Συμφώνησαν ΕΤΥΚ και Σύνδεσμος Τραπεζών για συλλογική σύμβαση

Στη νέα συμφωνία διατηρούνται οι υφιστάμενες κλίμακες, ωστόσο θα έχουν ενσωματωμένο τον τιμάριθμο (27,99%)

Συμφωνία για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης 2019 – 2022 μεταξύ της ΕΤΥΚ (Συντεχνία Τραπεζικών Υπαλλήλων) και του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου υπεγράφη χθές (6/9).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΤΥΚ, στη νέα συμφωνία διατηρούνται οι υφιστάμενες κλίμακες με βάση τις συμφωνίες με την ΕΤΥΚ, οι οποίες απλώς θα έχουν ενσωματωμένο τον τιμάριθμο (27,99%, όπως η Κυβέρνηση). Επιπλέον ως ΑΤΑ σημειώνεται  θα παραμείνει μόνο το 2,56%, ενώ το υπόλοιπο θα έχει ήδη ενσωματωθεί στο βασικό μισθό.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Παράλληλα τονίζεται ότι, μέσα από τη σύμβαση, διατηρείται η συμφωνία για το 33% των Οργανικών θέσεων ενώ η συμπλήρωση των θέσεων αυτών (προαγωγές / αναβαθμίσεις) πρέπει να γίνει μέχρι τις 31/10/2022.

Την ίδια στιγμή, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι καθιερώνεται για πρώτη φορά  άδεια άνευ απολαβών, για σκοπούς εκπαίδευσης ή και λόγω ασθένειας συγγενικών προσώπων, με όρους παραχώρησης της άδειας που θα συμφωνηθούν μεταξύ της Τράπεζας και της ΕΤΥΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την συμφωνία, υπέγραψε εκ μέρους της ΕΤΥΚ, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Οργάνωσης, Λοΐζος Χατζηκωστής και εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής, Μιχάλης Καμμάς.

>>> Διαβάστε επίσης: Τρ. Κύπρου: Τέλος οι χρεώσεις καταθέσεων μεγάλων εταιρειών <<<

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της ΕΤΥΚ:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Οργάνωσής μας και της Διοίκησης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης του προσωπικού του Συνδέσμου η οποία «έληξε» στις 31/12/2018. 

Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης και φυσικά κινήθηκαν στα πλαίσια ΟΛΩΝ των άλλων συμφωνιών που είχαν υπογραφεί πρόσφατα.

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων ήταν θετική, αφού καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Διοίκηση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης για το προσωπικό του Συνδέσμου για τα έτη 2019 – 2022 και η οποία υπογράφηκε σήμερα. 

Τη Συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους τη ΕΤΥΚ ο Επίτιμος Πρόεδρος της Οργάνωσής μας, συν. Λοΐζος Χατζηκωστής και εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μιχάλης Καμμάς. 

Το περιεχόμενο της Συμφωνίας, το οποίο είναι παρόμοιο με το περιεχόμενο των αντίστοιχων συμφωνιών που υπέγραψε η Οργάνωσή μας με Τράπεζες του χώρου μας, είναι πολύ ικανοποιητικό και ισοζυγισμένο αφήνοντας ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές.  

Στη νέα συμφωνία διατηρούνται οι υφιστάμενες κλίμακες με βάση τις συμφωνίες με την ΕΤΥΚ, οι οποίες απλώς θα έχουν ενσωματωμένο τον τιμάριθμο (27,99%, όπως η Κυβέρνηση).

Ως ΑΤΑ θα παραμείνει μόνο το 2.56% ενώ το υπόλοιπο θα έχει ήδη ενσωματωθεί στο βασικό μισθό.

Οι κλίμακες αυτές είναι συνημμένες στο κείμενο της συμφωνίας αλλά και αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΤΥΚ.

Μέσα από τη σύμβαση διατηρείται η συμφωνία για το 33% των Οργανικών θέσεων ενώ η συμπλήρωση των θέσεων αυτών (προαγωγές / αναβαθμίσεις) πρέπει να γίνει μέχρι τις 31/10/2022.
Καθιερώνεται για πρώτη φορά  Άδεια Άνευ Απολαβών που θα δικαιούται κάθε συνάδελφος για σκοπούς εκπαίδευσης ή και λόγω ασθένειας συγγενικών προσώπων, με όρους παραχώρησης της άδειας που θα συμφωνηθούν μεταξύ της Τράπεζας και της ΕΤΥΚ.

Συμφωνήθηκε η επέκταση της άδειας μητρότητας στους έξι μήνες και παραχώρηση του δικαιώματος άδειας πατρότητας για τρεις βδομάδες με πλήρεις απολαβές.

Αναμφίβολα οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα με τη λήξη της παρούσας συμφωνίας (2022) να υποβάλουν αιτήματα από 01/01/2023, για τροποποίηση των υφιστάμενων συμφωνιών.
Επίσης, η σύμβαση προβλέπει ότι το θέμα των εισφορών στο Ταμείο Υγείας θα επανασυζητηθεί το 2023, αφού ληφθεί υπόψη η πορεία του ΓΕΣΥ.

Η Σύμβαση προβλέπει ότι από 01/01/2022 μέχρι 31/12/2022, η εισφορά στο Ταμείο Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου θα είναι στο 8% ενώ από 01/01/2023 θα επανέλθει στο 9%. 

Με βάση τη νέα συμφωνία οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στην εφαρμογή του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και δεσμεύονται να τον τηρούν με ακρίβεια.

Επίσης, στη συμφωνία υπάρχει πρόνοια ότι οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην Κωδικοποίηση των Συμφωνιών που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Αυτό κρίθηκε υπερβολικά αναγκαίο ούτως ώστε οι υφιστάμενες συμφωνίες να καταστούν πιο εύχρηστες και πιο κατανοητές.

Η πιο μεγάλη καινοτομία στη Συλλογική Σύμβαση είναι η καθιέρωση από το 2023 νέου τρόπου καταβολής της ετήσιας προσαύξησης που περιληπτικά μπορεί κάποιος να πει ότι θα καταβάλλεται άμεσα το (75%) και έμμεσα το (25%).

Το 75% θα καταβάλλεται άμεσα προς ΟΛΟ το προσωπικό με βάσει τις συνημμένες κλίμακες και το υπόλοιπο 25% θα καταβάλλεται σε συνδυασμό με τις αξιολογήσεις του κάθε υπαλλήλου.

Πρέπει να τονισθεί ότι το 25% της  ετήσιας προσαύξησης θα καταβάλλεται με βάση κανόνες και διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με την ΕΤΥΚ και θα έχουν στόχο να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που συνεχίζουν να υφίστανται, τόσο στο χώρο μας όσο και στην οικονομία και στον τόπο μας γενικότερα, η συμφωνία αυτή αποτελεί ακόμα μια σημαντική επιτυχία για την Οργάνωσή μας, καθώς διασφαλίζει για την επόμενη, κρίσιμη χρονική περίοδο, τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Επ’ ευκαιρία θέλουμε ως ηγεσία της ΕΤΥΚ να τονίσουμε την πολύ θετική και καλοπροαίρετη προσέγγιση που είχαμε καθ᾽όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από το Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου, κ. Μιχάλη Καμμά και των συνεργατών του».

 
24355