Η Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε και το θέμα της ενδεχόμενης απώλειας Κρατικών Εσόδων

Το θέμα των ακινήτων του Συνεργατισμού τέθηκε σήμερα επί τάπητος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με τα μέλη της Επιτροπής να ζητούν ενημέρωση για το που βρίσκεται η δέσμευση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει ακίνητα, τα οποία ανήκουν στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε δήμους και κοινότητες.

Παράλληλα, οι βουλευτές ζήτησαν ενημέρωση από την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) για την ενέργειά της να προχωρήσει σε πώληση αριθμού τέτοιων ακινήτων μέσω πλειστηριασμού.

Επιπλέον, η Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε το θέμα της ενδεχόμενης απώλειας Κρατικών Εσόδων από την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πώληση ακινήτων, τα οποία ανήκουν στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε πως ο φορολογούμενος πλήρωσε 3,5 δις για να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας, προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα η απόδοση της  ΚΕΔΙΠΕΣ, παρά τα ζητήματα που προκύπτουν, είναι ικανοποιητική.
 
Εξέφρασε την άποψη πως η ορθή διαχείριση πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί και διατύπωσε τη θέση πως με ορθή διαχείριση σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της οικονομίας, τα χρήματα που έδωσαν οι φορολογούμενοι θα επιστραφούν στους φορολογούμενους.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυρίδης είπε πως δεν διαφωνεί με την παρατήρηση του Γενικού Ελεγκτή ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορούσε με προσφορές να αναθέσει και σε άλλες εταιρείες τη διαχείριση των περιουσιακών της πρώην Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και να μην περιοριστεί μόνο στη συνεργασία με την Αλταμίρα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι «ενόσω ψάχνουμε τα πράγματα σε σχέση με τη χρεωκοπία του Συνεργατισμού το μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος των κυβερνώντων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο», για να σημειώσει πως «η Κυβέρνηση σε διαφορετικούς χρόνους για τα ίδια ερωτήματα έδωσε διαφορετικές απαντήσεις, τόσο για τα ακίνητα του Συνεργατισμού, όσο και για τη διαχείριση των ακινήτων του Συνεργατισμού, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν  με την κάκιστη συμφωνία που έχει συνάψει η Κυβέρνηση με την Ελληνική Τράπεζα, για να ξεπουλήσει τον Συνεργατισμό και την ίδια ώρα να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ οι πολίτες, ώστε να φαγωθεί ο Συνεργατισμός και να σωθεί μια ιδιωτική τράπεζα».

«Η κυβέρνηση σε διαφορετικούς χρόνους, για τα ίδια ερωτήματα προφανώς έλεγε ψέματα, παραπλανούσε τη Βουλή και την κοινωνία, για να καλύψει το μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος με αποτέλεσμα κάποιοι να βολευτούν, μεγάλα συμφέροντα να εξυπηρετηθούν και την ίδια ώρα να χάσει η οικονομία και η κοινωνία μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της που είναι ο Συνεργατισμός», είπε.

Όπως σημείωσε η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ πρόσθεσε πως έγιναν πολλές ερωτήσεις προς τους διάφορους αρμόδιους, σχετικά  με τα ακίνητα του Συνεργατισμού -και όχι μόνο- και την ίδια ώρα είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανέλαβε την διερεύνηση συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης των ακινήτων και τελικά ποιος είναι ο διαχειριστής των ακινήτων.

Η Κυβέρνηση, είπε, «προηγουμένως μας έλεγε ότι είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ. Τώρα προκύπτει να είναι η Altamira. Πραγματικά διερωτόμαστε που βρίσκεται η αλήθεια. Εμείς θα αναζητήσουμε την αλήθεια, έστω και αν η κυβέρνηση συνεχίσει να λέει ψέματα».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου «μας έχει προκαλέσει θλίψη και απογοήτευση», για να συμπληρώσει ότι «φαίνεται πως αυτή η ιστορία, από όπου την πιάσεις, είναι βρωμιά και δυσωδία».

«Κυριάρχησε η λογική να φάμε όλοι με μεγάλες κουτάλες, άλλος με μεγάλες κουτάλες, άλλος με μικρά κουταλάκια. Δεν ξέρεις από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις στην καταγραφή του μεγάλου αυτού σκανδάλου, που λέγεται Συνεργατισμός ακόμα και στην πτυχή της διαχείρισης των υπολειμμάτων του Συνεργατισμού», είπε.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι «όπως συνέβη και στη διαχείριση των υπολειμμάτων της Λαϊκής Τράπεζας φαίνεται ότι επικρατεί η ιδιοτέλεια, η εξυπηρέτηση των προσωπικών συμφερόντων και η αισχροκέρδεια», για να σημειώσει ότι «θα συνεχιστεί η διερεύνηση του θέματος αυτού, για να αναδείξουμε ακριβώς τις ευθύνες αυτών, οι οποίοι επέτρεψαν και στην περίπτωση της διαχείρισης της περιουσίας του Συνεργατισμού να μιλούμε για ακόμα ένα σκάνδαλο».

ΚΥΠΕ

 
4274
Thumbnail

Συνεχή άνοδο παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των καταλυμάτων που διατίθενται για ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Μάλιστα, οι επισκέψεις στην εν λόγω πλατφόρμα είναι συνεχείς και μέσω αυτής κάποιος μπορεί να εντοπίσει και να κλείσει δωμάτια, διαμερίσματα, ακόμη και βίλα για ολιγοήμερες ή και πολυήμερες διακοπές.

Η Brief ανέτρεξε χθες στην πλατφόρμα Airbnb και καταγράφει μερικά από τα φθηνότερα αλλά και ακριβότερα προς ενοικίαση καταλύματα που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας. Μάλιστα, αν κάποιος προσαρμόσει τις τιμές ανά διανυκτέρευση ανάλογα με το βαλάντιο του, θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες καταλύματα το καλύτερο για να το ενοικιάσει.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τα φθηνότερα
Βάσει της έρευνας μας στην πλατφόρμα Airbnb για πέραν των 300 καταλυμάτων το κόστος ανά διανυκτέρευση είναι μέχρι 50 ευρώ, ενώ υπάρχουν καταλύματα στα οποία το κόστος διανυκτέρευσης είναι ακόμη και κάτω από 20 ευρώ.

Επί παραδείγματι:

 • Εξοχική κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο και δύο κρεβάτια στο χωριό Νατά στην Πάφο διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 15 ευρώ την διανυκτέρευση.
 • Διώροφη κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο και τρία κρεβάτια στο χωριό Άγιος Δημήτριος της επαρχίας Λεμεσού διατίθεται έναντι, επίσης, 15 ευρώ την διανυκτέρευση.
 • Για διαμονή σε ιδιωτικό δωμάτιο βίλας στην Πάφο το κόστος διανυκτέρευσης έχει ορισθεί στα 13 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπόλοιπος χώρος είναι κοινόχρηστος, αφού η βίλα διαθέτει 5 υπνοδωμάτια και μπορούν να μένουν σε αυτή έως και 10 άτομα την ίδια περίοδο.
 • Για διαμονή επίσης σε δωμάτιο βίλας στην Πάφο το κόστος διανυκτέρευσης έχει καθοριστεί στα 16 ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην δημοσίευση, σε όσους επιλέξουν να κάνουν μακροχρόνιες διαμονές προσφέρεται έκπτωση έως και 30%.
 • Για διαμονή σε χόστελ στην Λάρνακα, το οποίο διαθέτει τρία υπνοδωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 άτομα την ίδια περίοδο, το κόστος διανυκτέρευσης έχει καθοριστεί στα 14 ευρώ.
 • Για διαμονή σε εξοχική κατοικία στο χωριό Κοιλάνι, η οποία είναι κατάλληλη για ζευγάρια, το κόστος διανυκτέρευσης έχει οριστεί στα 42 ευρώ. 
 • Για διαμονή σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Πύλα, στο οποίο υπάρχει κοινόχρηστη πισίνα και γήπεδο τένις, το κόστος διανυκτέρευσης έχει οριστεί στα 38 ευρώ.
 • Για διαμονή σε πρόσφατα ανακαινισμένη κατοικία στις Πάνω Πλάτρες και στην οποία μπορούν να διαμείνουν έως και τρία άτομα, το κόστος διανυκτέρευσης έχει οριστεί στα 37 ευρώ.

Τα ακριβότερα
Την ίδια ώρα, για όσους το βαλάντιο τους το αντέχει το Airbnb διαθέτει υποστατικά προς ενοικίαση για τα οποία το κόστος ενοικίασης είναι τριψήφιο. Μερικά παραδείγματα:

 • Για διαμονή σε εξοχική κατοικία στον Κόρνο, η οποία έχει ανεγερθεί εντός 5 στρεμμάτων ιδιωτικής ιδιοκτησίας με αρχαίες ελιές και πευκοδάσος, ενώ διαθέτει γήπεδο τένις, πισίνα και τζακούζι, το κόστος διανυκτέρευσης έχει ορισθεί στα 369 ευρώ. Στο εν λόγω υποστατικό μπορούν να μείνουν μόνο δύο άτομα, σύμφωνα με την ανάρτηση, και συνεπώς το κόστος ανά διανυκτέρευση αναλογεί στα 185 ευρώ το άτομο. 
 • Για διαμονή σε πολυτελές διαμέρισμα στη Λεμεσό, η οποία διαθέτει ένα μόνο υπνοδωμάτιο και στο οποίο μπορούν να διαμείνουν έως και 3 άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 230 ευρώ την βραδιά. Συνεπώς, το κόστος εάν διαμείνουν τρία άτομα μαζί μειώνεται στα 80 ευρώ το άτομο, ενώ εάν διαμείνουν δύο άτομο θα είναι 115 ευρώ.
 • Για διαμονή, δε, σε luxury διαμέρισμα στη Λευκωσία, το οποίο διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο και μπορούν να διαμείνουν μόνο δύο άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 229 ευρώ την διανυκτέρευση.
 • Για διαμονή σε διαμέρισμα στο Πισσούρι, το οποίο διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο και μπορούν να διαμείνουν δύο άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 209 ευρώ την διανυκτέρευση.
 • Για διαμονή σε ιδιωτικό δωμάτιο ξενώνα στην Αγία Νάπα διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 209 ευρώ την διανυκτέρευση. 

Διαμονές σε βίλες
Επίσης, στο Airbnb διατίθενται προς ενοικίαση και πάρα πολλές βίλες σε διάφορες περιοχές, στις οποίες μπορούν να διαμείνουν μεγάλες παρέες, να μοιραστούν το κόστος και να πληρώνουν την διανυκτέρευση ακόμη και κάτω από τα 80 ευρώ το άτομο. Μερικά παραδείγματα:

 • Βίλα στο κέντρο του Πρωταρά που διαθέτει πέντε δωμάτια και εννέα κρεβάτια -ένα διπλό και οκτώ μονά-, πισίνα, μεγάλους χώρους για χαλάρωση και roof garden, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 521 ευρώ. Δηλαδή, εάν μία παρέα 10 ατόμων την επιλέξει για διαμονή, το κάθε άτομο θα πληρώνει έως και 52 την βραδιά. Δηλαδή, εάν διαμείνουν για μία βδομάδα το κόστος ανά άτομο θα είναι 360 ευρώ. Τονίζεται πως στην εν λόγω βίλα τίθεται ως προϋπόθεση η διαμονή το λιγότερο για 7 διανυκτερεύσεις.
 • Δεύτερη βίλα στον Πρωταρά, η οποία διαθέτει πέντε υπνοδωμάτια και στην οποία μπορούν να διαμείνουν έως και 12 άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 539 ευρώ την διανυκτέρευση. Δηλαδή, εάν μία παρέα 12 ατόμων την επιλέξει για διαμονή, το κάθε άτομο θα πληρώνει 45 ευρώ την βραδιά. Σε αυτή την βίλα η ελάχιστη διαμονή έχει οριστεί στις 5 διανυκτερεύσεις. 
 • Βίλα 4 υπνοδωματίων στην περιοχή του Nissi Beach, η οποία διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια και στην οποία μπορούν να διαμείνουν έως και 8 άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 536 ευρώ την διανυκτέρευση. Δηλαδή, εάν μία παρέα 8ατόμων την επιλέξει για διαμονή, το κάθε άτομο θα πληρώνει 67 ευρώ την βραδιά. Η ελάχιστη διαμονή στην εν λόγω βίλα έχει οριστεί στις 3 διανυκτερεύσεις.
 • Luxury βίλα στην Πάφο η οποία διαθέτει οκτώ υπνοδωμάτια και στην οποία μπορούν να διαμείνουν 16 ή και περισσότερα άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 1.160 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή, εάν συγκεντρωθεί μία μεγάλη παρέα 16 ατόμων, κάθε ένα από αυτά θα πληρώνει 73 ευρώ την ημέρα. Η ελάχιστη διαμονή σε αυτή τη βίλα έχει οριστεί στις 3 διανυκτερεύσεις.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως οι πιο πάνω τιμές αναλόγως των ημερομηνιών που ο κάθε επισκέπτης επιλέγει και των ημερών που θα διαμείνει, το κόστος διανυκτέρευσης μπορεί να έχει απόκλιση έως και 5 ευρώ ανά ημέρα.

Σημειώνεται, τέλος, πως αρκετά από τα υποστατικά που παρουσιάζονται στην πλατφόρμα βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές και για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την έρευνα σας.

Περισσότερες επιλογές υποστατικών προς ενοικίαση από την πλατφόρμα Airbnb μπορείτε να δείτε εδώ.

article 1