Συζητήθηκε η ίδρυση του Υφυπουργείου Πρόνοιας στην Βουλή

Ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ολοκλήρωσε την Τρίτη την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, με κοινοβουλευτικές ομάδες να υποστηρίζουν ότι στο Υφυπουργείο πρέπει να ενταχθεί και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ), επεσήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του το ΚΥΠΕ για τη συνεδρία της Επιτροπής.
 
Πρόσθεσε ότι στόχος της Βουλής είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε νόμο πριν το νομοθετικό σώμα  αυτοδιαλυθεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε συγκεκριμένα ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, την Τρίτη, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Πρόνοιας. Πρόσθεσε ότι κοινοβουλευτικές ομάδες έθεσαν το θέμα της μεταφοράς και του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με μεταβατική διάταξη όπως θα γίνει με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) και διευκρίνισε πως ενώ η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατανοεί την ορθότητα της ένταξης του Τμήματος αυτού στο Υφυπουργείο, εντούτοις δηλώνει ότι στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να το αποδεχτεί επειδή έχει σοβαρές επιφυλάξεις ότι το Υφυπουργείο δεν θα έχει τη δυνατότητα να το μεταφέρει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας συνεχίζοντας είπε πως η άποψη του ΑΚΕΛ και άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων είναι ότι θα έπρεπε από τώρα το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες να ενταχθεί στο Υφυπουργείο με μεταβατική διάταξη και ότι όταν δημιουργηθεί η δυνατότητα να το εντάξουν.
 
Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Επιτροπή Εργασίας θα τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.
 
Ερωτηθείς αν η Επιτροπή Εργασίας προτίθεται να τροποποιήσει το νομοσχέδιο για να εντάξει και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες στο Υφυπουργείο, ο κ. Φακοντής είπε ότι «μπορεί να το εντάξουμε με μεταβατική διάταξη», όπως θα ισχύει με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, για την οποία προβλέπεται ότι η μεταφορά θα γίνει όταν η Υπουργός κρίνει ότι η μεταφορά είναι έτοιμη.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί η Διαχείριση Επιδομάτων Πρόνοιας που αφορά και τα άτομα με αναπηρίες να μείνει στο Υπουργείο Εργασίας και διερωτήθηκε αν είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα Υφυπουργείο που θα καλύπτει μερικώς την παροχή πρόνοιας, δηλαδή να καλύπτει όλες τις άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πλην των ατόμων με αναπηρίες.
 
Σημείωσε επίσης ότι μέρος των επιδομάτων που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρίες δίνεται σήμερα από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και θα μεταφερθεί στο Υφυπουργείο και το άλλο Τμήμα των επιδομάτων θα μείνει στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες που θα παραμείνει στο Υπουργείο Εργασίας.
 
Ανέφερε ότι αυτή η ρύθμιση αν παραμείνει έτσι θα είναι άτοπη και μη λειτουργική και δεν συνάδει με το σκεπτικό της δημιουργίας και λειτουργίας Υφυπουργείου Πρόνοιας.
 
Το σωστό είναι να μεταφερθεί και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και να περιλάβουμε μεταβατική διάταξη που θα προβλέπει ότι αυτό θα γίνει όποτε είναι έτοιμοι να το κάνουν, αλλά θα είναι μέσα στον νόμο, συμπλήρωσε.
 
Πρόταση Νόμου για αντικατάσταση του ορισμού του όρου «αναπηρία»
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας εξέτασε την Τρίτη πρόταση νόμου που κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου που έχει στόχο να αντικατασταθεί ο ορισμός του όρου «αναπηρία» από την κείμενη νομοθεσία, για να συνάδει με τα διαλαμβανόμενα στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία κυρώθηκε με τον υπ’ αρ. 8(ΙΙΙ) του 2011 Νόμο.
             
Επιπρόσθετα, με τον προτεινόμενο νόμο διαγράφονται από τον ορισμό του όρου «αναπηρία» που υπάρχουν στην κείμενη νομοθεσία λέξεις και φράσεις οι οποίες μειώνουν ή υποβαθμίζουν την προσωπικότητα και τις ικανότητες των ατόμων με αναπηρίες.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας ανέφερε ότι η ρύθμιση που προτείνεται με τη πρόταση νόμου έγινε αποδεχτή από το Υπουργείο Εργασίας και από όλους του κοινωνικούς εταίρους και έτσι θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.
 
Ο κ. Φακοντής σημείωσε ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία κυρώθηκε σε νόμο από το 2011 και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να εναρμονιστεί όλη η υπάρχουσα νομοθεσία που αφορά τα άτομα με αναπηρία ώστε να συνάδει με τη Σύμβαση του ΟΗΕ.
 
Πρόταση Νόμου για Σύνταξη Ανικανότητας
 
Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Φακοντής, με την οποία στοχεύεται η τροποποίηση των κριτηρίων παροχής σύνταξης ανικανότητας.
 
Ο κ. Φακοντής εξήγησε ότι με την πρόταση νόμου εισηγείται δύο τροποποιήσεις στον υφιστάμενο νόμο ώστε για την παροχή σύνταξης αναπηρίας να λαμβάνονται υπόψη τα τελευταία τέσσερα, αντί τα τελευταία δύο που ισχύει σήμερα ή αν ο εισφορέας στο ΤΚΑ δεν πληροί άλλο κριτήριο για σύνταξη αναπηρίας να δικαιούται σύνταξης αναπηρίας εφόσον έχει 15 και πλέον χρόνια εισφορές.
 
Ο κ. Φακοντής είπε πως κατέθεσε την πρόταση νόμου διότι εδώ και χρόνια παρουσιάζεται το παράδοξο φαινόμενο κάποιος, ο οποίος εισέφερε για πολλά χρόνια στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά επειδή τα τελευταία δύο χρόνια δεν κατάφερε να έχει εισφορές λόγω του ότι ήταν άνεργος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο και υπέστη πρόβλημα στην υγεία του και τη συν αυτό ανικανότητα, να μην  δικαιούται σύνταξη ανικανότητας.
 
Πρόσθεσε υτό το φαινόμενο είναι παράδοξο και αφήνονται άτομα χωρίς εισοδήματα ενώ εισέφεραν για πολλά χρόνια στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε προσθέτοντας ότι με την πρόταση νόμου προτείνει αντί για την παροχή σύνταξης αναπηρίας να λαμβάνονται υπόψη τα τελευταία δύο χρόνια, να λαμβάνονται υπόψη τα τελευταία τέσσερα.
 
Είπε επίσης ότι με την πρόταση νόμου ρυθμίζεται όταν καμιά από τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα στο νόμο, ούτε και τα 4 τελευταία χρόνια που προτείνει στην πρόταση νόμου, δεν πληρούνται αλλά το άτομο έχει εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων περισσότερα από 15 χρόνια τότε να έχει δικαίωμα σε σύνταξη ανικανότητας.
 
Διευκρίνισε ότι η ρύθμιση των 15 ετών είναι όπως αυτή που αφορά το δικαίωμα σε θεσμοθετημένη σύνταξη γήρατος
 
Ο κ. Φακοντής είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας διαφωνεί και με τις δύο προτεινόμενες τροποποιήσεις, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να διενεργήσει αναλογιστική μελέτη για να εκτιμηθεί το κόστος. Πρόσθεσε ότι αναμένουμε να γίνει αναλογιστική μελέτη οκτώ χρόνια καθώς η πρόταση νόμου κατατέθηκε από το 2013, η οποία ακόμα να γίνει για αυτό και αποφασίσαμε όπως η πρόταση νόμου οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Είπε, τέλος, ότι η πρόταση νόμου στοχεύει να λύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο πρέπει η πολιτεία να λύσει καθώς δεν γίνεται ‘να αφήνουμε ανθρώπους που εισέφεραν για πολλά χρόνια στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μην δικαιούνται σύνταξη ανικανότητας επειδή τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν 20 ή περισσότερες εισφορές.
 
(ΚΥΠΕ)