Ξεκίνησε η συζήτηση για τη ρύθμιση της λειτουργίας των ομάδων λόμπι στην Επιτροπή Θεσμών

Τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της λειτουργίας ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος, τα λεγόμενα λόμπι, στις επαφές τους με διάφορους αξιωματούχους του κράτους, ξεκίνησε σήμερα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Το αρχικό νομοσχέδιο κρίθηκε από τους βουλευτές της Επιτροπής ως μη ικανοποιητικό, με την εκτελεστική εξουσία να δεσμεύεται να συζητήσει ξανά πρόνοιες του με τους αρμόδιους φορείς ώστε να επανέλθει με ένα νέο νομοσχέδιο που θα καλύψει τις ανησυχίες της Βουλής.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως ο Νόμος αυτός πάει μαζί με τον νόμο κατά της διαφθοράς που βρίσκεται στην Επιτροπή Νομικών και η συζήτηση το οποίου θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου. Όπως είπε, σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση για τη ρύθμιση της λειτουργίας των λόμπι γιατί χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για διάλογο, και σημείωσε πως η σύσταση της Επιτροπής Greco είναι όπως μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να ρυθμιστεί ό,τι έχει σχέση με τις ομάδες λόμπι.
 
Όπως εξήγησε, το Νομοσχέδιο έχει στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, τη δημιουργία ενός κράτους διαφάνειας μακριά από φαινόμενα διαπλοκής. Σημείωσε, ωστόσο, πως ο τρόπος με τον οποίο γράφτηκε το Νομοσχέδιο έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την Επιτροπή Θεσμών καθώς δημιουργεί γραφειοκρατία, αναγκάζει όλους όσοι έρχονται σε επαφή με αξιωματούχους να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο.
 
Επίσης, όπως είναι γραμμένο το Νομοσχέδιο απαγορεύει σε όποιον δεν είναι γραμμένος στο μητρώο να δει οποιονδήποτε αξιωματούχο, δημιουργεί επαγγελματίες του κλάδου καθώς κάποιοι θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα οργανωμένων φορέων, ενώ υπάρχει μια σύγχυση των οικονομικών συμφερόντων που θα εκπροσωπούνται μέσω επαγγελματιών λόμπι και των απλών πολιτών που θέλουν να εκφράσουν μια θέση σε έναν βουλευτή ή έναν πολιτικό.  
 
Τόνισε πως όλοι έχουν ως βάση και στόχο τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, καθώς και τη δημιουργία ενός κράτους που θα λειτουργεί σωστά και θα σέβεται τους πολίτες.
 
Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις ανησυχίες της Επιτροπής Θεσμών στον Υπουργό ώστε να εξετάσουν οι υπηρεσιακοί μαζί με τη Νομική Υπηρεσία αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το νομοσχέδιο ώστε να δουν τι μπορεί να αλλάξει.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως δυστυχώς όπως έχει συγγραφεί το νομοσχέδιο καταργεί μια νοητή γραμμή που πρέπει να υπάρχει, μεταξύ της ηθικής και δεοντολογίας σε ό,τι αφορά την κοινωνική διεκδίκηση και τους κοινωνικούς αγώνες και από την άλλη την επιχειρηματικής διεκδίκηση για οικονομικό όφελος. Όπως εξήγησε είναι ένα ο ιδιοκτήτης ενός πολυκαταστήματος να βλέπει έναν βουλευτή για να τον πείσει για το 24ωρο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και άλλο να βλέπει μια μητέρα έναν βουλευτή που θα ήθελε την Κυριακή να μένει με τα παιδιά της.
 
«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργεί αυτή τη νοητή, ηθική διαχωριστική γραμμή», είπε και πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή το ΑΚΕΛ μαζί με άλλα κόμματα έχουν εκφράσει την αμφιβολία τους για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου αφού άπτεται ζητημάτων πολιτικής δράσης και πολιτικής διεκδίκησης. Σημείωσε με ικανοποίηση ότι το Υπουργείο έχει δηλώσει στο τέλος της συνεδρίας ότι πολλά από τα ζητήματα που έχουν εγείρει τα κόμματα θεωρούνται εύλογα και έχει ζητήσει χρόνο για να εξετάσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως το νομοσχέδιο ξεκίνησε με τη λογική να μπουν σε μια τάξη οι δραστηριότητες lobbying, οι οποίες υπάρχουν στο εξωτερικό και κάνουν αυτή ακριβώς την εργασία, δηλαδή προσεγγίζουν βουλευτές και πολιτικούς για να τους επηρεάσουν υπέρ των συμφερόντων κάποιων άλλων. Με αυτό το νομοσχέδιο, όπως είναι σήμερα, ουσιαστικά θα δημιουργηθεί δουλειά για τέτοιου είδους επιχειρήσεις μέσα από μια περίεργη ανάμειξη του δικαιώματος του κάθε πολίτη να προσεγγίζει βουλευτές και αξιωματούχους με την δραστηριότητα των επαγγελματιών λόμπι.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
 
Έτσι, για να μπορεί ένας πολίτης να δει έναν βουλευτή θα πρέπει να συμπληρώσει αίτηση, να φέρει πιστοποιητικό καθαρού ποινικού μητρώου και να ακολουθήσει κάποιες άλλες διαδικασίες. Αυτές οι διαδικασίες δυσκολεύουν πολύ τους πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα, αναγκάζοντας τους να αποταθούν σε επαγγελματίες λομπίστες, για αυτό κρίθηκε από το σύνολο της Επιτροπής ως ακατάλληλο προς συζήτηση. «Ως Κίνημα Οικολόγων θεωρούμε ότι σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες του είδους, πρέπει να υπάρξει διευθέτηση και διαχείριση αυτής της δραστηριότητας, όχι όμως για τους απλούς πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα», είπε.

 
5012
Thumbnail

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ενημερώνει ότι, κατόπιν Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, κατ’ εξαίρεση και για σκοπούς ομαλοποίησης του Συστήματος, από την 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2019, οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα αλλαγής προσωπικού ιατρού εφόσον περάσουν τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία εγγραφής τους στον κατάλογο του υφιστάμενου προσωπικού τους ιατρού.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

ad2mobile

Νοείται ότι σύμφωνα με τη διαδικασία εγγραφής δικαιούχου σε προσωπικό ιατρό, ο δικαιούχος μπορεί να αλλάξει προσωπικό ιατρό: 

  • μέσω του συστήματος πληροφορικής, από την πύλη δικαιούχων χρησιμοποιώντας τον προσωπικό λογαριασμό χρήστη νοουμένου ότι έχει συνδέσει το αρχείο δικαιούχου του,
  • κατόπιν επίσκεψης στον προσωπικό ιατρό που θα επιλέξει.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΓεΣΥ στο τηλέφωνο 17000 (δωρεάν κλήση) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected]

article 1