτωση συγκεκριμένης σήμανσης. Αυτά τα προϊόντα είναι σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν και εφαρμογείς ταμπόν, υγρά μαντηλάκια (δηλ. προδιαβρεγμένα μαντηλάκια προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης), προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού και κυπελλάκια ποτών.

Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, για τα προϊόντα που μπαίνουν σε καθεστώς σήμανσης, θα υπάρχει η υποχρέωση από τις 3/7 μέχρι και τις 4/7/2022  να μπαίνει αυτοκόλλητο σε όσα δεν είναι ενσωματωμένη η σήμανση, για να ξέρει ο καταναλωτής ότι αυτό σε αυτό το προϊόν περιέχετε πλαστική ύλη.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Δείτε το φιλμάκι που ετοιμασε το Τμήμα Περιβάλλοντος για ευαισθητοποίηση του κοινού:

Επίσης σχετικός Οδηγός Διευκρινήσεων, «Ερωτήσεις και Απαντήσεις Σχετικά με την Οδηγία για τα Πλαστικά μίας Χρήσης» έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος ενώ ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Κυπριάνα Σταύρου
 
21578