Ξεκινά η συντήρηση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με χρηματοδότηση Γιαλουσιτών, λέει ο Τ.Χατζηδημητρίου

Υπογράφηκαν την περασμένη εβδομάδα τα συμβόλαια για την έναρξη εργασιών συντήρησης της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

 Όπως δήλωσε ο Ε/κ Επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τη Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, το έργο υλοποιείται από την Τεχνική Επιτροπή με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, δηλαδή αποκλειστικά με κονδύλια που εξασφάλισαν Γιαλουσίτες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Πρόκειται για εκκλησία του 12ου αιώνα μ.Χ. στην οποία είχε γίνει επέκταση στα τέλη του 18ου αιώνα επί Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και αποτελεί εξαιρετικής σημασίας μνημείο για την Γιαλούσα και για την Ορθοδοξία, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου. Ανέφερε ακόμη ότι τα έργα αποκατάστασης είναι αναγκαία και έχουν πάρει επείγουσα μορφή, καθώς στο κτίσμα παρατηρούνται ρωγμές που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να διασωθεί ο ναός.
 
Είπε εξάλλου ότι υπάρχει μεγάλος κατάλογος μελλοντικών έργων που θα γίνουν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, στη βάση σχετικής συμφωνίας Ε/κ και Τ/κ. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι εργασίες συντήρησης θα γίνουν με συγχρηματοδότηση, καθώς θα συνεισφέρουν τόσο οι ενδιαφερόμενες κοινότητες, όσο και η Τεχνική Επιτροπή, πρόσθεσε.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

 Ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης στην εκκλησία των Αγίων Σέργιου και Βάκχου, στον κατεχόμενο Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου. Πρόκειται για κτίσμα του 13ου ή 14ου αιώνα, στο οποίο ακολούθως έγιναν προσθήκες, ενώ οι εργασίες συντήρησης γίνονται με κονδύλια της ΕΕ.
 
Όσον αφορά την αποκατάσταση των ενετικών τειχών της Λευκωσίας που είχαν καταρρεύσει, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών στο τμήμα του προμαχώνα Μούλα, απέναντι από το Λήδρα Πάλας, έχουν ολοκληρωθεί. «Ελπίζουμε ότι ως το τέλος του Νοεμβρίου θα αρχίσουν τα έργα και στον προμαχώνα Κουιρίνι» πρόσθεσε.
 

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Είπε επίσης ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, εξηγώντας ότι προηγήθηκαν οι επιστημονικές μελέτες και η προκήρυξη προσφορών για των έναρξη των έργων.
 
Ανέφερε τέλος ότι αρχίζουν τα έργα για στήριξη των εκκλησιών του Αγίου Ιακώβου του Πέρση και του Αγίου Γεωργίου, εντός της νεκρής ζώνης, για να αποφευχθεί η περαιτέρω κατάρρευση των κτισμάτων. Το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου είχε καταρρεύσει τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από έντονες βροχοπτώσεις στην πρωτεύουσα.

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης 

 
9686
Thumbnail

Η Κοινοτική Δράση Ακάμα χαιρετίζει τις προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή. Εκφράζει ωστόσο μέσω εκπροσώπων της,  την αγανάκτηση της  για τις καθυστερήσεις στην εκπόνηση και παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου για την περιοχή του Ακάμα με αφορμή τη χθεσινή περιοδεία του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, στις κοινότητες του Ακάμα και την περιφέρεια Πόλης Χρυσοχούς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, η επίσκεψη του κ. Περδίου στην περιοχή αφορούσε την αξιολόγηση των αναγκών της περιοχής, ούτως ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά και να προβληθεί ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η περιοχή έχει πολλά να προσφέρει σε νέες εθνικότητες και νέες αγορές».

ad1mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Τέλος στην ηχορύπανση από τα τροποποιημένα οχήματα - Τι αλλάζει <<<

Οι κοινοτικές Αρχές με τη σειρά τους, προστίθεται στην ανακοίνωση, ανέδειξαν τη σημασία της ολοκλήρωσης του Τοπικού Σχεδίου, καθώς «είναι ο μόνος τρόπος για να τεθούν τα θεμέλια εκείνα που θα φέρουν στην περιοχή την επιθυμητή αναζωογόνηση και ευημερία».

Όπως αναφέρεται σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, ανέδειξε ότι «οι κοινότητες είναι στο περίμενε εδώ και πολλά χρόνια", προσθέτοντας πως "το Τοπικό Σχέδιο πλανάται ακόμη στον αέρα, δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό παρά μόνο υποσχέσεις".

Από  το Φθινόπωρο του 2019 τόνισε, "φθάσαμε σχεδόν στο Φθινόπωρο του 2020 και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το Τοπικό Σχέδιο" σημειώνοντας πως "η υπομονή των κοινοτήτων εξαντλείται, καθώς χρόνο με τον χρόνο περιθωριοποιούνται ακόμη περισσότερο και οδηγούνται σε πλήρη ερήμωση".

Eίπε ακόμη πως «η ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου είναι κόκκινη γραμμή για την Κοινοτική Δράση Ακάμα».

Την ανάγκη για ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου υπογράμμισε και ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της, αλλά σημείωσε ότι οι οποιεσδήποτε τουριστικές αναπτύξεις θα εξαρτηθούν και από το Τοπικό Σχέδιο, το οποίο πήρε νέα παράταση.

ad2mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης - Ονόματα <<<

Πάγιο αίτημα των κοινοτήτων είναι η περίληψη στο Τοπικό Σχέδιο προνοιών που θα επιτρέπουν μία ήπια, αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίβικο, το Τοπικό Σχέδιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής στην περιοχή. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι το Σχέδιο θα παρουσιαστεί στις κοινότητες άμεσα.

(ΚΥΠΕ)

article 1