Στο Προεδρικό οι τραπεζίτες – Μήνυμα ΠτΔ για παροχή ρευστότητας

Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τις τράπεζες για τα κυβερνητικά σχέδια και θα ζητήσει την συμβολή τους για την επιτυχία τους

Τον λόφο του Προεδρικού θα ανέβουν σήμερα (2/6) εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του τόπου, όπου θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, κατά την σύσκεψη, η οποία κρίνεται ως πολύ σημαντική, θα γίνει εκτενής συζήτηση για τα σχέδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η υλοποίηση των οποίων θα γίνει μέσω των τραπεζών, καθώς και των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθούν για διευκόλυνση των αιτητών.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ιδού τα 13 μέτρα ενίσχυσης για επιχειρήσεις και πολίτες <<<

Κατά την σύσκεψη, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει από τις τράπεζες να συμβάλουν και να συνδράμουν αποφασιστικά την όλη προσπάθεια, παρέχοντας στις επιχειρήσεις την απαραίτητη ρευστότητα για την επιβίωσή τους, με απλές και εύκολες διαδικασίες, αξιοποιώντας την πλεονάζουσα ρευστότητά τους.

Σημειώνεται πως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει επικοινωνία με τις τράπεζες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις και κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις και είχε εκφραστεί από πλευράς τραπεζών η ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην προσπάθεια του κράτους, κάτι που αναμένεται πως θα επαναλάβουν και σήμερα.

Η ίδια αποφασιστικότητα αναμένεται πως θα εκφραστεί και σήμερα. Πάντως, πηγή του Συνδέσμου Τραπεζών που μίλησε στην Brief τόνισε πως, «οι τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν οποιοδήποτε διαθέσιμο εργαλείο για να συνδράμουν στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας».

Αυτή η στήριξη, τόνισε, θα γίνει μέσα στα πλαίσια τα εποπτικά, τα νομοθετικά και τα κανονιστικά. «Κι αυτό γιατί τα χρήματα που θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες για παροχή βοήθειας δεν είναι δικά τους, αλλά των καταθετών. Επίσης, με το εποπτικό και νομοθετικό πλαίσιο καθορίζεται και το περιθώριο της στήριξης», εξήγησε η ίδια πηγή.

Τα σχέδια
Υπενθυμίζεται πως, τα σχέδια βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί έχουν ως εξής:

1/ Σχέδιο Επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια

Όπως εξήγησε και χθες (1/6) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στην Βουλή, στόχος του σχεδίου είναι η βελτίωση των προοπτικών παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις μη προβληματικές (πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες, μεγάλες) περιλαμβανομένων και αυτοτελώς εργαζομένων, μέσω της επιδότησης επιτοκίων σε νέα επιχειρηματικά δάνεια (κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεων).

Αρμόδια και χορηγούσα αρχή του μέτρου θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Η περίοδος δανειοδότησης θα αφορά δάνεια που συνάφθηκαν ή θα συναφθούν από την 1η Μαρτίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 31η Δεκεμβρίου.

Το συνολικό κόστος του μέτρου αναμένεται πως θα ανέλθει στα 180 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 4ετίας και για την εφαρμογή του θα περιληφθούν οι αναγκαίες πιστώσεις στον υπό ετοιμασία προϋπολογισμό του 2021 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2023.

2/ Σχέδιο Επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια

Στόχος του σχεδίου είναι η στήριξη των νοικοκυριών για σύναψη δανείων (δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €300.000), για σκοπούς ιδιοκατοίκησης. Αρμόδια και χορηγούσα αρχή του μέτρου θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Η περίοδος δανειοδότησης θα αφορά δάνεια που συνάφθηκαν ή θα συναφθούν από την 1η Μαρτίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 31η Δεκεμβρίου.

Το συνολικό κόστος του μέτρου αναμένεται πως θα ανέλθει στα €45 εκατ. για 4 χρόνια και για την εφαρμογή του θα περιληφθούν οι αναγκαίες πιστώσεις στον υπό ετοιμασία προϋπολογισμό του 2021 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2023.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Άλλα σχέδια
Επιπρόσθετα των πιο πάνω, για στήριξη των επιχειρήσεων αποφασίστηκαν και τα εξής:

1/ Συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων («Pan-European Guarantee Fund»)

Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, και εγκρίθηκε από Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ. 

Η Κύπρος θα συμμετάσχει στο Ταμείο συνεισφέροντας ποσό ύψους €32,5 εκατ. υπό την μορφή εγγυήσεων.

Το Ταμείο, όπως εξήγησε ο κ. Πετρίδης, έχει σχεδιαστεί για να παραχωρεί, μεταξύ άλλων, μέσω συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών, απευθείας εγγυήσεις μέχρι και 80% προς τους ενδιάμεσους οικονομικούς φορείς (τράπεζες) για χρηματοδότηση ΜΜΕ.

Περιλαμβάνει και δυνατότητα παροχής αντεγγυήσεων προς τα εθνικά σχέδια εγγυήσεων.

Όπως όλες οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έτσι και το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων δεν έχει ποσοστώσεις για τις χώρες μέλη. 

Σημειώνεται πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατόν τις ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο, με το Υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά ότι είναι δυνατόν η Κύπρος να απορροφήσει κεφάλαια γύρω στα 300 με 400 εκατ. ευρώ.

2/ Σχέδιο Παραχώρησης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς ΕΤΕπ για χορήγηση δανείων προς κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΜΜΕ)

Πρόκειται για αξιοποίηση υφιστάμενου σχεδίου το οποίο λειτουργεί από το 2014 με οικονομική συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της ΕΤΕπ με σκοπό την ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ (μέχρι 3,000 εργαζομένους). 

Σημειώνεται πως, το Σχέδιο αξιολογήθηκε θετικά τόσο από την ΕΤΕπ όσο και από ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο και η κυβερνητική εγγύηση θα δίδεται προς την ΕΤΕπ και θα υπογράφονται συμφωνίες μεταξύ Τράπεζας και των τραπεζικών ιδρυμάτων που μετέχουν στο Σχέδιο.

Υπενθυμίζεται πως, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση του συνολικού ύψους του Σχεδίου κατά 500 εκατ. ευρώ.

3/ Παροχή ρευστότητας ύψους μέχρι 800 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση ΜΜΕ μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ)

Πρόκειται για επέκταση υφιστάμενου μέτρου, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και σε συνδυασμό με τα προσωρινά μέτρα κρατικής ενίσχυσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Χρηματοδοτικό εργαλείο: Συγχρηματοδότηση και επιμερισμός ρίσκου (50%-50%) μεταξύ της Κυβέρνησης και των Τραπεζικών Ιδρυμάτων που μετέχουν στο Σχέδιο. Συνεπώς, η Κυβέρνηση θα λάβει δάνειο 400 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ προς χρηματοδότηση του 50% της ρευστότητας.

Δικαιούχοι: ΜΜΕ με μέγιστο αριθμό εργαζομένων τα 250 άτομα.

Ύψος Δανείου: Μέχρι 1.5 εκατ. ευρώ.

4/ Σχέδιο Επιδότησης Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων

Στόχος του σχεδίου είναι η κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων, περιλαμβανομένου του ενοικίου.

Οι δυνητικά δικαιούχοι του σχεδίου υπολογίζεται ότι είναι 50.000 πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι, που απασχολούν μέχρι και 50 άτομα προσωπικό και ήταν ενταγμένοι και εγκρίθηκαν στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ύψος Επιδότησης/εφάπαξ χορηγίας:

  • μέχρι 1 άτομο προσωπικό €1250
  • μέχρι 2 - 5 άτομα προσωπικό €3000
  • μέχρι 6 - 9 άτομα προσωπικό €4000
  • μέχρι 10 - 50 άτομα προσωπικό €6000

Το συνολικό κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω πιστώσεις θα περιληφθούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα ετοιμάσει η Κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να εγκριθεί ακόμη και αύριο Τετάρτη (3/6) από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μάριος Αδάμου
 
20051