Σύσκεψη για ακρίβεια: Εξετάζουν πλαφόν, φορολόγηση υπερκερδών,ΦΠΑ

Πάνε Προεδρικό την Παρασκευή (20/5) οι Υπουργοί για την ακρίβεια - Τι δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ σχετικά με τα όσα θα συζητηθούν

Για την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή (20/5) στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία θα μελετηθούν μέτρα άμβλυνσης ή/και αντιμετώπισης των συνεπειών της νέας διεθνούς κρίσης και της ακρίβειας, μίλησε σήμερα (17/5) ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

>>> Διαβάστε επίσης: Συναγερμός σε κυβέρνηση για την ακρίβεια – Αναμένεται Αρμαγεδδών <<<

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δηλώσεις του στην μεσημβρινή ειδησεογραφική εκπομπή της Κρατικής τηλεόρασης «Από μέρα σε μέρα», ανέφερε ότι για τις αυξήσεις που παρατηρούνται καθημερινά ευθύνεται ο πληθωρισμός, για τον οποίο η Κύπρος πήρε γενναιόδωρα μέτρα στήριξης.

Ειδικότερα, ο Υπουργός σημείωσε ότι λήφθηκαν μέτρα που αυτή την στιγμή κοστολογούνται πέρα των 160 εκατομμυρίων ευρώ λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, των κυρώσεων αλλά και της ακρίβειας, με τον στόχο της Κυβέρνησης να είναι η καλύτερη ανακουφιστική φροντίδα, ιδιαίτερα στους ευάλωτους. 

Ερωτηθείς για τα όσα θα συζητηθούν στην σύσκεψη της Παρασκευής, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι θα συζητηθούν αρκετά σημαντικά θέματα όπως για παράδειγμα αν θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πιο στοχευμένη στήριξη.

 Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι, αναφορικά με την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, θα συζητηθεί αν θα συνεχίσει η οριζόντια στήριξη ή θα φυλάξουν τα αποθέματα για τους πιο ευάλωτους καθώς επίσης αναμένεται να συζητηθεί και το πιθανό πλαφόν σε κάποια προϊόντα ή διακινούμενο πλαφόν, το οποίο θα καθορίζει κάποια κέρδη.

Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι θα εξετάσουν ίσως και φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών παραγωγής ενέργειας. 

Καταληκτικά, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα εξεταστούν πολλές προτάσεις αφού οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνηγορούν στον τρόπο τον οποίο λειτούργησε η Κύπρος.
 

 
24333