Συμβ. Οικονομίας & Ανταγωνιστικότητας: Νέο Δείκτη Τιμών Ακινήτων

Νέο Δείκτη Τιμών Ακινήτων προτείνει το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας

Την δημιουργία ενός νέου Δείκτη Τιμών Ακινήτων βάσει Πραγματικών Συναλλαγών, προτείνει το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου με στόχο τη διευκόλυνση της συστηματικής παρακολούθησης και ανάλυσης των εξελίξεων και των προοπτικών της αγοράς ακινήτων, μέσα από τη διαμόρφωση και διάθεση των κατάλληλων βάσεων δεδομένων από τις αρμόδιες αρχές.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Οικονομίας, η σημαντικότητα του τομέα αναγνωρίζεται τόσο από πλευράς μακροοικονομικών εξελίξεων όσο και χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Το Συμβούλιο, αναφέρει ότι εντοπίζει ορισμένες αδυναμίες στις υφιστάμενες μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, για τη διαμόρφωση σχετικών δεικτών σε διαφορετικά πλαίσια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
«Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο εισηγείται την περαιτέρω συνεργασία όλων των αρμοδίων και συγκεκριμένα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ώστε μέσα από την ανταλλαγή διαθέσιμων πληροφοριών και την αξιοποίηση της εκατέρωθεν τεχνογνωσίας στον τομέα αυτό, να διαμορφωθεί ένας νέος Δείκτης Τιμών Ακινήτων που θα εξυπηρετεί τον πιο πάνω σκοπό». 
 
Το Συμβούλιο εισηγείται επίσης να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας και αξιοποίησης ανάλογης τεχνογνωσίας και άλλων οργανισμών.

ΚΥΠΕ

 
9602
Thumbnail

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών εκφράζει λύπη γιατί, όπως αναφέρει, "το θέμα των νέων χρεώσεων των τραπεζών που επιβλήθηκαν στους καταναλωτές τα τελευταία δυο χρόνια φαίνεται να ξεχάστηκε".
 
"Για το θέμα αυτό, όλοι ανεξαίρετα οι αρχηγοί κομμάτων, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, με δημόσιες δηλώσεις τους παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν υπερχρεώσεις από τις τράπεζες και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για συγκράτησή τους", προσθέτει.
 
Αναφέρει, επίσης, πως η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής εξέτασε το θέμα σε τρεις συνεδρίες της και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε αυτή την ενέργεια των τραπεζών. "Ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ανακοίνωσαν ότι έκαναν μελέτη και θα ανακοίνωναν μέτρα συγκράτησης, τουλάχιστον κάποιων από τις βασικές χρεώσεις, περιλαμβανομένου και καθορισμού πλαφόν. Η ανακοίνωση των μέτρων θα γινόταν αρχές Μαρτίου 2020. Τι έγινε και ξεχάστηκαν όλα;" διερωτάται.

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

ad2mobile

Καλεί τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να προχωρήσουν στην έκδοση του Διατάγματος που ανήγγειλαν για συγκράτηση, τουλάχιστον, κάποιων βασικών χρεώσεων των τραπεζών.
 
"Είναι αδιανόητο, δυο χρόνια μετά την έναρξη της επιβολής των νέων χρεώσεων των τραπεζών και τη γενική παραδοχή ότι επιβάλλονται από τις τράπεζες υπερχρεώσεις κατά παράβαση του Νόμου, ο Υπουργός Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να μη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από την εφαρμογή του νόμου για τη συγκρισιμότητα των τελών, Ν. 64(Ι)/2017", αναφέρει.

ΚΥΠΕ

article 1