Στυλιανίδης: 34εκ. ευρώ για τον ευάλωτο πληθυσμό στην Αφρική

ΚΣΣΕ: Προτείνει τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου για τον Σνόουντεν

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 34,275 εκ. Ευρώ για τον ευάλωτο πληθυσμό στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης. Η βοήθεια αφορά την αντιμετώπιση επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη συνεχή στήριξη στους πρόσφυγες του Μπουρούντι στην περιοχή.
Αναλυτικά, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε χρηματοδοτεί την ανθρωπιστική ανταπόκριση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (29,375 εκ. Ευρώ) και τους πρόσφυγες από το Μπουρούντι στην Τανζανία και τη Ρουάντα (4,3 εκατ. Ευρώ). Τα υπόλοιπα € 600.000 χορηγούνται σε οργανισμούς του ΟΗΕ στο Μπουρούντι για τους πρόσφυγες.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε πως "η επισιτιστική ανασφάλεια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επιδεινώνει την ανθρωπιστική κατάσταση. Αυξάνουμε την υποστήριξή μας, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τμήματος της χώρας που έχει διχαστεί από τη σύγκρουση και επηρεάζεται από την επιδημία Ebola. Διατηρούμε επίσης την αλληλεγγύη μας με τους πρόσφυγες του Μπουρούντι στην περιοχή. Το νέο μας πακέτο βοήθειας θα παράσχει επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, θα βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής και την πρόσβαση σε καθαρό νερό, θα παράσχει προστασία και θα δώσει εκπαίδευση σε παιδιά που έχουν πληγεί σε αυτές τις κρίσεις ".

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένοπλες συγκρούσεις και ανασφάλεια, οδηγώντας σε αναγκαστικές μετακινήσεις, έλλειψη τροφίμων και υποσιτισμό και επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιδημιών και φυσικών καταστροφών.Η χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα φέρνει το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών το 2019 σε 69,74 εκατομμύρια ευρώ

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος βουλευτής των Φιλελευθέρων  Sylvain Waserman προτείνει την τροποποίηση της νομοθεσίας για το άσυλο, προκειμένου να συμπεριληφθούν σ’ αυτήν και περιπτώσεις, όπως του Edward Snowden.Το σχέδιο έκθεσης του  Γάλλου βουλευτή, έχει ήδη εγκριθεί από την  Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.και θα τεθεί σε ψηφοφορία, την 1η Οκτωβρίου 2019, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Δεν παρέλειψε επίσης να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Σνόουντεν, ότι θα επιθυμούσε να του χορηγηθεί άσυλο από την Γαλλία ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα, λέγοντας οτι "είναι καιρός να δημιουργηθεί μια διαδικασία ασύλου ειδικά για τους καταγγέλτες αφού, εδώ και αρκετά χρόνια, η προστασία τους έχει γίνει πραγματική δοκιμασία δημοκρατίας στην κοινωνία μας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Δείχνει κατά πόσο οι δημοκρατίες μας είναι αρκετά ώριμες για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν τη δική τους λειτουργία. Οι διαδικασίες για το άσυλο είναι ένα καλό παράδειγμα: τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις ενός συνδεδεμένου κόσμου, όπου η δημοσίευση απορρήτων πληροφοριών γίνεται ένα σημαντικό δημοκρατικό ζήτημα ».
 
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσής του, ο  Waserman διοργάνωσε μια «πρόκληση καταγγελίας πληροφοριών 48 ωρών» στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με  ανταλλαγή απόψεων, μέσω τηλεδιάσκεψης,  με τον Edward Snowden

 Ο  Waserman είπε ότι στηρίζει πλήρως την «περιπτωσιολογική μελέτη »που παρουσίασε ο προηγούμενος εισηγητής για την προστασία των καταγγελιών, Pieter Omtzigt, στην έκθεσή του για το 2015 που υποστηρίζει την χορήγηση  ασύλου στον Edward Snowden".
ΚΥΠΕ