Συναγερμός για πετρελαιοκηλίδα-Πλησιάζει τις κυπριακές ακτές- VID

Πρώτο, αναμένεται ότι θα επηρεαστεί το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Σήμερα ή νωρίς αύριο το πρωί αναμένεται να επηρεάσει τις κυπριακές ακτές η πετρελαιοκηλίδα, που βρίσκεται, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας. 

Το Τμήμα Αλιείας ανακοίνωσε, χθες το απόγευμα, ότι παρακολουθεί την κατάσταση και ότι, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή, συνήλθε η Ομάδα Αντίδρασης για αξιολόγηση όλων των δεδομένων και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων. Ηδη, όπως αναφέρεται, έγιναν όλες οι ενέργειες για ενημέρωση του κατοχικού καθεστώτος και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να παρέχει βοήθεια στην περίπτωση που αυτό της ζητηθεί.

Στα κατεχόμενα, ανακοινώθηκε ότι, για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας ζήτηθηκε βοήθεια από την Τουρκία και ότι τρία σκάφη και ομάδα εμπειρογνωμόνων έχουν αποσταλεί για βοήθεια.

Η πετρελαιοκηλίδα δημιουργήθηκε από διαρροή καυσίμων από διυλιστήριο, σε ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, στην περιοχή Μπαριγιάς της Συρίας. Ο υπουργός Ηλεκτρισμού της Συρίας δήλωσε σε τοπική εφημερίδα, ότι υπολογίζει ότι στη θάλασσα έχουν χυθεί δύο έως τέσσερις τόνοι καυσίμων. Το Ασσόσιεητεντ Πρες αναφέρεται σε δήλωση αξιωματούχου της συριακής υπηρεσίας ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την οποία στην πετρελαιοδεξαμενή, όπου έγινε η διαρροή υπήρχαν δεκαπέντε χιλιάδες τόνοι καυσίμων.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο, οι αρχικές δορυφορικές φωτογραφίες έδειχναν ότι το μήκος της πετρελαιοκηλίδας φτάνει τα τριαντα-έξι χιλιόμετρα, αλλά νεώτερες φωτογραφίες παρουσιάζουν το μέγεθος της να είναι πολύ μεγαλύτερο. Εκπρόσωπος διεθνούς εταιρίας που παρακολουθεί τη θαλάσσια ρύπανση δήλωσε στην εφημερίδα "Σάιπρους Μέηλ" ότι η κηλίδα καλύπτε χίλια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Δείτε στο βίντεο την πορεία της πετρελαιοκηλίδας: 

 

🛢️ The @ERATOSTHENESCoE of the @CyUniTech is monitoring the #oilspill spotted by @CopernicusEU #Sentinel1 satellite drifting from the coast of #Syria towards #Cyprus. pic.twitter.com/IaOoLlg8VR

— EXCELSIOR H2020 (@excelsior2020eu) August 30, 2021

 

Δύο θαλάσσια σκάφη έστειλε η Τουρκία από τα Άδανα στα ανοιχτά Καρπασίας
 
Δύο θαλάσσια σκάφη αναχώρησαν από από τα Άδανα με εξειδικευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν την πετρελαϊκή ρύπανση στα ανοιχτά της Καρπασίας, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ενώ πρόσθεσε ότι αντιπροσωπεία με τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Διαχείρισης θα μεταβεί στα κατεχόμενα σήμερα το πρωί.

Σε δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι τα αρμόδια Υπουργεία της Τουρκίας συζήτησαν μεταξύ τους σχετικά με τη διαρροή και ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα στη θάλασσα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης τα αναγκαία μέτρα στην ακτή της Καρπασίας.

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και ότι βρίσκονται σε επαφή με τον Τ/κ ηγέτη Έρσιν Τατάρ, καθώς και με τις «αρχές» του ψευδοκράτους και ότι η «τουρκική πρεσβεία» στα κατεχόμενα παρακολουθεί τις εξελίξεις διαρκώς.

Ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ακόμη ότι σκάφη του λιμενικού από θαλάσσης και αέρος θα δίνουν αναφορές για την τρέχουσα κατάσταση της ρύπανσης. Πρόσθεσε ότι ως Τουρκία θα σταθούν στο πλευρό των Τ/κ σε αυτό το θέμα. 

“Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα κινητοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, πριν συμβεί μια περιβαλλοντική καταστροφή. Στο πλαίσιο αυτό, δύο θαλάσσια σκάφη έχουν ήδη αναχωρήσει από το Τσεϊχάν στα Άδανα με εξειδικευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αντιπροσωπεία με τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Διαχείρισης θα μεταβεί στην τδβκ σήμερα το πρωί. Το Πρώτο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Μεταφορών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Συντονίζουν τα πλοία που μπορούν να στείλουν στην περιοχή. Στόχος ο έλεγχος της ρύπανσης στην ανοιχτή θάλασσα χωρίς να χτυπήσει την ακτή. Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι σχετικοί οργανισμοί κινητοποιούνται και παρακολουθούν το ζήτημα με ευαισθησία”, ανέφερε.

 

Πηγές: Ραδιόφωνο ΡΙΚ / ΚΥΠΕ