Στον «αέρα» χιλιάδες επιχειρήσεις που περιμένουν δάνειο

Σε αδιέξοδο θα παραμείνουν – ίσως και για μήνες – αρκετές επιχειρήσεις λόγω της καθυστέρησης στις κρατικές εγγυήσεις

Το πολυσυζητημένο και πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις για δάνεια επιχειρήσεων έφτασε τελικά στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη (8/4), ωστόσο, στα συρτάρια θα παραμείνει μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων των νέων βουλευτών, καθώς αυτό δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν τη διάλυση της βουλής και την τελευταία Ολομέλεια του Σώματος.

>>> Εξελίξεις με τις κρατικές εγγυήσεις / Αντίδραση και από ΠτΔ <<<

Μάλιστα, το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να συζητηθεί ακόμη και τον Σεπτέμβρη, αφού μέχρι να καταρτιστεί σε Σώμα η νέα Ολομέλεια μετά τις βουλευτικές και να προχωρήσουν με συζητήσεις, η βουλή θα πρέπει να κλείσει για τις θερινές διακοπές

Για το όλο ζήτημα – το οποίο έθιξε και η Brief σε προηγούμενο ρεπορτάζ της – επιχειρηματικοί κύκλοι εξέφρασαν τόσο την απογοήτευση, όσο και τη δυσαρέσκεια τους, καθώς όπως σημειώνουν η καθυστέρηση στη ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους οι οποίοι αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους αρκετά προβλήματα και ο δανεισμός με ευνοϊκούς όρους ήταν για τους περισσότερους «σωσίβιο» ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.  

>>> Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις, αλλά και όσα προηγήθηκαν για τις κρατικές εγγυήσεις <<<

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι κρατικές εγγυήσεις θα είναι ύψους 1 δις. ευρώ, κάτι που θα προσφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αύξηση της ρευστότητας της τάξης τουλάχιστον του 1 δις και 430 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι κυβερνητικές εγγυήσεις σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα παραχωρούνται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, αντί 30 Ιουνίου όπως ήταν με βάση το προηγούμενο, ωστόσο, αυτός ο σχεδιασμός δεν είχε υπολογίσει την καθυστέρηση που παρατηρείται σήμερα στη βουλή και δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή σε αυτό το σημείο.

Μάλιστα, το άκουσμα της είδησης για καθυστέρηση στη ψήφιση του νομοσχεδίου πυροδότησε αντιδράσεις, τόσο και από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο κατέθεσε το νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως η καθυστέρηση είναι «αστείες δικαιολογίες», αλλά και από τον ΔΗΣΥ που ανέφερε ότι απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Παράλληλα, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ αλλά και ΠΑΣΥΞΕ τοποθετήθηκαν κρούοντας των κώδωνα κινδύνου για τις επιχειρήσεις και αυτοτελώς

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με νέα της τοποθέτηση εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και του Υπουργού Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «ως πολιτική απάτη», ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως ο Υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις. 

Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο νομοσχέδιο 

Να υπενθυμίσουμε πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων για δάνεια σε επιχειρήσεις, καθώς στις 19 Μαίου του 2020το Υπουργικό αποφάσισε την απόσυρση του νομοσχεδίου, λόγω τροπολογιών που όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, το καθιστούσαν «μη υλοποιήσιμο και μη εφαρμόσιμο»

Τώρα, οι κύριες αλλαγές του νέου νομοσχέδιου σε σχέση με το προηγούμενο αφορούν την πρόσθεση των διατάξεων που αφορούν τους ορισμούς «μεγάλη επιχείρηση», «μεσαία επιχείρηση», «μικρή επιχείρηση» και «πολύ μικρή επιχείρηση».

Επίσης, προστέθηκε στο ίδιο το νομοσχέδιο εδάφιο που καθορίζει την κατανομή των κυβερνητικών εγγυήσεων, πρώτον €300 εκ. για την έκδοση νέων δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους και €700 εκ. για την έκδοση νέων δανείων προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, αντί 30 Ιουνίου 2021 όπως ήταν με βάση το προηγούμενο νομοσχέδιο. Επίσης, το Γενικό Λογιστήριο έχει την υποχρέωση να υποβάλλει ανά διμηνία, έκθεση που να ενημερώνει τον Υπουργό για τη διαδικασία παραχώρησης και παρακολούθησης των κυβερνητικών εγγυήσεων και ο Υπουργός θα προβαίνει σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ανά τριμηνία για τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου.

Επίσης, πριν από την έκδοση του οποιουδήποτε διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών, ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €1 δις θα προσφέρει αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία της τάξης, τουλάχιστον, του €1 δισ. και 430 εκατομμυρίων

Αναλυτικά όλες οι ανακοινώσεις και ρεπορτάζ για το ζήτημα: 

  •  

Brief

 
24366