Συνεργασία Δήμων Αγ. Νάπας, Σωτήρας & Ρεθύμνου για το In-Heritage

O συνολικός προϋπολογισμός στα €1.200.810

Στο Ρέθυμνο της Κρήτης ολοκληρώθηκε η 4η Τεχνική Συνάντηση για το έργο «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός - Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage» στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «για την υλοποίηση του έργου συνεργάζονται ο Δήμος Ρεθύμνου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκ μέρους της Ελλάδας και ο Δήμος Αγίας Νάπας με τον Δήμο Σωτήρας, εκ μέρους της Κύπρου. Τα αποτελέσματα της διήμερης 4ης τεχνικής συνάντησης του συγκεκριμένου έργου παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου αναφέρθηκε «στην δημιουργία περισσότερων υποδομών, οι οποίες θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θα είναι προς όφελος των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα που θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν και να απολαύσουν διάφορα σημεία αναφοράς. Χαιρετίζουμε την πολύχρονη συνεργασία μεταξύ των Δήμων Αγίας Νάπας και Ρεθύμνου, που ενισχύθηκε στο πέρασμα των ετών, κόντρα στις αλυσιδωτές κρίσεις, οικονομική και πανδημική».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα «μέσα από το νέο διασυνοριακό σχέδιο 2021-2027, οι δύο Δήμοι να μπορέσουν να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν ακόμη περισσότερα έργα τα οποία θα εξυπηρετήσουν το ευρύτερο κοινό και τους δημότες της Αγίας Νάπας και του Ρεθύμνου».

«Η συνεργασία των δύο Δήμων βάζει την Αγία Νάπα σε έναν παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και σε μία νέα βάση», είπε και σημείωσε πως «η δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων πόλεων μέσα από αυτές τις υποδομές, είναι σίγουρα το απαιτούμενο που σήμερα ζητείται στην τοπική κοινωνία, μία κοινωνία που έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε κάθε ανθρώπινο και κοινωνικό έργο για την εξυπηρέτηση στο σύνολο». 

Ο Δήμαρχος εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι «μέσα από αυτή τη συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης, γνώσεων, θα βοηθηθούν οι Δήμοι να αναπτυχθούν, όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα δηλαδή στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που θα επιτρέψουν να καταστούν προσβάσιμες πόλεις για όλους, αλλά ταυτόχρονα θα αναδειχθεί η πολιτιστική αξία και η κουλτούρα Ελλάδας και Κύπρου».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Χρήστος Ζαννέττου παρουσίασε τα πεπραγμένα στην Αγία Νάπα και ανέφερε ότι «μέσα από αυτές τις δράσεις θα αναβαθμιστούν και θα δημιουργηθούν οι υποδομές και ο περιβάλλοντας χώρος, που θα είναι καθ’ όλα προσβάσιμος όπως είναι το Μεσαιωνικό Μοναστήρι, το Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» και οι διάφορες παραλιακές υποδομές. Εχουμε εγκαταστήσει το πρώτο Παγκύπρια, Σύστημα Καθοδήγησης Ατόμων με Προβλήματα Όρασης, στην παραλία Λάντα στην Αγία Νάπα και χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από άτομα που είχαν την ανάγκη να επισκεφθούν την παραλία και να κολυμπήσουν στη θάλασσα».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρεθύμνου παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου και είπε πως «το γεγονός ότι όταν μία πόλη είναι φιλική και προσβάσιμη στους ανθρώπους που έχουν αναπηρία είναι ακόμα φιλικότερη και καλύτερη για εκείνους που δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Η αξία αυτού του προγράμματος είναι ότι οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Ρεθύμνου, κάνουν έργα υποδομής, ωστόσο η στρατηγική της ΕΣΑμεΑ είναι να ανοίγει δρόμους και να δίνει εγχειρίδια, πληροφορίες και πλατφόρμες για τη συνολική εξυπηρέτηση των ανθρώπων με αυτά τα προβλήματα».

Ταυτόχρονα κάλεσε τους συνδημότες του να γίνουν συμμέτοχοι αυτής της προσπάθειας και σημείωσε πως «όλοι μαζί, κοινωνία, επιχειρείν, αναπηρικό κίνημα, τοπική αυτοδιοίκηση, περιφερειακή αυτοδιοίκηση να συνεργαστούμε για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, τις πόλεις και τα μνημεία μας φιλικά, προσβάσιμα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης χαρακτήρισε τη συνεργασία με τους δύο Δήμους «μία εταιρική σχέση που κρατάει χρόνια η οποία έχει ήδη αποδώσει για την Αγία Νάπα και το Ρέθυμνο αλλά και για τις πολιτικές για Άτομα με Αναπηρία, για προσβάσιμες και συμπεριληπτικές πόλεις και περιβάλλοντα».

«Οι τρεις φορείς, δηλαδή οι δύο αδελφοποιημένοι Δήμοι και η ΕΣΑμεΑ, έχουμε προσπαθήσει από κοινού να χρησιμοποιήσουμε το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Κύπρου, διαχρονικά, για να δημιουργήσουμε πραγματικά αποτελέσματα και προδιαγραφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιπτώσεις στους δύο Δήμους αλλά και σε άλλους Δήμους σε Ελλάδα και Κύπρο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το έργο «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός - Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage», επικεντρώνεται στη βελτίωση της προσβασιμότητας, την ανάδειξη και προβολή φυσικών και πολιτιστικών χώρων των τριών συμμετεχόντων Δήμων καθώς και στην ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και εργαλείων, προκειμένου να αναδειχθούν ως τουριστικοί προορισμοί που πληρούν τις προϋποθέσεις ποιοτικής φιλοξενίας όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών».

Στόχος του διασυνοριακού έργου «στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Ρεθύμνου, Αγίας Νάπας και Σωτήρας είναι η διαρκής προσήλωση στη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, τη χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου, η διεύρυνση και η ποιοτική εξέλιξη του μεριδίου της τουριστικής αγοράς που κατέχουν οι τρεις Δήμοι, επιδίδοντας οργανωμένα και συστηματικά στην προσέλκυση νέων επισκεπτών, με υποδομές και δράσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες επισκεπτών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα Άτομα με Αναπηρία, με κινητικά προβλήματα, άτομα της Τρίτης Ηλικίας και άλλες».

Το συγκεκριμένο έργο «εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», έχει συνολικό Προϋπολογισμό 1.200.810€ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ο Δήμος Ρεθύμνου ως επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Αγίας Νάπας ο Δήμος Σωτήρας καθώς και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία».

ΚΥΠΕ