Στο μικροσκόπιο της Βουλής τα ΜΕΔ πολιτικών και κομμάτων

Στην Επιτροπή Ελέγχου ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας-Θα ενημερώσει τους Βουλευτές για τα «κόκκινα» δάνεια των ΠΕΠ

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις και σχεδόν ένα χρόνο μετά την ετοιμασία σχετικής λίστας από την τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), το θέμα θα τεθεί σήμερα (6/2) στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην παρουσία και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Σύμφωνα με την ατζέντα της Επιτροπής, οι Βουλευτές-μέλη της θα ενημερωθούν από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αναφορικά με τη διαχείριση των στοιχείων που αφορούν τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ΠΕΠ, στην βάση και της σχετικής επιστολής που είχε αποστείλει στον Κωνσταντίνο Ηροδότου ο Πρόεδρος της, Ζαχαρίας Κουλίας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αξίζει να αναφερθεί πως, μέσω της επιστολής του κ. Κουλία, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας καλείται σήμερα να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για την παραχώρηση δανείων/πιστωτικών διευκολύνσεων με ευνοϊκό τρόπο και χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων εγγυήσεων που οδήγησαν στη μη εξυπηρέτηση των δανείων αυτών. 

Επιπρόσθετα, αναφερόταν στην επιστολή, «θα ήταν χρήσιμο για την εξέταση του όλου θέματος, να ενημερώσετε την Επιτροπή κατά πόσο το όλο θέμα των ΜΕΔ ενέχει οποιοδήποτε στοιχείο, το οποίο είναι επιλήψιμο ή συνιστά οποιαδήποτε παρανομία». 

Όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού των εν λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας καλείται να ενημερώσει την Επιτροπή για τις ενέργειες ή τους ελέγχους στους οποίους έχει προβεί η Κεντρική Τράπεζα, «ως το καθ’ ύλην αρμόδιο εποπτικό όργανο, σ’ ένα ή περισσότερα εποπτευόμενα ιδρύματα προς συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του δικαίου της τραπεζικής εποπτείας και της διερεύνησης πιθανών παραβιάσεων αναφορικά με ΜΕΔ σε ΠΕΠ».

Όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, τα όσα αναφέρει στην επιστολή του προς τον Διοικητή της Κεντρική Τράπεζας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είχε αναφέρει πως, «διαφορετικές ήταν οι αποφάσεις που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα και διαφορετικά το αποτέλεσμα που είδαμε να εκφράζεται στην επιστολή που εστάλη», ενώ ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, τόνισε ότι «με τον τρόπο που γράφτηκε η επιστολή προς τον κ. Ηροδότου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, με την προσθήκη κάποιων παραγράφων από τον κ. Συλλούρη, δημιουργεί παρεξηγήσεις και συνειρμούς».

«Δημιουργείται εντύπωση ότι αποστέλλουμε το θέμα στις ελληνικές καλένδες, γιατί με την εισαγωγή κάποιων στοιχείων από την ουσία του θέματος δίδεται η ευκαιρία στον Διοικητή να απαντήσει δι’ αλληλογραφίας και να μην προσέλθει στην επιτροπή καταθέτοντας και τα στοιχεία», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

Επιπρόσθετα, κατά την συνεδρία της Επιτροπής την προηγούμενη βδομάδα (30/1) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ ενέγραψε θέμα για τη διαγραφή δανείων που είχαν σε τραπεζικά ιδρύματα κόμματα ή εταιρείες και οργανισμοί συνδεδεμένοι με κόμματα, όπως και διαγραφές δανείων που είχαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Πάντως, επί του θέματος ξεκάθαρα όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της διαφάνειας και συνεπώς αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου και κυρίως το τι τελικά θα αποφασίσει η Βουλή για το όλο θέμα. Δηλαδή, εάν θα γνωστοποιηθούν τα ΠΕΠ με ΜΕΔ ή όχι.

Η λίστα Γιωρκάτζη
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, είχε ετοιμάσει και παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής, σχετική λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ). 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ο κ. Συλλούρης, ωστόσο, επέστρεψε την εν λόγω λίστα πίσω στην Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνάντηση που είχε με τον νέο Διοικητή της ΚΤ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «αν προκύπτει «εξυπηρέτηση ΠΕΠ από τράπεζες τότε θα πρέπει να εξεταστεί η πολιτική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη του ΠΕΠ, αλλά και οι ευθύνες των Τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας «για να τελειώνουμε. Όχι απλώς να τροφοδοτούμε ψιθύρους, κουτσομπολιό ή [να παρέχουμε] εργαλείο για όσους θέλουν να χτυπούν το πολιτικό σύστημα», είχε τονίσει.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως η συζήτηση του θέματος στη Βουλή θα γίνει λίγο πριν το debate του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, κατά την διάρκεια του οποίου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και για τα «κόκκινα» δάνεια πολιτικών, κομμάτων και άλλων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Μάριος Αδάμου