Στρατηγικές Επενδύσεις: Δημόσιος Υπάλληλος θα τρέχει κάθε αίτηση–Θα τους χρεώνει το κράτος

Με αυτές τις 5 κινήσεις θέλουν να απλοποιήσουν την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων – Αποφασίζει η Ολομέλεια

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα βρεθεί σήμερα προς ψήφιση το νομοσχέδιο που συζητείται εδώ και χρόνια σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης που αφορούν στρατηγικές επενδύσεις

Ειδικότερα, σκοπός του νομοσχεδίου το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό το 2019, είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη διευκόλυνση των αναπτύξεων στη Δημοκρατία, μέσω του καθορισμού σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναθεωρήθηκε το Ιανουάριο του 2022, θέλει να εφαρμόσει νέα πολιτική, ταχείας αδειοδότησης αναπτύξεων, με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών για έργα τα οποία θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως στρατηγικές επενδύσεις. Στις στρατηγικές επενδύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται ξενοδοχεία και άλλες οικιστικές αναπτύξεις, καθώς τα κριτήρια θα αφορούν επενδύσεις στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην τεχνολογία. Μεταξύ των κριτηρίων και του ποσού της επένδυσης συγκαταλέγεται και η δημιουργία συγκεκριμένου αριθμού νέων θέσεων εργασίας. 

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται ξεχωρίζουν η σύσταση κεντρικού τομέα, ο οποίος θα αναλαμβάνει την έκδοση οικοδομικών αδειών εντός ενός έτους, αλλά και η εισαγωγή του θεσμού του υπεύθυνου έργου, ο οποίος θα τρέχει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η Brief, ο υπεύθυνος έργου ή o project manager, θα είναι άτομο που θα εργοδοτείται από το Δημόσιο, είτε υφιστάμενος, είτε αν παραστεί ανάγκη θα είναι νέο προσωπικό, ο οποίος θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του επενδυτή και του κράτους σχετικά με τις διαδικασίες. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει θα χρεώνονται στον αιτητή

Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

Σύμφωνα λοιπόν με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο το κράτος θα προχωρήσει με τη νέα πολιτική ταχείας αδειοδότησης με τις εξής αλλαγές: 

1/ Σύσταση Τομέα Στρατηγικών Αναπτύξεων ως ενιαίας αρχής αδειοδότησης, με στόχο την έκδοση οικοδομικών αδειών σε κεντρικό επίπεδο εντός ενός (1) έτους.

2/ Θεσμοθέτηση μηχανισμού αφενός για τον χαρακτηρισμό μιας ανάπτυξης ως στρατηγικής ανάπτυξης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και αφετέρου για την ένταξή της σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησής της.

3/ Εισαγωγή του θεσμού του υπευθύνου έργου, ο οποίος θα αποτελεί το σημείο επαφής του αιτητή με τις υπηρεσίες του δημοσίου για σκοπούς εξυπηρέτησης στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής ανάπτυξης.

4/ Καθορισμός δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότητησης στρατηγικής ανάπτυξης όσον αφορά στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών και στη διεξαγωγή διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

5/ Θεσμοθέτηση της διεξαγωγής διαβούλευσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος για σκοπούς έκδοσης της γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής όσον αφορά ορισμένα έργα.