Στο μικροσκόπιο μέτρα για αύξηση τουριστικής κίνησης τον χειμώνα

Τι δηλώνουν στην Brief ο Υφ. Τουρισμού & ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ, για πιθανή επιμήκυνση τουριστικής περιόδου και κατά το χειμώνα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η αύξηση της τουριστικής κίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κρίνεται πλέον ως «επιτακτική ανάγκη», από διάφορους οικονομικούς φορείς.

Μάλιστα, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, κατά την πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας, εξήρε επανειλημμένα τη σημασία της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, τόσο για την κυπριακή Οικονομία όσο και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.

Παράλληλα σ’ εκκλήσεις για παράταση της τουριστικής περιόδου προέβησαν και άλλοι φορείς, όπως για παράδειγμα πρόσφατα ο ΟΣΙΚΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Τώρα είναι η ευκαιρία για επέκταση της τουριστικής περιόδου και εξάλειψη της εποχικότητας». 

Υπενθυμίζεται ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού τη φετινή χρόνια, κατόρθωσε να δώσει ανάσες στις ξενοδοχειακές μονάδες, στους ξενοδοχοϋπάλληλους αλλά και ευκαιρίες για τον εγχώριο τουρισμό, μέσω των Σχεδίων που εξαγγέλθηκαν πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες και εφαρμόστηκαν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σ’ εφαρμογή το Σχέδιο επιχορηγημένων διακοπών με ισχύ μέχρι την 31η Νοεμβρίου. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Διακοπές από €29 το δίκλινο-Πότε επαναρχίζει το σχέδιο <<<

Σ’ επικοινωνία της Brief με τον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, μας αναφέρθηκε ότι το Υφυπουργείο εξετάζει και μελετά μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και εντός του χειμώνα. 

«Πάρα πολλές από τις ενέργειες της εθνικής στρατηγικής τουρισμού αποσκοπούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δηλαδή στην αύξηση της τουριστικής κίνησης εκτός της περιόδου αιχμής.  Θα συνεχίζουμε να εξετάζουμε τρόπους για να υπάρχει ικανοποιητική και αυξημένη τουριστική κίνηση, τόσο από τον εξωτερικό όσο και τον εσωτερικό τουρισμό και τη χειμερινή περίοδο».

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, καθώς ακόμη βρίσκεται σε ισχύ – όπως έχει προαναφερθεί –  το Σχέδιο Επιχορηγημένων Διακοπών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο μελετώνται και εξετάζονται μέτρα και δεν αποκλείεται να προκύψουν ανακοινώσεις, μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου σχεδίου. 

Πάντως τα πιθανά μέτρα που εξετάζονται για αύξηση της τουριστικής κίνησης και κατά τους χειμερινούς μήνες, θα στοχεύουν τόσο στον εγχώριο όσο και τον εξωτερικό τουρισμό

Η Brief επικοινώνησε και με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, ο οποίος τόνισε ότι Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων θα είναι στο πλευρό του Υφυπουργείου, στις όποιες προσπάθειες γίνουν προς την κατεύθυνση του ολόχρονου τουρισμού: 

«Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες επί τούτου. Και για τον ΠΑΣΥΞΕ ένας από τους διαχρονικούς στόχους  ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και προσέλκυση φθινοπωρινού και χειμερινού τουρισμού. Σε απόλυτη σύμπλευση με το Υφυπουργείο και τον ίδιο τον Υφυπουργό, θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες, ευελπιστώντας ότι στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα είμαστε σε θέση να δούμε καρπούς απ’ όλες αυτές τις ενέργειες», δήλωσε ο κύριος Ρουσουνίδης

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα σχέδια επιχορηγημένων διακοπών έδωσαν μεγάλη ανάσα σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για αντιμετώπισή της, πιθανόν να μην γινόταν κατορθωτό να παραμείνουν ανοικτές προς το κοινό. 

Μ' αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκε και η συνέχιση της εργασίας για πολλούς ξενοδοχϋπάλληλους, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα παρέμεναν στην ανεργία. 

Τέλος, τα σχέδια έδωσαν μεγάλη ευκαιρία στον εγχώριο τουρισμό για ν’ απολαύσει επιχορηγημένες διακοπές και γι’ αυτό εξάλλου παρουσίασαν τεράστια επιτυχία. 
 

 
21656