Τα 3 είδη τραπεζικών λογαριασμών, οι διαφορές και οι χρεώσεις

Οι διαφορές ανάμεσα στον βασικό, τρεχούμενο και αποταμιευτικό λογαριασμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Τα τρια είδη τραπεζικών λογαριασμών, τις  διαφορές και τις χρεώσεις, ανέλυσε στην εκπομπή Business Hour By Brief, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής την Τρίτη (11/1).

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι οι λογαριασμοί διαχωρίζονται σε βασικό, τρεχούμενο και αποταμιευτικό επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα τους επεξηγώντας παράλληλα τον λόγο που ο Υπουργός Οικονομικών, Κεντρικός Τραπεζίτης και Τράπεζες, προτείνουν στους πολίτες να επιλέξουν τον βασικό λογαριασμό που έχει πλαφόν χρέωσης €36.

Όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief:

Αρχικά ο κ. Κωστουρής, ξεκαθάρισε ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών είναι το εκφραστικό όργανο των εμπορικών τραπεζών στην Κύπρο και ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολείται σε αναλυτικά και βάθος, καθώς κάθε Τράπεζα έχει την δική της πολιτική και τιμολογιακή πολιτική, είναι και το θέμα των χρεώσεων.

«Αυτό που εκφράζουμε είναι την γενικότερη προσέγγιση και τάση που βλέπουμε και στην αγορά  και σε επίπεδο εκπροσώπησης των τραπεζών σε συζητήσεις όπως και αυτή που  πραγματοποιείται τώρα στη Βουλή», ανέφερε.

Ποιοι επηρεάζονται από τις αναθεωρημένες χρεώσεις τραπεζών

Σε σχέση με το ποιοι επηρεάζονται από τις χρεώσεις τραπεζών, σημείωσε ότι από τις δύο τράπεζες που έχουν εξαγγείλει αναθεωρημένους πίνακες με τις χρεώσεις τους, η Ελληνική από αρχές Ιανουαρίου και η Τράπεζα Κύπρου από τα μέσα Φεβρουαρίου, είναι οι κάτοχοι τρεχούμενων κυρίως λογαριασμών με όριο και σειρά άλλων υπηρεσιών που παρέχονται από τις Τράπεζες.

Γιατί αναθεωρήθηκαν οι χρεώσεις κάποιων τραπεζών

Σκοπός σημείωσε είναι να ωθήσουν το κοινό στην αξιοποίηση εναλλακτικών καναλιών  εξυπηρέτησης όπως το διαδίκτυο, οι αυτόματες ταμειακές μηχανές, ακόμη και η τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Επομένως, πρόσθεσε δεν αφορά μια κατηγορία ιδιωτών, επιχειρήσεων ή αυτοτελών εργαζομένων που επηρεάζονται από τις αναθεωρημένες χρεώσεις κάποιων τραπεζών αλλά μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τους προαναφερθέντες αναλόγως των υπηρεσιών που εξασφαλίζει από την τράπεζα του.

Βασικός, Τρεχούμενος και Αποταμιευτικός λογαριασμός

Αναφερόμενος στα τρία βασικά είδη λογαριασμών, σημείωσε πως αυτά είναι ο βασικός, ο τρεχούμενος απλός ή με όριο και ο αποταμιευτικός ή αλλιώς ταμιευτηρίου.

Περιεκτικά μιλώντας ο κ. Κωστουρής ανέφερε πως, τα χαρακτηριστικά ενός βασικού λογαριασμού είναι ότι παρέχει το δικαίωμα στον πολίτη να έχει πρόσβαση σε ένα λογαριασμό για να κάνει κατάθεση χρημάτων, να δεχτεί πληρωμή ή έμβασμα, να πραγματοποιήσει αγορά ή να στείλει κάποιο έμβασμα και έναντι αυτού του λογαριασμού να έχει και εκδομένη χρεωστική κάρτα προς χρήση, χωρίς όριο για να κάνει τις αγορές του στα καταστήματα ή αναλήψεις  μετρητών από τα ΑΤΜ.

Ο λογαριασμός ταμιευτηρίου προσφέρει ότι και ο βασικός λογαριασμός συν τη δυνατότητα κάποιας επιτοκιακής απόδοσης στο ποσό που βρίσκεται μέσα σε ορισμένη  περίοδο που συμφωνείται μεταξύ πελάτη και τράπεζας.

Στην περίπτωση του τρεχούμενου λογαριασμού, υπάρχουν δύο επιπλέον δυνατότητες, πέραν όσον προσφέρει ο βασικός λογαριασμός, όπως την δυνατότητα έκδοσης, διατήρησης και χρήσης βιβλιαρίου επιταγών, και το όριο παρατραβήγματος.

«Συνεπώς κάποιος που δεν έχει ανάγκη για πιστωτικό όριο, δεν έχει και λόγο να πληρώνει ένα λογαριασμό, δηλαδή αυτό του τρεχούμενου, με μεγαλύτερο κόστος για να έχει ένα όριο που δεν χρησιμοποιεί», ανέφερε.

Το νοικοκύρεμα και η νέα τραπεζική

Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν την ανάγκη να μειώσουν τον αριθμό των λογαριασμών που είναι αδρανείς και είναι επίσης ευκαιρία ο κόσμος να δει πιο επιστάμενα τις ανάγκες που έχει και να νοικοκυρέψει και τους λογαριασμούς του.

«Υπάρχει δυσανάλογα μεγάλος αριθμός λογαριασμών σε σχέση με τους καταναλωτές και ίσως να είναι πιο παλιά αντίληψη το να διατηρεί κάποιος περισσότερους του ενός λογαριασμού και όχι σε μια μόνο τράπεζα και να παραμένουν αδρανείς», σημείωσε.

Τι κερδίζουν οι τράπεζες από τις χρεώσεις

Επιπρόσθετα, οι αναθεωρήσεις των τραπεζών βασίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες ανέφερε, όπως η εξοικονόμηση κόστους για την τράπεζα και η επιδίωξη της να οδηγήσει το υφιστάμενο ή το μελλοντικό της πελατολόγιο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως η στροφή σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι υπάρχει κόστος και για τις τράπεζες η διατήρηση λογαριασμών καθώς τα τραπεζικά συστήματα πρέπει να τον ενημερώνουν, το προσωπικό πρέπει να κάνει διάφορες ενέργειες κανονιστικής, εποπτικής συμμόρφωσης, γίνεται επικαιροποίηση στοιχείων και αναβαθμίσεις, άρα και για τις δύο πλευρές είναι ασύμφορο το να υπάρχουν αδρανείς λογαριασμοί.

Η αναθεώρηση των χρεώσεων των τραπεζών που έγιναν από τις δύο τράπεζες δεν είναι ίδιες για όλες τις υπηρεσίες τους, επομένως, η απάντηση για τη διαφορά στις νέες χρεώσεις είναι ότι εξαρτάται από τις υπηρεσίες ου λαμβάνει ο πελάτης από την τράπεζα.

Τι ζητάνε οι βουλευτές

Γενικά τα θέματα των τραπεζών απασχολούν τον κόσμο καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας και επηρεάζει την συντριπτική πλειοψηφία  των πολιτών και επιχειρήσεων της χώρας μας. «Στην βουλή πήγε το θέμα γιατί υπήρξαν αντιδράσεις για τις αναθεωρημένες χρεώσεις κάποιων τραπεζών», πρόσθεσε.

Μάλιστα  ο ρόλος μας είναι να εξηγούμε παράλληλα  τον λόγο για τον οποίο αλλάζουν τα πράγματα ως Σύνδεσμος Τραπεζών.

Παρακολουθήστε όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief:

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank