Στρέφονται σε νέα ανθεκτικότερα υλικά οι Κύπριοι developers

Συνέντευξη ημέρας στην Brief – Tι αναφέρει για την πτώση κτιρίων ο Γενικός Γραμματέας ΕΤΕΚ, Πλάτωνας Στυλιανού

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και η επιστήμη γύρω και από την οικοδομική βιομηχανία, οι  developers στρέφονται σε νέα υλικά τα οποία είναι και ανθεκτικότερα και πιο ασφαλή στις οικοδομές αν και ακόμη δεν έχει περάσει αρκετό διάστημα για να αποδειχτεί σημείωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief, ο Γενικός Γραμματέας ΕΤΕΚ, Πλάτωνας Στυλιανού. 

«Υπάρχουν πολλά νέα καινοτόμα υλικά που έχουν εισαχθεί ειδικά στην οικοδομική βιομηχανία που είναι πολύ καλύτερα και πιο ανθεκτικά με μεγαλύτερο κύκλο ζωής από τα προηγούμενα που ξεκίνησαν να γερνάνε. Αυτές όμως οι μελέτες ξεκίνησαν αλλά είναι στα σπάργανα καθώς πρόσφατα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται στην οικοδομική βιομηχανία αλλά θέλουν κάποια χρόνια έρευνας και ανάπτυξης πριν εισαχθούν για να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό», σημείωσε.

Με αφορμή την πτώση κτιρίων και μπαλκονιών που είδαμε το τελευταίο διάστημα να είναι και συχνότερο στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη, ο κ. Στυλιανού ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή ώστε να μας εξηγήσει τους λόγους που παρατηρείται το φαινόμενο αυτό.
Την ίδια ώρα ο κ. Στυλιανού έκανε αναφορά στις εισηγήσεις ΕΤΕΚ για επιθεώρηση κτιρίων με νομοθετική ρύθμιση αλλά και την επίβλεψη οικοδομών που δείχνει να προχωρεί γρηγορότερα.

Διαβάστε την συνέντευξη του κ. Στυλιανού: 

- Να αρχίσουμε με μια απλή ερώτηση αλλά δεν ξέρουμε αν είναι και η απάντηση απλή. Γιατί πέφτουν τόσο εύκολα μπαλκόνια και κτήρια στην Κύπρο κ. Κωνσταντή; Δεν είναι μόνο τα 2 περιστατικά της προηγούμενης εβδομάδας. Είχαμε και άλλα περιστατικά πρόσφατα…

Δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Κύπρο αλλά γενικότερα στην Ευρώπη. Δεν είναι όμως και μονοσήμαντη η απάντηση. Είναι μια σειρά παραγόντων που συντείνουν και συνεισφέρουν στο πρόβλημα αυτό. Μετά το 1974 είχε γίνει μια άτακτη δόμηση λόγω του προβλήματος που υπήρχε να στεγαστούν οι πρόσφυγες και να γίνει μεγάλο μέρος του κτιριακού αποθέματος – να εκσυγχρονιστεί και να γίνει καινούριο. Είναι η έλλειψη συντήρησης που δυστυχώς υπάρχει και σαν κουλτούρα στον λαό μας –κάτι που όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Πρέπει να καλλιεργήσουμε κουλτούρα συντήρησης και επιδιόρθωσης των κατασκευών μας. Δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα σπίτι βλέποντας να υπάρχει ρωγμή, διάβρωση ή σημείο οξείδωσης και να μην προσπαθούμε να τα διορθώσουμε άμεσα. Αυτά πρέπει να γίνουν μετά από συμβουλές κατάλληλων μηχανικών εγγεγραμένων στο ΕΤΕΚ. Δηλαδή όταν βλέπουμε να υπάρχει ένα πρόβλημα στο σπίτι μας πρέπει να φωνάζουμε ένα πολιτικό μηχανικό ή μια σειρά από μηχανικούς, πχ μηχανικό αρχιτέκτονα, ή τους κατάλληλους επιστήμονες για να μας βοηθήσουν να επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά. Τα μπαλκόνια που βλέπουμε να πέφτουν είναι από σειρά άλλων θεμάτων πέραν της συντήρησης, άναρχης δόμησης που έγινε σε σειρά χρόνων. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι αντισεισμικοί κανονισμοι. Ο Πρώτος αντισεισμικός κανονισμός στην Κύπρο έγινε το 1984, υποχρεωτική επίβλεψη το 1989, οι Ευρωκώδικες που είναι τώρα σε ισχύ θεσπίστηκαν το 2012. Τα καινούργια κτίρια δεν έχουν τα προβλήματα των παλιών. Τα προηγούμενα δυστυχώς γίνονταν με λιγο διαφορετικούς τρόπους, χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη – ειδικά των μηχανικών που έπρεπε να σχεδιάσουν και να επιβλέψουν τα κτίρια και κυρίως χωρίς τόσο αυστηρούς οικοδομικούς, αντισεισμικούς, ή στατικούς κανονισμούς που γίνονται σήμερα.

- Ποιος πρέπει να ελέγξει, να διορθώσει τα κτίρια και δεν το κάνει στον δημόσιο τομέα;

Στο δημόσιο, ως υποδειγματικός ιδιοκτήτης και χρήστης θα έπρεπε πρώτος να ξεκινήσει να ελέγχει τα δημόσια κτίρια και είναι και αυτό που λέμε σαν Επιμελητήριο εδώ και χρόνια ότι θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων και όσα έχουν πρόβλημα τότε να γίνει δευτεροβάθμιος και τριτοβάθμιος. Ο τριτοβάθμιος αφορά την ολιστική επίλυση του προβλήματος μέσω των κατάλληλων ενισχύσεων και νομοστατικών επεμβάσεων για να είναι στατικά και αντισεισμικά, καθώς ειδικά τα δημόσια κτίρια τα επισκέπτεται πολύς κόσμος, πέραν των ανθρώπων που έχουν μέσα. Δεν περισσεύει κανένας άνθρωπος. 

- Κάνατε μια εισήγηση ως ΕΤΕΚ για επιχορήγηση από το κράτος της διενέργειας επιθεωρήσεων από καταρτισμένους Μηχανικούς σε κτήρια όπου τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι εντονότερα. Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες για την εισήγησή σας αυτή…

Έχουμε καταθέσει την εισήγηση μας και πολύ σύντομα θα έχουμε συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα, που είμαστε σε συχνή επικοινωνία και ελπίζουμε ότι σύντομα θα συζητηθεί και στην Βουλή για να ρυθμιστεί νομοθετικά η τακτική επιθεώρηση των κτιρίων. Μέχρι τότε το κράτος θα μπορούσε να επιχορηγήσει άμεσα – δεν πρόκειται για μεγάλος κόστος για τις μελέτες – ώστε από τους κατάλληλους μηχανικούς  που έχουν την κατάλληλη εμπειρία εξειδίκευση και τον καταρτισμό, να κάνουν την εργασία αυτή.

- Είναι ψηλό το κόστος για μια επιθεώρηση κτιρίου;

Δεν είναι εύκολο να ορίσει το κόστος της επιθεώρησης γιατί εξαρτάται και από το είδος του κτιρίου, δηλαδή για ένα σπίτι είναι διαφορετικό από ότι για ένα γραφείο ή  ένα σινεμά ή εμπορικό κέντρο. Υπάρχει μέσα η πολυπλοκότητα των κτιρίων, ο όγκος του, το πότε έχει κατασκευαστεί. Δεν έχει σημασία το κόστος μπροστά στην πρόληψη για την ανθρώπινη ασφάλεια. Οτιδήποτε ξοδέψει για την ασφάλεια θεωρώ ότι είναι μηδαμινό μπροστά στην πρόληψη που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή.

-     Είχατε κάποια επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές; Είναι θέμα Δήμων; Είναι θέμα Υπουργείου Εσωτερικών; 

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το αρμόδιο Υπουργείο σε επικοινωνία με τις Επαρχιακές Διοικήσεις και τους Δήμους για τις διάφορες τεχνικούς παράγοντες.

- Πάντως οι προσπάθειες του ΕΤΕΚ είν αι συνεχείς για αυτά τα θέματα. Εδώ και καιρό μετά από δική σας εισήγηση πάλι, προωθείται η νομοθετική ρύθμιση για τακτική επιθεώρηση των οικοδομών στην Κύπρο. Που βρίσκεται αυτό το θέμα, γιατί καθυστερεί και τι ακριβώς προνοεί;

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ πιο κοντά αλλά να ξέρετε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου έχει συντάξει σειρά τεχνικών εγχειρίδιών και έχει ολοκληρώσει σειρά επιστημονικών έργων για σειρά τέτοιων θεμάτων. Έχει τα έντυπα οπτικού ελέγχου κτιρίων, στατικού και αντισεισμικού ελέγχουν, έχει καταρτίσει 5 συνολικά εγχειρίδια τα οποία είναι έτοιμα και τα έχει αναρτήσει δωρεάν στην ιστοσελίδα του και μπορεί ο οποιοσδήποτε μηχανικός ή απλός πολίτης να μπει και να τα διαβάσει και να τα μελετήσει. Έχουμε γράψει σειρά από αρθρογραφία για αυτά τα θέματα και έχουμε κάνει πρόσφατα δωρεάν συνέδριο φέρνοντας ειδικούς από Ελλάδα και τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του. Είχαμε γύρω στους 400 σύνεδρους μηχανικούς. Έχουμε εξαντλήσει σχεδόν το καθετί που θα μπορούσαμε σαν Επιμελητήριο επιστημονικά και τεχνικά για να βοηθήσουμε το κράτος και την πολιτεία με αυτό το θέμα.

-    Ποιοι οι λόγοι που πέφτουν όμως κτίρια και στην Ευρώπη γενικότερα; Παίζει ρόλο η κλιματική αλλαγή;

Είναι και αυτό, γι΄ αυτό η Ευρώπη έχει θεωρήσει το 2050 ως το έτος για την ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με τα θέματα θερμοκρασίας στην Ευρώπη. Έχει επίσης να κάνει και με την γήρανση των υλικών και των κόπωση τους. Η Ευρώπη έχει γενικά ένα γερασμένο κτιριακό απόθεμα και το ξέρουν και προσπαθούν μέχρι το 20-30 να ανακαινίσουν ή να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά ή στατικά. Είναι κάτι που υπάρχει και γίνονται αρκετές μελέτες και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών ή το JRC το ερευνητικό κέντρο της ΕΕ για αυτά τα θέματα. Δεν είναι θέμα που εμφανίζεται μόνο στην Κύπρο. Πρόσφατα είχαμε και πτώσεις μπαλκονιών στην Ελλάδα που σχεδόν αν θρηνήσουν θύματα. Υπάρχει γενικά κα όπως ανάφερα η γήρανση των υλικών. Τα κτίρια σχεδιάζονταν παλιά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 50 -60 χρόνια, τα οποία σιγά σιγά κλείνουν τον κύκλο ζωής τους, γι αυτό και πρέπει να ελεγχθούν και να συντηρηθούν και όπως είπα να καλλιεργήσουμε σαν λαός νοοτροπία / κουλτούρα συντήρησης των κτιρίων μας ώστε πρώτοι αν τα διορθώνουμε και να παρατείνουμε την ζωή των κτιρίων μας

-Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στον τομέα της οικοδομής, βλέπουμε νέα υλικά;

Υπάρχουν πολλά νέα καινοτόμα υλικά που έχουν εισαχθεί ειδικά στην οικοδομική βιομηχανία που είναι πολύ καλύτερα και πιο ανθεκτικά με μεγαλύτερο κύκλο ζωής από τα προηγούμενα που ξεκίνησαν να γερνάνε. Αυτές όμως οι μελέτες ξεκίνησαν αλλά είναι στα σπάργανα καθώς πρόσφατα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται στην οικοδομική βιομηχανία αλλά θέλουν κάποια χρόνια έρευνας και ανάπτυξης πριν εισαχθούν ολιστικά στην οικοδομική βιομηχανία για να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό.

Δείτε την συνέντευξη του κ. Συλιανού: