Συνέντευξη Μ. Κεραυνού: Η κυπριακή οικονομία παραμένει ανθεκτική και ισχυρή

Ο Υπουργός Οικονομικών μιλά στην Brief εφ' όλης της ύλης για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας

• Το δημόσιο ταμείο είναι λεφτά των φορολογουμένων και η διαχείριση πρέπει να είναι νοικοκυρεμένη
•  Η κριτική  ακόμα και η άδικη και η πιο αυστηρή είναι καλοδεχούμενη
•  Η κυπριακή οικονομία παραμένει ανθεκτική και ισχυρή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης μιλά στη Brief για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας και εκφράζει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του για το μέλλον. Παρόλο που εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, παρουσιάζεται δύσκολος στην ικανοποίηση αιτημάτων που θα έχουν μεγάλο κόστος για τα δημόσια οικονομικά, παραδεχόμενος πως κάποιες φορές μπορεί να θεωρείται ως «συντηρητικός». Στο Α’ μέρος της συνέντευξής του μιλά επίσης για τον προϋπολογισμό του κράτους, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Εκ της θέσης σας ως Υπουργός Οικονομικών θεωρείστε ο θεματοφύλακας της οικονομίας. Επομένως, κάθε δήλωση ή ανακοίνωσή σας δίνει εικόνα για την πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές της, θετικές ή αρνητικές. Εάν αυτές δεν είναι θετικές και θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα, ίσως και αυστηρά, θα το ανακοινώνατε επίσημα, έστω κι αν θα ήταν δυσάρεστο;

"Δηλώνω ακόμα μια φορά ότι είμαι οπαδός της πλήρους διαφάνειας και πιστεύω ότι οι πολιτικοί πρέπει να τολμούν να λένε την αλήθεια στον κόσμο, έστω και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος. Σε αυτές τις περιπτώσεις πιστεύω ότι το πολιτικό κόστος μετατρέπεται και σε πολιτικό όφελος.  Είναι καθήκον και υποχρέωσή μου ως Υπουργός Οικονομικών να παρακολουθώ τις εξελίξεις στην οικονομία, να κρούω το καμπανάκι του κινδύνου όταν η κατάσταση παρεκκλίνει και να εισηγούμαι μέτρα. Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας είμαι αισιόδοξος ότι η οικονομία της Κύπρου ακολουθεί θετική πορεία.

Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες και η κατάταξη τής κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον Οίκο Moody’s, απεικονίζει τις αξιοσημείωτες επιδόσεις της σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον διεθνώς. Έχω ήδη εκφράσει την ικανοποίησή μου για τη διπλή αναβάθμιση της οικονομίας και την επαναφορά του αξιόχρεου της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα, από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody's, μετά από 12 χρόνια. 

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μεταφραστεί σε προοπτική και ευκαιρίες, με την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Πιστεύω ότι, η κυπριακή οικονομία παραμένει ανθεκτική και ισχυρή, όχι επειδή επιβεβαιώνεται μόνο από τις αξιολογήσεις και αποφάσεις των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης     που υπερτονίζουν την ανθεκτικότητά της και την υγιή πορεία της.

Η πολύ καλή κατάσταση της οικονομίας μας επιβεβαιώνεται και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας από τον οποίο συνεχίζουμε να δανειζόμαστε €6,3 δις και τον οποίο θα αρχίσουμε να αποπληρώνουμε από το 2025. Θετικές εκτιμήσεις για την ανθεκτικότητα και την ορθή ακολουθητέα οικονομική πολιτική διατύπωσε πρόσφατα κατά τη φθινοπωρινή αξιολόγησή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή". 

Οικονομία και προϋπολογισμός
Με την ευκαιρία της συζήτησης και έγκρισης του προϋπολογισμού γίνονται συζητήσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εν μέσω περιφερειακών διενέξεων. Πώς η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό;

"Ο προϋπολογισμός το 2024 καταρτίστηκε σε συνθήκες αβεβαιότητας, ως αποτέλεσμα των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων και σε σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, για δεύτερο χρόνο. Σήμερα έχουμε ακόμα μια κρίση πολύ κοντά μας και αναφέρομαι στον πόλεμο στη Γάζα, που ενισχύει τις αβεβαιότητές μας. Ως Κυβέρνηση αξιολογούμε την κατάσταση σε συνεχή βάση και προχωρούμε σε πρόσθετα μέτρα και πολιτικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του 2024 χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική υπευθυνότητα, στόχευση στην ενδυνάμωση της οικονομίας και εμπλουτισμό του οικονομικού αναπτυξιακού μοντέλου, μείωση ή καλύτερη διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Επίσης, πρέπει να σταθμίζουμε το γεγονός ότι είμαστε ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε οριακή ύφεση, με πληθωριστικές πιέσεις, αυξημένα επιτόκια και ελλείμματα στην ανταγωνιστικότητά της. 

Οι συνθήκες αυτές έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν να επηρεάζουν και τη δική μας οικονομία και κοινωνία, μαζί με άλλες απειλές, όπως είναι το μεταναστευτικό πρόβλημα, τις οποίες και λάβαμε υπόψη κατά τον καταρτισμό του προϋπολογισμού". 

Δημοσιονομική σταθερότητα
Δηλώνετε συχνά ότι «παρά τις ικανοποιητικές επιδόσεις που καταγράφει η οικονομία, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αναγνωρίζουμε τους δημοσιονομικούς κινδύνους και κυρίως όσους προέρχονται από ανελαστικές δαπάνες». Από τη στιγμή που αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μήπως αυτό συνεπάγεται αυτομάτως και λιτότητα;

"Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, παρόλο που θεωρώ ότι πρέπει πάντοτε να μην εφησυχάζουμε και να ενεργούμε με σύνεση και σοβαρότητα, προετοιμασμένοι ακόμη και για δύσκολες καταστάσεις. Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι να εξασφαλίσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και να δημιουργήσουμε συνθήκες ταχείας μείωσης του δημοσίου χρέους.

Να υπογραμμίσω πως η Κύπρος ως μια μικρή χώρα με ανοικτή οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και στις υπηρεσίες και καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως η ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές πιέσεις και η ακρίβεια, για τα νοικοκυριά και τις μικρές κυρίως επιχειρήσεις. Ως υπεύθυνη Κυβέρνηση που εφαρμόζει μια συνετή οικονομική πολιτική, καλούμαστε να διατηρήσουμε ορθολογική δημοσιονομική ισορροπία και να διασφαλίσουμε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, που να βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις".

Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική που γίνεται συχνά για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και κυρίως σε περίοδο συζήτησης του προϋπολογισμού;

"Η κριτική  ακόμα και η άδικη και η πιο αυστηρή είναι καλοδεχούμενη, αλλά το δημόσιο ταμείο είναι λεφτά των φορολογούμενων πολιτών και η διαχείριση πρέπει να είναι νοικοκυρεμένη, αυστηρή και υπεύθυνη με μακροπρόθεσμη προοπτική". 

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός
H ακρίβεια, ειδικά στα αγαθά διατροφής και στα καύσιμα, καλπάζει. Τι συνιστά ως στρατηγική μπροστά στον κίνδυνο μείωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών;

"Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό φαινόμενο και οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, η οποία αρχίζει και ξαναπέφτει και την αύξηση της τιμής των τροφίμων που και αυτά καταγράφουν επίσης μείωση. Στην Ευρώπη τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο, άρα είμαστε κοντά στον στόχο του 2% που τέθηκε από την ΕΚΤ. 

Ήδη, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, με το ανάλογο δημοσιονομικό κόστος, ώστε να εξουδετερώσει σε ένα βαθμό τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω ότι τα μέτρα στοχευμένα ή οριζόντια είναι προσωρινά και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί υποδεικνύουν συνεχώς ότι πρέπει να τερματιστούν". 

Στο μέτρο του δυνατού
Σας συναντά στον δρόμο ένας εργαζόμενος, ένας συνταξιούχος. Ανησυχεί για την ακρίβεια, τις συντάξεις του ακόμη και τις καταθέσεις του, όσοι έχουν. Πώς του απαντάτε;

"Απ’ όσα έχω αναφέρει και πιο πάνω προκύπτει ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατότητων, ώστε ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος να μην ανησυχεί για την κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση όπως επιβεβαιώνεται και από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι ενθαρρυντική ώστε ο κάθε πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια. Ωστόσο, όπως εξελίσσονται τα γεγονότα διεθνώς, υπάρχει πάντοτε ο απρόβλεπτος παράγοντας που μπορεί να φέρει αναταράξεις και ανατροπές. Γι’ αυτό και πάντοτε λέω ότι πρέπει να είμαστε οχυρωμένοι για παν ενδεχόμενο. 

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έγιναν και γίνονται συνεχώς πολλά, ευθυγραμμισμένοι με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

 
•    Αύριο το Β’ μέρος της συνέντευξης.

Χρύσω Αντωνιάδου