Συντεχνίες: Δίνουν ψίχουλα και μετά θέλουν προσωπικό οι ξενοδόχοι

ΠΑΣΥΞΕ: Με αυτή τη λογική θα οδηγήσετε τη βαριά βιομηχανία του τόπου στα βράχια

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις την κατάσταση που επικρατεί στη ξενοδοχειακή βιομηχανία για τους εργαζόμενους, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο την έλλειψη ενδιαφέροντος που υπάρχει για εργοδότηση στο συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ρωτήσαμε τους εκπροσώπους της ΣΕΚ και της ΠΕΟ για ποιο λόγο φαίνεται να μην υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους εργαζόμενους να δουλέψουν στη ξενοδοχειακή βιομηχανία όπως διατείνονται οι ξενοδόχοι. Παράλληλα, ρωτήσαμε αν όντως οι ανάγκες στα ξενοδοχεία είναι τόσο μεγάλες όσο παρουσιάζονται από πλευράς ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ. Οι απαντήσεις ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικές, αφού έκαναν λόγο για αθέτηση συμφωνιών για συμβάσεις για μισθούς ψίχουλα και για ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι ο αριθμός των 7.000 εργαζόμενων που χρειάζεται η βιομηχανία είναι πλασματικός.

Καταπέλτης κατά των θέσεων των συντεχνιών ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ο οποίος έκανε λόγο για κλίμα πόλωσης που δημιουργούν οι συντεχνίες, υποστήριξε πως αν πιστεύουν αυτά που λένε, τότε μάλλον ζουν σε άλλη χώρα και ότι με τις θέσεις τους θα οδηγήσουν τη βιομηχανία στα βράχια.

Άδειες από τρίτες χώρες

Στο μεταξύ, σε μια τελευταία εξέλιξη, την Παρασκευή ή το αργότερο αρχές της επόμενης βδομάδας θα συγκληθεί Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας, του ΠΑΣΥΞΕ του ΣΤΕΚ και των συντεχνιών και η οποία θα καλέσει ενώπιον της, τους εργοδότες που δήλωσαν ότι έχουν ανάγκη σε εργατικό δυναμικό και θα αξιολογήσει τις περιπτώσεις τους, με την τελική απόφαση για παραχώρηση αδειών από τρίτες χώρες να την έχει η υπουργός Εργασίας.

ΣΕΚ: Δεν τηρούν τις συμβάσεις

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην Brief, ο ΓΓ της συντεχνίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ, (ΟΥΞΕΚΑ) Μίλτος Μιλτιάδους, υποστήριξε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που ο κόσμος γύρισε την πλάτη του στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και δεν επιδιώκει να εργαστεί στο συγκεκριμένο κλάδο. Όπως είπε, λίγοι εργοδότες είναι αυτοί που τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι περισσότεροι, σημείωσε υπογράφουν με τους υπαλλήλους ιδιωτικά συμβόλαια και προσφέρουν μόνο ότι προβλέπει η νομοθεσία και κανένα άλλο ωφέλημα που προνοείται στις συμβάσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εργαζόμενοι πολλαπλών ταχυτήτων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μιλτιάδους αναφέρθηκε σε ένα φαινόμενο που όπως είπε, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Συγκεκριμένα, όπως είπε το 2028 η ΣΕΚ είχε 10.000 μέλη στον κλάδο τα οποία εργάστηκαν από ένα μέχρι έξι μήνες και τα 3200 μετά αποχώρησαν. Το 2019, τα μέλη έγιναν 11.000 επίσης εργάστηκαν από ένα μέχρι έξι μήνες και αποχώρησαν τα 5.593 μέλη, ενδεικτικό όπως είπε των άσχημων συνθηκών που επικρατούν στα ξενοδοχεία.

Κληθείς να σχολιάσει το μεγάλο αριθμό των εργαζομένων που λένε ότι χρειάζονται οι εργοδότες, ο κ. Μιλτιάδους αφού πρώτα αμφισβήτησε ότι οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες στη βιομηχανία, διερωτήθηκε αφού οι ξενοδόχοι ήξεραν από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού ότι το 2022 θα ήταν μια καλή χρονιά και θα υπήρχαν ανάγκες γιατί δεν έκαναν κάτι και περιμέναν μέχρι σήμερα να βρουν εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανάγκες κυμαίνονται μεταξύ 1500 – 2000 εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό ανέφερε ότι ξενοδοχείο που δούλευε το 2019 - χρονιά που ήταν η καλύτερη για τον κυπριακό τουρισμό - με 130 εργαζόμενους, σήμερα λέει ότι χρειάζεται 200.

Όσον αφορά στους μισθούς, ο κ. Μιλτιάδους επικαλέστηκε στοιχεία της Στατιστικής λέγοντας ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι χαμηλότεροι μισθοί στην κυπριακή οικονομία εντοπίζονται στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αν οι ξενοδόχοι, κατέληξε δώσουν καλύτερους μισθούς, σταματήσουν να καταπατούν τις συλλογικές συμβάσεις και βελτιώσουν τους όρους εργασίας θα βρουν εργαζόμενους τόσο Κύπριους όσο και κοινοτικούς.

ΠΕΟ: Δίνουν ψίχουλα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, Νεόφυτου Τιμινή. Συγκεκριμένα, σημείωσε κατ’ αρχήν ότι διαφωνούν με τον αριθμό των 7.000 εργαζομένων που χρειάζονται τα ξενοδοχεία, κάνοντας λόγο για πλασματικό νούμερο και σημειώνοντας ότι οι ανάγκες είναι πολύ λιγότερες. 
Ο κ. Τιμινής τόνισε ότι οι ξενοδόχοι προσφέρουν ψίχουλα στους εργαζόμενους, καταπατούν τις συλλογικές συμβάσεις και ζητούν από τους εργαζόμενους να εργάζονται σε εξαντλητικά ωράρια, κάτι που είναι δύσκολο,  ιδιαίτερα για οικογενειάρχες. Με δική τους ευθύνη οι εργοδότες κατέστησαν το ξενοδοχειακό επάγγελμα μη ελκυστικό, πρόσθεσε και θα πρέπει να αλλάξουν τακτική για να προσελκύσουν και πάλι εργατικό δυναμικό. Παράλληλα, κάλεσε τους εργοδότες να καταβάλουν προσπάθειες να φέρουν πίσω τους κοινοτικούς και τους τουρκοκύπριους που εργάζονταν στη βιομηχανία μέχρι το 2019 για να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των αναγκών που υπάρχει. Όσον αφορά στους Κύπριους, τόνισε ότι αποτελεί προσβολή για τους ντόπιους εργαζόμενους το αφήγημα ότι δεν καταδέχονται κατά κάποιο τρόπο να εργαστούν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει προ ημερών για το θέμα η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ ανέφερε μεταξύ άλλων σε σχέση με την ανάγκη έλευσης ξένου εργατικού δυναμικού ότι οι προθέσεις δυστυχώς των ξενοδόχων δεν είναι ειλικρινείς. Πρόθεση τους, είναι η χρησιμοποίηση των εργαζομένων από τρίτες χώρες για περαιτέρω απορρύθμιση, για συρρίκνωση μισθών και ωφελημάτων. Λίγοι είναι οι ξενοδόχοι που έκαναν προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών εργασίας έτσι που να προσελκύσουν σταθερό μόνιμο προσωπικό, σημειώνεται.

ΠΑΣΥΞΕ: Ζουν σε άλλη χώρα

Καταπέλτης εμφανίστηκε κατά των συντεχνιών ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις των εκπροσώπων ΣΕΚ και ΠΕΟ. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αν πραγματικά πιστεύουν αυτά που υποστηρίζουν, τότε μάλλον ζουν σε άλλη χώρα, ενώ σημείωσε ότι με τέτοιες αντιλήψεις οδηγούν την βιομηχανία στα βράχια.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην Brief ο κ. Ρουσουνίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με τη ρητορική τους επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης. Αν πραγματικά πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν τόσες ανάγκες στη βιομηχανία τότε μάλλον ζουν σε άλλη χώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι τα νούμερα που επικαλείται ο ΠΑΣΥΞΕ είναι πολύ ορθά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσέλκυσης ή επαναφοράς κοινοτικών που έχουν φύγει, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε ότι έχουν επαναπατριστεί τουλάχιστον 5 – 6 χιλιάδες κοινοτικοί τα τελευταία χρόνια και δεν φαίνεται να προτίθενται να επιστρέψουν πίσω αφού και οι ανάγκες στις χώρες τους για εργασία στον κλάδο είναι τεράστιες. Το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι πανευρωπαϊκό σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσουνίδης και πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί ο τουρισμός μας να δέχεται δύο, τρία ή τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες και οι ανάγκες να μπορούν να καλυφθούν μόνο από το ντόπιο εργατικό δυναμικό. Όσον αφορά δε στους Κύπριους, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε ότι αρκετοί έχουν εργοδοτηθεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας και επομένως καθίσταται αδήριτη ανάγκη να φέρουμε προσωπικό από τρίτες χώρες, αν και, όπως είπε, δεν είναι η ιδανικότερη λύση για ένα επιχειρηματία αφού είναι αρκετά τα έξοδα για έλευση και διαμονή.

Σε σχέση με το θέμα της τήρησης των συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι έχουν συμφωνηθεί οι παράμετροι, έχει εισαχθεί κατώτατος μισθός και κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει το νομικό πλαίσιο, που έχει δημιουργηθεί, το οποίο είναι ίσως το πιο πλήρες που υπάρχει στη χώρα, σημείωσε.

Ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε ότι η χρονιά που διανύουμε είναι καθοριστική αφού ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος και θα πρέπει η χώρα να είναι σε θέση να τοποθετηθεί δυναμικά στον τουριστικό χάρτη. Αν δεν ανταποκριθούμε, σημείωσε, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για το προϊόν μας τόσο φέτος όσο και τα αμέσως επόμενα χρόνια. Γι αυτό, συμπλήρωσε, θα πρέπει οι συντεχνίες να αποβάλουν αυτή την πεπαλαιωμένη λογική και να δουν τις σημερινές πραγματικότητες και τις λύσεις που έχουμε ενώπιον μας. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, η βαριά βιομηχανία της κυπριακής οικονομίας θα οδηγηθεί στα βράχια και θα πρέπει οι συντεχνίες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ