Τα δύο «αγκάθια» για αναστολή δόσεων και τόκων δανείων

Νέα προσπάθεια για κατάληξη σε συμφωνία για νόμους τραπεζών ενόψει της αυριανής Ολομέλειας

Συνέρχεται το απόγευμα του Σαββάτου (28/3) σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για συζήτηση των δύο νομοσχεδίων που ετοίμασε η Κυβέρνηση για τις τράπεζες και τα οποία αφορούν στην αναστολή των δόσεων και τόκων δανείων και στην παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τραπεζικό τομέα για παροχή νέων δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους.

Όπως πληροφορείται η Brief, κατά την χθεσινή (27/3) πολύωρη συζήτηση του πακέτου μέτρων που ετοίμασε η Κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων, των εργοδοτουμένων και γενικά της οικονομίας, λόγω του κορωνοϊού, τα κόμματα εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις ειδικότερα για το νομοσχέδιο που σχετίζεται με την αναστολή δόσεων και τόκων δανείων.

>>> Διαβάστε ακόμη: Εγκρίθηκαν από την Βουλή 10 νομοθετήματα στήριξης της οικονομίας <<<

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για δύο ζητήματα: Το πρώτο έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αναστολή των δόσεων, καθώς το δεύτερο σχετίζεται με το κατά πόσον οι τόκοι θα είναι τελικά πληρωτέοι και με ποιο τρόπο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τρόπο αναστολής των δόσεων, Βουλευτές αντιπρότειναν όπως το μέτρο εφαρμοστεί για όλους αυτόματα και όσοι δανειολήπτες εμπίπτουν σε αυτό και μπορούν να επωφεληθούν από το μέτρο δεν επιθυμούν να ενταχθούν να επικοινωνούν με την τράπεζα τους και να το δηλώνουν, αντί το αντίθετο όπως θα προνοεί το Διάταγμα που θα εκδώσει ο Υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή, όσοι θέλουν να ανασταλούν οι δόσεις των δανείων τους να επικοινωνούν με τις τράπεζες και να υποβάλλουν σχετικό αίτημα. 

Όσον αφορά τους τόκους των δανείων, τέθηκε από Βουλευτές θέμα διασφάλισης του παγώματος των τόκων, καθώς και θέμα ως προς τον τρόπο αποπληρωμής των τόκων μετά την πάροδο της περιόδους αναστολής σε περίπτωση που αυτοί δεν παγοποιηθούν και ανασταλούν απλώς.

Επί των συγκεκριμένων ζητημάτων, αν και ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έδωσαν αρκετές διευκρινήσεις προκειμένου να καθησυχαστούν οι όποιες ανησυχίες των Βουλευτών, εντούτοις, επειδή η συζήτηση ήταν πολύ εκτενής αποφασίστηκε όπως αυτή συνεχιστεί σε νέα έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών το απόγευμα.

Αναφορικά, δε, με το δεύτερο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις για την παροχή νέων δανείων, η συζήτηση διήρκησε μερικά λεπτά, αφού ο χρόνος που είχε συμφωνηθεί για μελέτη όλων των νομοσχεδίων που κατέθεσε η Βουλή εξαντλήθηκε.

Με γνώμονα τα ως άνω και σε μία προσπάθεια να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία μετατέθηκε μία ώρα, αποφασίστηκε να προωθηθούν προς ψήφιση τα υπόλοιπα νομοσχέδια χθες και τα δύο νομοσχέδια τις τράπεζες να ψηφιστούν αύριο Κυριακή.

>>> Διαβάστε επίσης: Δάνεια προς Επιχειρήσεις: Όροι, Κριτήρια, Προϋποθέσεις <<<

Τα νομοσχέδια
Υπενθυμίζεται πως τα βασικά σημεία των δύο νομοσχεδίων για τις τράπεζες έχουν ως εξής:

1/ «Ο περί της Έκδοσης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς Πιστωτικά Ιδρύματα για τη Παραχώρηση Δανείων σε Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενους και την Μερική Επιδότηση Επιτοκίων σε Εξυπηρετούμενα Δάνεια Φυσικών Προσώπων, Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων Νόμος του 2020»

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού μέχρι 2.000.000 σε αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα, τα οποία έχουν συσταθεί στη Δημοκρατία και έλαβαν άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα (ΑΠΙ), συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών ξένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων καθώς και όπου η Κεντρική Τράπεζα ενεργεί ως αρμόδια αρχή κράτους-μέλους υποδοχής για υποκαταστήματα Πιστωτικών Ιδρυμάτων που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλα κράτη-μέλη, με σκοπό:

(α) την παραχώρηση νέων δανείων σε Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και 

(β) την επιδότηση μέρους του επιτοκίου εξυπηρετούμενων υφιστάμενων δανείων φυσικών προσώπων, Αυτοτελώς Εργαζομένων και Επιχειρήσεων,

σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Επιτροπής που θα συσταθεί για το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της πανδημίας του ιού COVID-19.

Αναλυτικά οι πρόνοιες της νομοθεσίας ΕΔΩ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

2/ «Ο περί της λήψης έκτακτων μέτρων από Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς και Εποπτικές Αρχές Νόμος του 2020» (αναστολή δόσεων)

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ανάθεση εξουσιών στο Υπουργικό Συμβούλιο προς λήψη προσωρινών έκτακτων μέτρων από Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς και αρμόδιες Εποπτικές Αρχές, με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, τα έκτακτα μέτρα λαμβάνονται με γνώμονα τη διασφάλιση της σταθερότητας και εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος, τη στήριξη δανειοληπτών που καλύπτονται από τις πρόνοιες του Νόμου, την προαγωγή της δημόσιας ωφέλειας και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. 

Τα μέτρα αναστολής καλύπτουν τα ακόλουθα:

  • Την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων συμπεριλαμβανομένων και των τόκων για πιστωτικές διευκολύνσεις προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών,
  • Την αναστολή οποιωνδήποτε μέτρων από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς λόγω της εφαρμογής του προηγούμενου μέτρου,
  • Την αναστολή των υποχρεώσεων χρηματοοικονομικών οργανισμών για την ετοιμασία, υποβολή και ανακοίνωση των οικονομικών τους καταστάσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η λήψη των πιο πάνω μέτρων που στοχεύει στον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου στην οικονομία και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους πολίτες κρίνεται απαραίτητη.

Η μη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, προστίθεται, θα οδηγήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την έξαρση της πανδημίας του ιού COVID-19 σε ακόμα δυσμενέστερη θέση με κίνδυνο να επηρεαστούν ακόμη περισσότερο και βραχυπρόθεσμα να πληγεί σε μη αναστρέψιμο βαθμό η οικονομία.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Για εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας, ο Υπουργός Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας, και αφού η Κεντρική Τράπεζα συμβουλευθεί προηγουμένως τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, δύναται να εκδίδει διατάγματα για τη ρύθμιση ή καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου, το οποίο δύναται να προβλέπει για όλα ή για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα θέματα:

  • τον τρόπο εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων και τη χρονική τους διάρκεια·
  • τις προϋποθέσεις και τους όρους για τη λήψη των εκτάκτων μέτρων.
  • τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αποφυγήν της κατάχρησης των εκτάκτων μέτρων.
Μάριος Αδάμου