Η Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε και το θέμα της ενδεχόμενης απώλειας Κρατικών Εσόδων

Το θέμα των ακινήτων του Συνεργατισμού τέθηκε σήμερα επί τάπητος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με τα μέλη της Επιτροπής να ζητούν ενημέρωση για το που βρίσκεται η δέσμευση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει ακίνητα, τα οποία ανήκουν στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε δήμους και κοινότητες.

Παράλληλα, οι βουλευτές ζήτησαν ενημέρωση από την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) για την ενέργειά της να προχωρήσει σε πώληση αριθμού τέτοιων ακινήτων μέσω πλειστηριασμού.

Επιπλέον, η Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε το θέμα της ενδεχόμενης απώλειας Κρατικών Εσόδων από την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πώληση ακινήτων, τα οποία ανήκουν στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε πως ο φορολογούμενος πλήρωσε 3,5 δις για να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας, προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα η απόδοση της  ΚΕΔΙΠΕΣ, παρά τα ζητήματα που προκύπτουν, είναι ικανοποιητική.
 
Εξέφρασε την άποψη πως η ορθή διαχείριση πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί και διατύπωσε τη θέση πως με ορθή διαχείριση σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της οικονομίας, τα χρήματα που έδωσαν οι φορολογούμενοι θα επιστραφούν στους φορολογούμενους.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυρίδης είπε πως δεν διαφωνεί με την παρατήρηση του Γενικού Ελεγκτή ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορούσε με προσφορές να αναθέσει και σε άλλες εταιρείες τη διαχείριση των περιουσιακών της πρώην Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και να μην περιοριστεί μόνο στη συνεργασία με την Αλταμίρα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι «ενόσω ψάχνουμε τα πράγματα σε σχέση με τη χρεωκοπία του Συνεργατισμού το μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος των κυβερνώντων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο», για να σημειώσει πως «η Κυβέρνηση σε διαφορετικούς χρόνους για τα ίδια ερωτήματα έδωσε διαφορετικές απαντήσεις, τόσο για τα ακίνητα του Συνεργατισμού, όσο και για τη διαχείριση των ακινήτων του Συνεργατισμού, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν  με την κάκιστη συμφωνία που έχει συνάψει η Κυβέρνηση με την Ελληνική Τράπεζα, για να ξεπουλήσει τον Συνεργατισμό και την ίδια ώρα να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ οι πολίτες, ώστε να φαγωθεί ο Συνεργατισμός και να σωθεί μια ιδιωτική τράπεζα».

«Η κυβέρνηση σε διαφορετικούς χρόνους, για τα ίδια ερωτήματα προφανώς έλεγε ψέματα, παραπλανούσε τη Βουλή και την κοινωνία, για να καλύψει το μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος με αποτέλεσμα κάποιοι να βολευτούν, μεγάλα συμφέροντα να εξυπηρετηθούν και την ίδια ώρα να χάσει η οικονομία και η κοινωνία μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της που είναι ο Συνεργατισμός», είπε.

Όπως σημείωσε η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ πρόσθεσε πως έγιναν πολλές ερωτήσεις προς τους διάφορους αρμόδιους, σχετικά  με τα ακίνητα του Συνεργατισμού -και όχι μόνο- και την ίδια ώρα είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανέλαβε την διερεύνηση συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης των ακινήτων και τελικά ποιος είναι ο διαχειριστής των ακινήτων.

Η Κυβέρνηση, είπε, «προηγουμένως μας έλεγε ότι είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ. Τώρα προκύπτει να είναι η Altamira. Πραγματικά διερωτόμαστε που βρίσκεται η αλήθεια. Εμείς θα αναζητήσουμε την αλήθεια, έστω και αν η κυβέρνηση συνεχίσει να λέει ψέματα».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου «μας έχει προκαλέσει θλίψη και απογοήτευση», για να συμπληρώσει ότι «φαίνεται πως αυτή η ιστορία, από όπου την πιάσεις, είναι βρωμιά και δυσωδία».

«Κυριάρχησε η λογική να φάμε όλοι με μεγάλες κουτάλες, άλλος με μεγάλες κουτάλες, άλλος με μικρά κουταλάκια. Δεν ξέρεις από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις στην καταγραφή του μεγάλου αυτού σκανδάλου, που λέγεται Συνεργατισμός ακόμα και στην πτυχή της διαχείρισης των υπολειμμάτων του Συνεργατισμού», είπε.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι «όπως συνέβη και στη διαχείριση των υπολειμμάτων της Λαϊκής Τράπεζας φαίνεται ότι επικρατεί η ιδιοτέλεια, η εξυπηρέτηση των προσωπικών συμφερόντων και η αισχροκέρδεια», για να σημειώσει ότι «θα συνεχιστεί η διερεύνηση του θέματος αυτού, για να αναδείξουμε ακριβώς τις ευθύνες αυτών, οι οποίοι επέτρεψαν και στην περίπτωση της διαχείρισης της περιουσίας του Συνεργατισμού να μιλούμε για ακόμα ένα σκάνδαλο».

ΚΥΠΕ

 
5358
Thumbnail

Σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων του για τον ρυθμό επέκτασης της κυπριακής οικονομίας προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία χάνουν δυναμική λόγω υποτονικού εμπορίου και των προκλήσεων στη βιομηχανική παραγωγή.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Ειδικότερα, στο World Economic Outlook  (WEO) για το 2019, το ΔΝΤ προβλέπει πως το κυπριακό ΑΕΠ το 2019 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% έναντι 3,5% τον περασμένο Απρίλιο. Το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2,9% έναντι 3,3%, που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου.
 
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί φέτος στο 8% από 7% στην έκδοση Απριλίου, για να υποχωρήσει στο 6% το 2020, όση ήταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου.
 
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 0,8% φέτος, έναντι 0,5% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου, για να επιταχυνθεί στο 1,6% το 2020.
 
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών το οποίο τo 2019 θα φτάσει στο 7,8% και θα υποχωρήσει στο 7,5% το 2020.
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη παρουσιάζεται να υποχωρεί στο 1,2% φέτος και να επιταχύνει στο 1,5% το 2020. Στη Γερμανία οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας υποβαθμίζουν την εκτίμηση ως προς την επέκταση του ΑΕΠ στο μόλις 0,5% φέτος και στο 1,2% το 2020, ενώ το ιταλικό ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο το 2019 και θα επιταχύνει ελαφρώς στο 0,5% το 2020.
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας προβλέπεται στο 2,0% φέτος για να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2020.
 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Κύπρου, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,2% και στο 1,4% το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
 
Στις ΗΠΑ η οικονομική επέκταση εκτιμάται ότι θα επεκταθεί με ρυθμό 2,4% το 2019 και να επιβραδύνει στο 2,2% τo 2020.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Τέλος, στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 6,1% και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,8% το 2020.

article 1