Ξεκίνησε η συζήτηση για τη ρύθμιση της λειτουργίας των ομάδων λόμπι στην Επιτροπή Θεσμών

Τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της λειτουργίας ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος, τα λεγόμενα λόμπι, στις επαφές τους με διάφορους αξιωματούχους του κράτους, ξεκίνησε σήμερα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Το αρχικό νομοσχέδιο κρίθηκε από τους βουλευτές της Επιτροπής ως μη ικανοποιητικό, με την εκτελεστική εξουσία να δεσμεύεται να συζητήσει ξανά πρόνοιες του με τους αρμόδιους φορείς ώστε να επανέλθει με ένα νέο νομοσχέδιο που θα καλύψει τις ανησυχίες της Βουλής.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως ο Νόμος αυτός πάει μαζί με τον νόμο κατά της διαφθοράς που βρίσκεται στην Επιτροπή Νομικών και η συζήτηση το οποίου θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου. Όπως είπε, σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση για τη ρύθμιση της λειτουργίας των λόμπι γιατί χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για διάλογο, και σημείωσε πως η σύσταση της Επιτροπής Greco είναι όπως μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να ρυθμιστεί ό,τι έχει σχέση με τις ομάδες λόμπι.
 
Όπως εξήγησε, το Νομοσχέδιο έχει στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, τη δημιουργία ενός κράτους διαφάνειας μακριά από φαινόμενα διαπλοκής. Σημείωσε, ωστόσο, πως ο τρόπος με τον οποίο γράφτηκε το Νομοσχέδιο έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την Επιτροπή Θεσμών καθώς δημιουργεί γραφειοκρατία, αναγκάζει όλους όσοι έρχονται σε επαφή με αξιωματούχους να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο.
 
Επίσης, όπως είναι γραμμένο το Νομοσχέδιο απαγορεύει σε όποιον δεν είναι γραμμένος στο μητρώο να δει οποιονδήποτε αξιωματούχο, δημιουργεί επαγγελματίες του κλάδου καθώς κάποιοι θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα οργανωμένων φορέων, ενώ υπάρχει μια σύγχυση των οικονομικών συμφερόντων που θα εκπροσωπούνται μέσω επαγγελματιών λόμπι και των απλών πολιτών που θέλουν να εκφράσουν μια θέση σε έναν βουλευτή ή έναν πολιτικό.  
 
Τόνισε πως όλοι έχουν ως βάση και στόχο τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, καθώς και τη δημιουργία ενός κράτους που θα λειτουργεί σωστά και θα σέβεται τους πολίτες.
 
Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις ανησυχίες της Επιτροπής Θεσμών στον Υπουργό ώστε να εξετάσουν οι υπηρεσιακοί μαζί με τη Νομική Υπηρεσία αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το νομοσχέδιο ώστε να δουν τι μπορεί να αλλάξει.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως δυστυχώς όπως έχει συγγραφεί το νομοσχέδιο καταργεί μια νοητή γραμμή που πρέπει να υπάρχει, μεταξύ της ηθικής και δεοντολογίας σε ό,τι αφορά την κοινωνική διεκδίκηση και τους κοινωνικούς αγώνες και από την άλλη την επιχειρηματικής διεκδίκηση για οικονομικό όφελος. Όπως εξήγησε είναι ένα ο ιδιοκτήτης ενός πολυκαταστήματος να βλέπει έναν βουλευτή για να τον πείσει για το 24ωρο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και άλλο να βλέπει μια μητέρα έναν βουλευτή που θα ήθελε την Κυριακή να μένει με τα παιδιά της.
 
«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργεί αυτή τη νοητή, ηθική διαχωριστική γραμμή», είπε και πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή το ΑΚΕΛ μαζί με άλλα κόμματα έχουν εκφράσει την αμφιβολία τους για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου αφού άπτεται ζητημάτων πολιτικής δράσης και πολιτικής διεκδίκησης. Σημείωσε με ικανοποίηση ότι το Υπουργείο έχει δηλώσει στο τέλος της συνεδρίας ότι πολλά από τα ζητήματα που έχουν εγείρει τα κόμματα θεωρούνται εύλογα και έχει ζητήσει χρόνο για να εξετάσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως το νομοσχέδιο ξεκίνησε με τη λογική να μπουν σε μια τάξη οι δραστηριότητες lobbying, οι οποίες υπάρχουν στο εξωτερικό και κάνουν αυτή ακριβώς την εργασία, δηλαδή προσεγγίζουν βουλευτές και πολιτικούς για να τους επηρεάσουν υπέρ των συμφερόντων κάποιων άλλων. Με αυτό το νομοσχέδιο, όπως είναι σήμερα, ουσιαστικά θα δημιουργηθεί δουλειά για τέτοιου είδους επιχειρήσεις μέσα από μια περίεργη ανάμειξη του δικαιώματος του κάθε πολίτη να προσεγγίζει βουλευτές και αξιωματούχους με την δραστηριότητα των επαγγελματιών λόμπι.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
 
Έτσι, για να μπορεί ένας πολίτης να δει έναν βουλευτή θα πρέπει να συμπληρώσει αίτηση, να φέρει πιστοποιητικό καθαρού ποινικού μητρώου και να ακολουθήσει κάποιες άλλες διαδικασίες. Αυτές οι διαδικασίες δυσκολεύουν πολύ τους πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα, αναγκάζοντας τους να αποταθούν σε επαγγελματίες λομπίστες, για αυτό κρίθηκε από το σύνολο της Επιτροπής ως ακατάλληλο προς συζήτηση. «Ως Κίνημα Οικολόγων θεωρούμε ότι σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες του είδους, πρέπει να υπάρξει διευθέτηση και διαχείριση αυτής της δραστηριότητας, όχι όμως για τους απλούς πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα», είπε.

 
7260
Thumbnail

Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τις ΜμΕ που ανακοίνωσε η Ursula von der Leyen όταν ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο των πολιτικών της προτεραιοτήτων, πρόκειται να εγκριθεί από την Επιτροπή στις 10 Μαρτίου, αναφέρει σε σημερινή (19/2) ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ.

ad1mobile

Παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση του ΚΕΒΕ:
 
«Δυστυχώς έχουμε δει αρκετές προηγούμενες πρωτοβουλίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έρχονται και να παρέρχονται με ελάχιστα αισθητό αντίκτυπο στις οικονομίες των κρατών μελών και εν γένει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να πετύχει η νέα πρωτοβουλία, πρέπει να επιτρέψει στις ΜμΕ να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να τις βοηθήσει να ανταποκριθούν στις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι οι ΜμΕ θα είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΕΕ, καθώς οι πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης θα κατανεμηθούν σε συγκεκριμένα μέτρα και, στη συνέχεια, θα υλοποιηθούν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

ad2mobile

Με διαφορετικά λόγια, μόνο εάν η αρχή «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» δεν είναι παρά ένα ωραίο σύνθημα, αλλά αντίθετα είναι εμπεδωμένη στη χάραξη και εφαρμογή πολιτικής  θα μπορέσει η ΕΕ να επιτελέσει τον ρόλο της ως πρωτοπόρος της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η ενίσχυση της αρχής αυτής όσον αφορά στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ απαιτεί πιο αυστηρή εφαρμογή των αρχών της απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου, τη μέτρηση του κόστους και των πλεονεκτημάτων εναλλακτικών λύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διενέργεια του τεστ για τις ΜΜΕ σε νομοθετικές προτάσεις.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Η ενίσχυση της αρχής «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη, απαιτεί βασικά τον συντονισμό: μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής, μεταξύ της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ των αρμόδιων αρχών των εθνικών και περιφερειακών διοικήσεων, και τέλος, μεταξύ θεσμικών οργάνων και εκπροσώπων ΜμΕ, όπως τα Επιμελητήρια.
 
Απαιτεί επίσης ποσοτικοποίηση και παρακολούθηση. Στις επιχειρήσεις, συχνά υποστηρίζουμε ότι «αυτό που μπορεί να μετρηθεί μπορεί να βελτιωθεί» και αυτή η προσέγγιση πρέπει να ισχύει και για τη χάραξη πολιτικής. Ως εκ τούτου, τα Επιμελητήρια πιστεύουν ακράδαντα ότι η υλοποίηση της Στρατηγικής για τις ΜμΕ θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά, εντός των καθιερωμένων διαδικασιών οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και να αξιολογείται τακτικά από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας. Τα Επιμελητήρια είναι έτοιμα να συμβάλουν μέσω της παροχής ανατροφοδότησης όσον αφορά τον αντίκτυπο συγκεκριμένων μέτρων για τις ΜΜΕ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
 
Στο παρελθόν, οι φορείς χάραξης πολιτικής μπορεί να προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τον φόρτο των πρωτοβουλιών τους στις μικρότερες επιχειρήσεις. Αλλά η μείωση των παράπλευρων απωλειών δεν αρκεί όταν μιλάμε για το 99% όλων των επιχειρήσεων και το 85% της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Είναι γι’ αυτό που τα Επιμελητήρια επιθυμούν όπως κατά την νέα θητεία της Επιτροπής οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής προχωρήσουν πολύ περισσότερο και επιδείξουν περισσότερη φιλοδοξία για να ενισχύσουν τις ΜΜΕ.
 
Αυτή η φιλοσοφία πρέπει να εφαρμοστεί στις πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες που καθορίζονται στο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 σε βασικούς τομείς όπως η αειφορία, η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιομηχανική πολιτική, οι δεξιότητες, το διεθνές εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενιαία αγορά, η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και η προστασία των καταναλωτών.
 
Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιμελητηρίων η έννοια της αρχής «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» και αυτό πρέπει να προσφέρει η νέα Στρατηγική για τις ΜΜΕ, προκειμένου να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.»

article 1