Τα βρήκαν για χαλλούμι - Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Συμφώνησαν σε 10% αιγοπρόβειο γάλα για 4 μήνες - Αναλυτικά τι θα ισχύει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ 

Ως ιστορική χαρακτηρίζεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες (18/7) μετά από πολύωρη σύσκεψη ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη παραγωγής χαλλουμιού και του Υπουργού Γεωργίας.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί μετά την σύσκεψη, με την εν λόγω συμφωνία μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα γίνεται, από μέρους των τυροκομείων, παραγωγή χαλουμιών που θα είναι πλήρως συμμορφούμενα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για το ΠΟΠ και άρα από τον Αύγουστο στα ράφια των υπεραγορών θα βρίσκουμε μόνο τα χαλούμια ΠΟΠ.

>>> Διαβάστε επίσης: Καδής: Από Αύγουστο μόνο χαλλούμια ΠΟΠ <<<

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας - Τι θα ισχύει

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του Κρατικού Ραδιοφώνου για την επίτευξη της συμφωνίας, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε ότι για πρώτη φορά ομάδες με αντικρουόμενα συμφέροντα κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο, με όλους να έχουν παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραγωγή χαλουμιού ΠΟΠ. 

Ο κ. Καδής σημείωσε επίσης ότι από σήμερα (19/7) ξεκινούν οι μαζικές εγγραφές στο σύστημα από μεγάλα τυροκομεία, με αρκετά από αυτά να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την διαδικασία για παραγωγή του χαλουμιού ΠΟΠ.

«Τυροκομεία είχαν προβεί σε υποβολή αίτησης τον Οκτώβριο αλλά δεν είχαν μπει στην διαδικασία παραγωγής χαλουμιού ΠΟΠ. Τώρα που έχουν περάσει τον διοικητικό έλεγχο, θα χρειαστεί απλά να επικαιροποίηση των στοιχείων για να παράγουν το χαλούμι ΠΟΠ», ανέφερε ο Υπουργός.

Αναφορικά με την παραγωγή του χαλουμιού με 10% αιγοπρόβειο γάλα, ο κ. Καδής ανέφερε ότι το 10%  θα ισχύει μόνο για τους επόμενους 4 μήνες.

«Έπρεπε να είναι 20% αιγοπρόβειο αλλά αν αφήναμε το 20%, τότε είτε δεν θα εφαρμοζόταν είτε θα είχαμε ελάχιστη παραγωγή», πρόσθεσε.

Ειδικότερα ο Υπ. Γεωργίας εξήγησε ότι συμφωνήθηκε το κατώτατο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος, για φέτος, να μειωθεί στο δέκα τοις εκατόν και από τον επόμενο χρόνο, να αυξάνεται ετησίως κατά πέντε τοις εκατό. 

«Το πρότυπο του 50% αιγοπρόβειο γάλα δεν αλλάζει και εκεί θα καταλήξουμε μετά την  μεταβατική περίοδο», σημείωσε.

Στόχος, τόνισε, είναι να εφαρμοσθεί στη μεταβατική περίοδο μέχρι το 2029 η ποσόστωση 50% αγελαδινού και 50% αιγοπρόβειου γάλακτος.

Παράλληλα ο κ. Καδής ανέφερε ότι η πιστοποίηση ΠΟΠ είναι συνυφασμένη με διαδικασίες ποιότητας και έτσι η πιστοποίηση ενός προϊόντος με αυτό του δίνει προστιθέμενη αξία, άρα η αξία του χαλουμιού θα ανέβει.

Επεσήμανε επίσης ότι η διαδικασία παραγωγής χαλουμιού ΠΟΠ δεν απαγορεύει την παραγωγή άλλου είδους τυριού, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να φέρει την ονομασία  χαλούμι.

Αναφορικά με τα χαλούμια που βρίσκονται στα ράφια των υπεραγορών, ο Υπουργός επεσήμανε ότι θα δοθεί χρόνος τις επόμενες μέρες μέχρι να πωληθούν και εκτίμησε ότι μέχρι τον Αύγουστο δεν θα διατίθενται πλέον προϊόντα που δεν είναι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Από πλευράς του, ο Διευθυντής Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Περιβάλλοντος του ΚΕΒΕ, Ανδρέας Ανδρέου, δήλωσε στο Τρίτο Πρόγραμμα ότι λόγω της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών και του κόστους στην παραγωγή του γάλακτος, θα δοθεί μια στήριξη στους αιγοπροβατοτρόφους μέσω της αύξησης της τιμής του γάλακτος, ούτως ώστε να παράγεται το χαλούμι αλλά και να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους.

Ερωτηθείς αν η τιμή του γάλακτος πρέπει να καθορίζεται από την αγορά και όχι μέσω συμφωνίας, ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι για να είναι κάποιος βιώσιμος πρέπει να πουλά το προϊόν του καλύπτοντας το κόστος του συν μικρά κέρδη που τα καθορίζει η αγορά, κάτι που θα επιχειρηθεί να γίνει και τώρα. 

«Δίνοντας αυτή την αύξηση, οι τυροκόμοι για ένα χρονικό διάστημα θα έχουν ζημιές γιατί δεν μπορούν από την μία μέρα στην άλλη να διαφοροποιήσουν τις τιμές. Οι τυροκόμοι θα επωμιστούν ένα κόστος που δεν θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα αλλά θα τους δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον», εξήγησε.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι θα καθοριστεί μια φόρμουλα η οποία θα υπολογίζει όλα τα έξοδα ούτως ώστε να καθορίζεται η πραγματική αξία του γάλακτος. 

«Η φόρμουλα αυτή θα λαμβάνει υπόψη και το κόστος των ζωοτροφών και το κόστος των καυσίμων και άλλα κόστη βρεθούν. Αν δηλαδή μειωθεί ή αυξηθεί για παράδειγμα το κόστος των ζωοτροφών θα μειωθεί και η τιμή του γάλακτος», πρόσθεσε.