Συνέδριο:Προκλήσεις κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης κινητικότητα

Δύο συνέδρια ξεκίνησαν τις εργασίες τους σήμερα στη Λευκωσία.

Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν η Κύπρος και άλλες χώρες κατά τη μετάβασή τους σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, καθώς και τρόποι για προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν από ομιλητές, κατά τη διάρκεια δύο συνεδρίων που ξεκίνησαν τις εργασίες τους σήμερα στη Λευκωσία.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Μιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου με τίτλο «Προκλήσεις για τα Νησιά στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας - CirClE 2019» και του «6ου Συνεδρίου για την Βιώσιμη Κινητικότητα & τις Έξυπνες Μεταφορές - SMile 2019» ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε ότι ο στόχος είναι να μειωθούν μέχρι το 2035 τα αστικά απόβλητα που καταλήγουν στις χωματερές στο 10% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας.
 
«Κυρίαρχος στόχος μας είναι η συνεχής ανάπτυξη της χώρας μας κατά τρόπο βιώσιμο, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη» είπε η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου.
 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν τη μόνη λύση, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα».
 
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του Υπουργείου του, ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι δίνεται έμφαση στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και στη διαχείριση για μείωση της παραγωγής αποβλήτων, στην αύξηση της διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και στην σημαντική μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν στην χωματερή.
 
«Σύντομα θα υπάρχει χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων και χωριστή συλλογή των ρευμάτων ανακύκλωσης» συνέχισε ο Υπουργός Γεωργίας.
 
«Αναμένουμε ότι η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση αστικών αποβλήτων θα αυξηθεί στο 55% μέχρι το 2025, στο 60% μέχρι το 2030 και στο 65% μέχρι το 2035» πρόσθεσε ο κ. Καδής, ενώ αναφέρθηκε στον στόχο για μείωση των αστικών αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές στο 10% του συνόλου μέχρι το 2035.
 
Ο κ. Καδής είπε εξάλλου ότι το Υπουργείο του αναθεωρεί την εθνική στρατηγική διαχείρισης για τα αστικά απόβλητα και το πρόγραμμα πρόληψης αποβλήτων.
 
Στον δικό της χαιρετισμό η Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «αυτή η εκδήλωση πραγματεύεται μια σειρά από θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου». Αναφέρθηκε συναφώς σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η ποιότητα του αέρα, η ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων και αποβλήτων, η ανακύκλωση σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, αλλά και οι τρόποι παραγωγής καθαρής ενέργειας.
 
Είπε εξάλλου ότι το συνέδριο επικεντρώνεται στους τρόπους για μείωση της εξάρτησης από τα οχήματα και από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων μέσω της τεχνολογίας, στις προσπάθειες για τόνωση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και στον αειφόρο τουρισμό και στις έξυπνες πόλεις.
 
Το Υπουργείο Μεταφορών προωθεί ενεργά τη βιώσιμη κινητικότητα, συνέχισε η κ. Αναστασιάδου και αναφέρθηκε σε αριθμό έργων με στόχο την ανάπτυξη των δημοσίων μεταφορών, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση υποδομών για πεζούς και ποδηλάτες. Παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η βιωσιμότητα της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ πόλεων και η κατασκευή τραμ στις πόλεις.
 
Η Υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου σε μια «ολιστική προσέγγιση στην προώθηση της ανάπτυξης και εφαρμογής βιώσιμων σχεδίων αστικής κινητικότητας για κάθε πόλη, καθώς και στην ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου μεταφορών για ολόκληρο το νησί».
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι «οι δημόσιες μεταφορές είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, αν θέλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ όσον αφορά τη μείωση επιβλαβών εκπομπών αερίου».
 
«Ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα σε σχέση με την μόλυνση του περιβάλλοντος και την κυκλοφοριακή συμφόρηση και έχουμε τη λύση. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η απαραίτητη πολιτική βούληση για την υλοποίηση» συμπλήρωσε.
 
Είπε επίσης ότι για να γίνει αυτό «πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εκ των έσω, να αλλάξουμε τις παλιές αντιλήψεις που υπάρχουν ακόμη σε πολλές σημαντικές και καιρίες κυβερνητικές υπηρεσίες σε σχέση με τις μεταφορές και τον οδικό σχεδιασμό».
 
«Προς το παρόν γίνονται πολύ λίγα πράγματα, πάρα πολύ αργά. Με αυτόν τον ρυθμό, η Κύπρος πιθανότητα δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει επιτυχώς τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ σε σχέση με την μείωση των εκπομπών» ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζη «ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα».
 
Ο Γιώργος Κρεμλής, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής CirClE 2019 και επίτιμος διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Κύπρου και της Μάλτας και είπε ότι πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις με τις δύο νησιωτικές χώρες και όλα τα άλλα νησιά της  Μεσογείου, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις της κυκλικής οικονομίας.
 
«Χρειαζόμαστε μια ειδική στρατηγική για τα νησιά, σε σχέση με τον νησιωτικό χαρακτήρα και την κυκλική οικονομία» συνέχισε ο κ. Κρεμλής, προσθέτοντας ότι τέτοια στρατηγική υπάρχει μόνο για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά του Ειρηνικού, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
 
Δεν υπάρχει τέτοια στρατηγική για τα νησιά της Μεσογείου, παρατήρησε και αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο της ΕΕ για την εξασφάλιση περισσότερης χρηματοδότησης για τα νησιά.
 
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης εξέφρασε την προσδοκία η Κύπρος να καταστεί υπόδειγμα περιβαλλοντικής αειφόρας και σωστής χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Οριζόμαστε ένα μέλλον με αειφόρες συγκοινωνίες, με ευφυή συστήματα, με αυξημένο δείκτη ασφάλειας οδηγών και πεζών και με μια κοινωνία που θα αγκαλιάσει επιτέλους τη βιώσιμη κινητικότητα και της μαζικές συγκοινωνίες, κάνοντας τις πόλεις πιο ανθρώπινες, ανέφερε.
 
Την έναρξη του συνέδριο χαιρέτισε επίσης ο Χέλμουτ Μόρσι εκ μέρους της ΓΔ της Κομισιόν για την Κινητικότητα και τις Μεταφορές, ενώ προβλήθηκε και οπτικογραφημένο μήνυμα του Γενικού Διευθυντή της ΓΔ Περιβάλλοντος Καλέχα Κρέσπο προς τους σύνεδρους.
 
Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία, θα φιλοξενηθούν συζητήσεις για μια σειρά από θέματα όπως η βιώσιμη κινητικότητα, η καινοτομία, η κλιματική αλλαγή και η ενέργεια. Το συνέδριο, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Μεταφορών, υπό την αιγίδα των Γενικών Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης

 
5477
Thumbnail

Εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχουμε πει θα διεξάγουμε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, εάν οι Ε/Κ  δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με την ‘τδβκ’”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

 Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο  Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “ο τ/κ λαός έδωσε πολύ μεγάλη στήριξη στην επιχείρηση πηγή της ειρήνης”, προσθέτοντας ότι “πρέπει να διαχωρίζουμε κάποιους συνδικαλιστές και πολιτικούς» από τους Τ/Κ.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην αντίδραση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με την επιχείρηση. Εξέφρασε την  άποψη ότι με αυτή  την αντίδρασή τους οι Τ/Κ πιστεύουν πως είναι μια κίνηση προς την κατεύθυνση των «προεδρικών εκλογών» τον επόμενο Απρίλιο.
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η επιχείρηση πηγή ειρήνης είναι τόσο σημαντική όσο και η ‘επιχείρηση Κύπρου’ (το 1974). “Όταν μιλάνε άνθρωποι όπως εμείς από τη δική μας θέση και πόστο, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί”, ανέφερε.

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

 Άλλαξαν οι ισορροπίες
 
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Τουρκία στέλνοντας στην περιοχή τα γεωτρύπανά της, άλλαξε ριζικά τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι η “Ε/κ πλευρά διεξάγει μονομερώς δραστηριότητες γεωτρήσεις”, είπε ότι “με αυτές τις κινήσεις ενισχυθήκαμε εκεί περισσότερο και στο τραπέζι και στο πεδίο”, ανέφερε.
 
“Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ κάνει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας και εμείς αυτή την υφαλοκρηπίδα την έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη και κάθε χρόνο το ανανεώνουμε αυτό. Τις δραστηριότητές μας στην υφαλοκρηπίδα μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο συζητούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ε/κ πλευράς και είμαστε πάντοτε μέσα για μια περιφερειακή συμφωνία. Αναφέρομαι στις χώρες της Μεσογείου στην περιοχή με μια αντίληψη διαμοιρασμού. Ο συνομιλητής του ε/κ τομέα είναι η ‘τδβκ’”, ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
 
Ο δεύτερος στόχος της τουρκικής πλευράς είπε, είναι να θέσει υπό εγγύηση τα συμφέροντα των Τ/Κ, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα η ε/κ πλευρά δεν έκανε κανένα βήμα για να αποδεχτεί τα δικαιώματα των Τ/Κ και να τα θέσει υπό εγγύηση, αντίθετα οι Ε/Κ συνεχίζουν μονομερείς δραστηριότητες γεώτρησης και προσφέρουν αδειοδοτήσεις.
 
 “Εμείς σε αυτή την περιοχή (ανατολική Μεσόγειο) στέλνοντας και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι θα προστατεύσουμε τα συμφέροντας των Τ/Κ”, ανέφερε.
 
Λάθος η αλληλεγγύη ΕΕ

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<< 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι χώρες της ΕΕ έδειξαν αλληλεγγύη στην ε/κ πλευρά επειδή είναι μέλος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι “δεν θα ωφελήσει η αλληλεγγύη σε λάθος σημείο και δεν θα φέρει λύση”. “Αυτό που πρέπει στην ουσία να κάνετε εσείς είναι να πιέσετε την Ε/κ πλευρά να θέσει υπό εγγύηση τον ‘τ/κ λαό’.  Εάν αυτό δεν γίνει με μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και εάν η ε/κ πλευρά δεν θέλει να προσεγγίσει, τότε να ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία. Αν η κοινή εταιρεία δεν είναι λύση, να ιδρυθεί επιτροπή, ένας μηχανισμός της ΕΕ, ένας μηχανισμός των ΗΕ. Η τουρκική πλευρά έκανε μια πρόταση για ίδρυση επιτροπής, είναι ακόμη στο τραπέζι. Εμείς εδώ είμαστε σύμφωνοι για λύση αλλά πρέπει να υπάρξει εγγύηση για δίκαιο διαμοιρασμό. Οι διεθνείς οργανώσεις και οι χώρες της ΕΕ αντί να κάνουν θόρυβο ας κάνουν βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης”, ανέφερε.
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως όποιες επιδεικτικές αποφάσεις και να πάρει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, θέλει να λύσει αυτή την υπόθεση και πρόσθεσε πως “εάν είναι ειλικρινείς, θα λύσουν και αυτή την υπόθεση με την ΕΕ”.
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θέλουν μόνιμη λύση στην Κύπρο ωστόσο στο τέλος όλων αυτών των προσπαθειών και ειδικότερα στο τέλος της συνόδου των 11 ημερών στο Κραν Μοντανά, είδαν πως πραγματικά η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την Τ/κ πλευρά.
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι για τα θέματα που συμφώνησαν πριν φτάσουν στο Κραν Μοντάνα ο Ε/Κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης υπαναχώρησε σε όλα και μετά στη συνέχεια εξήγησε γιατί. “(Ο Αναστασιάδης) στην πραγματικότητα είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί ο,τιδήποτε με τους Τ/Κ και επομένως ο ίδιος ο ηγέτης ήταν υποχρεωμένος να υπαναχωρήσει. Πραγματικά εκεί όλοι είδαν ότι θέλαμε λύση. Είδαν και την αποφασιστική μας στάση αλλά είδαν ότι είμαστε και εποικοδομητικοί στο θέμα των βημάτων που μπορούν να γίνουν. Ως αποτέλεσμα το τραπέζι αναποδογυρίστηκε πάνω τους”, ανέφερε.
 
Η επιλογή ομοσπονδίας δεν αποκλείστηκε 

>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

ad2mobile

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η ομοσπονδία συζητείται εδώ και 60 χρόνια και αυτή η επιλογή δεν έχει αποκλειστεί, προσθέτοντας ότι από δω και μπρος δεν θα αντέξουν άλλη αποτυχία.
“Εάν θα διαπραγματευτούμε κάτι, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τί θα διαπραγματευτούμε. Ας θέσουμε όλες τις επιλογές και όλοι να πουν τις απόψεις τους. Αφού ληφθεί αυτή η απόφαση πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Πρέπει τα στοιχεία που αποτελούν την πολιτική ισότητα να κατατεθούν. Τα στοιχεία της πολιτικής ισότητας που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους Τ/κ όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή και η σύν μία ψήφος πρέπει πλέον να συγκεκριμενοποιηθούν, έτσι όταν αύριο φτάσουμε εκεί, εάν θα ξεκινήσουμε με αυτό το έγγραφο των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα».
 
Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, «τελείωσαν πλέον οι διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος, όλα θα είναι καθαρά. Γι αυτό θα κάνουμε σύνοδο 5 συν 1, δηλαδή οι δύο πλευρές, οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. Πριν από αυτό είπανε να γίνει σύνοδος ΗΕ συν 2. Είπαμε μπορεί να γίνει. Αυτές θα γίνουν ανεπίσημα, δεν είναι διαπραγματεύσεις. Σε αυτές τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις αν συμφωνήσουμε σε αυτά τα θέμα και αυτό το διαπραγματευτικό έγγραφο τότε μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Πλέον δεν μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους. Εμείς θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, εκείνοι που δεν θέλουν λύση είναι η Ε/κ πλευρά”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αυτή η δουλειά δεν είναι μονόπλευρη και πως απέναντί τους υπάρχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί. Υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά αρκετές φορές συμπεριφέρθηκε μη ειλικρινώς. “Σε ένα θέμα είμαστε αποφασισμένοι, εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχουμε πει θα διαπραγματευτούμε. Εάν οι Ε/Κ δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο για μας δεν υπάρχει θέμα να διαπραγματευτούμε. Θα συνεχίσουμε την δουλειά αυτή με την ‘τδβκ’ όπως μέχρι σήμερα με ένα πολύ θετικό τρόπο”.

ΚΥΠΕ

article 1