ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Ενισχύεται η προστασία δανειοληπτών από εκποιήσεις

Ενισχύεται η δυνατότητα δανειοληπτών να προστατευτούν από εκποιήσεις με τις αποφάσεις του Ανωτάτου, ανέφερε ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ 

Ενισχύεται η δυνατότητα των δανειοληπτών να προστατεύσουν τα ενυπόθηκα ακίνητα τους από εκποίηση, στις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, με τις πρόσφατες γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με τις αναφορές του Προέδρου για τους νόμους που ψήφισε η Βουλή για την αναστολή των ιδιωτικών εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, καθώς και την προσωρινή αναστολή των διαδικασιών εκποίησης της Κύριας Κατοικίας, οφειλέτη που δυνητικά είναι εντάξιμος στο Σχέδιο Εστία, αναφέρει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.
 
Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος κάνει έκκληση στους δυνητικά δικαιούχους του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ όπως υποβάλουν αίτηση για ένταξη τους ΑΜΕΣΑ, αφού η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουνίου και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Σε σημερινή ανακοίνωση ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή τον δικαιώνει έστω και αν το αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, «δεν είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων» και προσθέτει ότι «το αποτέλεσμα θα είναι κέρδος για τις Τράπεζες, κέρδος για τους δανειολήπτες και φυσικά κέρδος για την οικονομία του τόπου».
 
Αναφέρει επίσης ότι η καταφυγή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο είτε για διορισμό διαμεσολαβητή, είτε για διαπίστωση του νόμιμα οφειλόμενου ποσού είτε και για μη εφαρμογή της Οδηγίας και του Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τον χειρισμό δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, συνιστά λόγο αναστολής διαδικασίας πλειστηριασμού.
 
«Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω εκείνο που αναδεικνύεται σαν αδήριτη ανάγκη για την ορθολογικά σωστή αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είναι η προσήλωση στις προσπάθειες για βιώσιμη μακροχρόνια αναδιάρθρωση», προσθέτει.
 
Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι η εκποίηση είναι το τελευταίο βήμα, όταν όλες οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την Οδηγία και του Κώδικα της Κεντρικής απέτυχαν και εισηγείται οι Τράπεζες να αδράξουν την ευκαιρία, επιδιώκοντας βιώσιμη αναδιάρθρωση σύμφωνα με την Οδηγία και τον Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<
 
«Οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι όσοι δανειολήπτες πλήρωναν και πληρώνουν τις δόσεις τους ακόμη και από ‘’το στέρημα τους’’ να το κάνουν μέχρι την εξόφληση», αναφέρει και προσθέτει ότι το δάνειο αυτούς καίει και δημιουργεί πολλά προβλήματα με τους εγγυητές κλπ.
 
Τέλος, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ εκφράζει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελο Βότση, αλλά και στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου για τους συνεχείς αγώνες τους υπέρ των νομίμων δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
 
(ΚΥΠΕ)

 
21596