Τα κόμματα δικαιούνται να μην δώσουν ούτε 1 σεντ για Προεκλογική

Τα κόμματα δεν είναι υποχρεωμένα να δαπανήσουν χρήματα από την κρατική χορηγία για υποψήφιο Πρόεδρο, λέει η Ελεγκτική

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ
Κανένα κόμμα δεν υποχρεούται ούτε να δαπανήσει αλλά ούτε και να επιστρέψει χρήματα από την κρατική χορηγία για τις Προεδρικές Εκλογές
του 2023 όπως ξεκαθαρίζει αρμόδια πηγή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην Brief.

Το όλο ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα μετά το πρόσφατο debate των 7 κυριοτέρων υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας και το αλαλούμ που ακολούθησε σχετικά με την κρατική χορηγία και τις δαπάνες προς υποψηφίους. Μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών σε χθεσινή (13/1) ανακοίνωση του σημείωνε πως στην κρατική ενσωματώνεται και η Προεδρική προς τα κόμματα, περιπλέκοντας έτσι ακόμη περισσότερο το κουβάρι των όσων ειπώθηκαν. (Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ).

>>> Διαβάστε εδώ όσα προηγήθηκαν <<<

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται στην Brief από την Ελεγκτική Υπηρεσία και η οποία είναι η αρμόδια Αρχή για τους ελέγχους στις δαπάνες των κομμάτων και των υποψηφίων Προέδρων, τα κόμματα δεν είναι υποχρεωμένα να επιστρέψουν χρήματα σε περίπτωση που δεν δαπανήσουν ποσά στις προεκλογικές των υποψηφίων Προέδρων που υποστηρίζουν.

Όπως μας επεξηγήθηκε - μετά την αλλαγή στη νομοθεσία το 2021 – η κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα καλύπτει γενικά τόσο τα λειτουργικά τους έξοδα όσο και τις εκλογικές τους δαπάνες, χωρίς να προσδιορίζεται πλέον σε κάθε περίπτωση ο σκοπός που πρέπει να δαπανηθούν. Δηλαδή, η χορηγία που δίνεται και η οποία δεν διαφοροποιείται πλέον όταν υπάρχουν εκλογές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κάθε κόμμα για τους δικούς του προεκλογικούς σκοπούς, φτάνει να μην έχουν τη μορφή πληρωμών προς τρίτους για κάλυψη εξόδων του υποψηφίου. Μπορεί επίσης το κόμμα, εάν το επιθυμεί, να συνεισφέρει μέρος της κρατικής χορηγίας απευθείας στον υποψήφιο για να το χρησιμοποιήσει εκείνος για κάλυψη των δαπανών του.

Έτσι, η Ελεγκτική Υπηρεσία – η οποία θα ασκήσει τον έλεγχο για τα εν λόγω ζήτημα – δεν πρόκειται να ζητήσει την επιστροφή οποιουδήποτε ποσού από τα κόμματα σε περίπτωση που δεν δώσουν κανένα ποσό στον υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές τον οποίο στηρίζουν.

Όπως ξεκάθαρα μας ειπώθηκε η Ελεγκτική Υπηρεσία κατά τον έλεγχο της θα εξακριβώσει το κατά πόσον οι δαπάνες των κομμάτων έγιναν με νόμιμο τρόπο και όχι αν δόθηκαν ή μη χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία υποψηφίων Προέδρων.

Χαράλαμπος Ζάκος
 
24612