Συμβ. Οικονομίας: Σύντομα εισηγήσεις για ανταγωνιστικότητα Κύπρου

Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας δημιούργησε υποεπιτροπή για μελέτη εκθέσεων για την ανταγωνιστικότητα

Υποεπιτροπή για μελέτη εκθέσεων διαφόρων Οργανισμών, μεταξύ αυτών και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, για την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, δημιούργησε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητάς. Στόχος της Επιτροπής, ο προσδιορισμός των δυνατοτήτων αλλά και των αδυναμιών της χώρας μας ως προς τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. 

Επίσης, μετά τη μελέτη και ανάλυση της έκθεσης ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρήματα άλλων αντίστοιχων εκθέσεων, το Συμβούλιο αναμένεται να προβεί σε συγκεκριμένες πρακτικές εισηγήσεις για την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας έχει προβεί σε μια αρχική αποτίμηση της αξιολόγησης της Κύπρου μέσα από τη Διεθνή Έκθεση Ανταγωνιστικότητας που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 

Η Κύπρος, αναφέρεται, παραμένει στην 44η θέση ανάμεσα σε 141 αξιολογούμενες χώρες. «Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της Κύπρου, ύστερα από το πλήγμα της οικονομικής ύφεσης την περίοδο 2012-2014. Εξακολουθεί όμως η χώρα μας να κατατάσσεται χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς 22 από τις 27 αυτές χώρες βαθμολογούνται στην έκθεση αυτή πιο ψηλά από την Κύπρο», προστίθεται.

Το πλέον θετικό γεγονός στη φετινή έκθεση, σύμφωνα με το Συμβούλιο, είναι ότι παρουσιάζεται βελτίωση σε τομείς στους οποίους η Κύπρος λαμβάνει ή λάμβανε πολύ χαμηλή βαθμολογία. Πρόκειται, επισημαίνεται, για τον τομέα της μακροοικονομικής σταθερότητας ,στον οποίο η Κύπρος βρισκόταν πέρυσι στην 63η θέση και φέτος ανέβηκε στην 43η θέση και τον χρηματοοικονομικό τομέα, στον οποίο η Κύπρος εξακολουθεί να λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία καθώς βρίσκεται στην 76η θέση, ωστόσο στην περυσινή κατάταξη βρισκόταν πολύ πιο κάτω, στην 95η θέση. 

«Η βελτίωση του τομέα αυτή είναι κομβική για τη γενική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Πέρα από το πολύ έντονο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρόβλημα στον τομέα αυτό είναι η ανυπαρξία άλλων μορφών κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις πέρα από τον τραπεζικό δανεισμό. Για την άμβλυνση του προβλήματος αυτού, το Συμβούλιο έχει προτείνει με Σύσταση Πολιτικής τη δημιουργία ενός ταμείου χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων (Equity Fund)», προστίθεται περαιτέρω. 

Σημειώνονται, επίσης, πιο κάτω κάποια επιμέρους θέματα στα οποία η χώρα μας υστερεί.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Θεσμοί και υποδομές
Στην ενότητα «Θεσμοί»
στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, η Κύπρος λαμβάνει πολύ χαμηλή βαθμολόγηση στη γρήγορη εκδίκαση διαφορών από τα δικαστήρια (87η θέση). Χαμηλά, επίσης, βαθμολογούν τα στελέχη των επιχειρήσεων τη γρήγορη ανταπόκριση του Κράτους σε αλλαγές (78η θέση) και την ύπαρξη ενός μακροχρόνιου οράματος για την οικονομία (87η θέση). Προς αυτή την κατεύθυνση, για τη διαμόρφωση ενός μακροχρόνιου οράματος, αναμένεται να συμβάλει το υπό ανάπτυξη έργο του Συμβουλίου για διαμόρφωση μίας μακροχρόνιας στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. 

Στην ενότητα «Μεταφορές και υποδομές», το Φόρουμ με βάση στατιστικά στοιχεία βαθμολογεί χαμηλά την αεροπορική διασύνδεση (66η θέση) και την ύπαρξη τακτικών γραμμών εμπορικών πλοίων (67η θέση). 

Τεχνολογία, Έρευνα και Ανάπτυξη
Η βαθμολογία της Κύπρου είναι σχετικά χαμηλή στην ενότητα εφαρμογής της πληροφορικής
, κυρίως εξαιτίας του ότι η χώρα μας παρουσιάζεται να μην έχει ακόμη απευθείας διασύνδεση της κατοικίας με το διαδίκτυο μέσω οπτικής ίνας. Παράλληλα φαίνεται να υστερούμε σε αρκετά θέματα που έχουν να κάνουν με την έρευνα και την καινοτομία, όπως τις σχετικές δαπάνες (63η θέση), την ύπαρξη ερευνητικών ιδρυμάτων (66η θέση) και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις (65η θέση) 

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι
Τέλος, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, καταγράφεται ψηλό κόστος δημιουργίας μιας επιχείρησης (89η θέση) και χαμηλή θέση σε κάποια θέματα επιχειρηματικής κουλτούρας όπως την προθυμία ανάθεσης εξουσιών σε υφιστάμενους (99η θέση), την υιοθέτηση ριζοσπαστικών προτάσεων ιδεών (93η θέση) και την ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών (104η θέση).

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η Κύπρος βαθμολογείται πολύ χαμηλά στην ανάθεση της διεύθυνσης σε επαγγελματίες διευθυντές, αντί σε μέλη της οικογένειας (120η θέση), αλλά και σε διάφορα θέματα που αφορούν τον καθορισμό της αμοιβής και των συμβολαίων των εργαζομένων. 

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η σχετικά χαμηλή βαθμολογία η οποία δίνεται από τα στελέχη των επιχειρήσεων στην Κύπρο και καταγράφεται στην Έκθεση σχετικά με την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στα σχολεία (74η θέση), επισημαίνει ακόμη το Συμβούλιο. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητάς έχει δημιουργήσει υποεπιτροπή η οποία αναμένεται να μελετήσει επισταμένα τόσο την έκθεση ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και τις εκθέσεις άλλων Οργανισμών ώστε να προσδιορίζονται οι δυνατότητες, αλλά κυρίως οι αδυναμίες της χώρας μας ως προς τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», αναφέρεται. 

«Επίσης, μετά τη μελέτη και ανάλυση της έκθεσης ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρήματα άλλων αντίστοιχων εκθέσεων, το Συμβούλιο αναμένεται να προβεί σε συγκεκριμένες πρακτικές εισηγήσεις για την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας», καταλήγει το Συμβούλιο.