Τα κόμματα θα πάνε με Τροπολογίες παρά το «όχι» Πετρίδη

Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ Κυβέρνησης-κομμάτων για τις κρατικές εγγυήσεις

Χωρίς συμφωνία επί του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις ολοκληρώθηκε και η σημερινή (14/5) τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με τα κόμματα να προχωρούν στην κατάθεση τροπολογιών, μετά το «όχι» του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε νέες αλλαγές επί του κειμένου.

Όπως πληροφορείται η Brief, τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα έχουν νέα τηλεδιάσκεψη το Σάββατο (16/5) για συζήτηση των τροπολογιών που ετοίμασαν και αναζήτηση συμμαχιών για υπερψήφιση και συμπερίληψη κάποιων εξ αυτών στο τελικό κείμενο, αγνοώντας τις ενστάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επανέλαβε, εκ νέου, πως δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, υποδεικνύοντας ότι κάποιες από τις αλλαγές που προτείνουν τα κόμματα είναι αντισυνταγματικές και άλλες είτε αλλοιώνουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου είτε περιορίζουν την εμβέλεια του, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο στόχος στήριξης των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων.

Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε στα κόμματα πως δεν προτίθεται να καταθέσει νέο αναθεωρημένο κείμενο, είτε του νομοσχεδίου είτε του προσχεδίου του Διατάγματος που θα εκδώσει μετά την ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων, τονίζοντας πως ήδη η Κυβέρνηση έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις και αλλαγές.

Με γνώμονα τούτο, αποφασίστηκε όπως η Επιτροπή συνεδριάσει το Σάββατο, χωρίς προσκεκλημένους, για συζήτηση των τροπολογιών και λήψη αποφάσεων, εάν καταστεί εφικτό, προκειμένου το νομοσχέδιο με τις τροπολογίες να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη (19/5) για ψήφιση.

Υπενθυμίζεται πως, ανάμεσα σε άλλα τα κόμματα εισηγούνται την μείωση του συνολικού ύψους των κρατικών εγγυήσεων από το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που είναι σήμερα στο 1 δις ευρώ, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου ελέγχου στην παραχώρηση των κρατικών εγγυήσεων, με τρόπο που θα αποσαφηνίζεται ότι ρόλο στην όλη διαδικασία θα διαδραματίζει και η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Επίσης, τα κόμματα φαίνεται πως θα επιδιώξουν και τον ξεκάθαρο διαχωρισμό της απευθείας κρατικής χορηγίας σε κάποιες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους και των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ούτως ώστε τα δύο σχέδια να μην συνδέονται μεταξύ τους.

Ακόμη, τα κόμματα θα επιδιώξουν και τον περαιτέρω διαχωρισμό των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων σε διαφορετικές κατηγορίες.

Οι αλλαγές που έκανε αποδεχτές η Κυβέρνηση
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως σε επιστολή που συνοδεύει το νέο κείμενο του νομοσχεδίου και του διατάγματος αναφέρεται ότι φάνηκε πως δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων ως προς τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, όπως ήταν και η παράκληση του Υπουργείου Οικονομικών, παρόλα αυτά το Υπουργείο προέβη σε αξιολόγηση των σχολίων που υποβλήθηκαν από τα κόμμα και προχώρησε σε αλλαγές στο κείμενο του προτεινόμενου νόμου.
 
Διευκρινίζεται ότι έγιναν αλλαγές στους ορισμούς και προστέθηκαν άλλοι.

Διαμορφώθηκε η πρόνοια που αφορά την εφάπαξ κρατική στήριξη σε Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, και αναφέρεται πλέον σε επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές επιχειρήσεις κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας του ιού COVID-19, δεν έχουν προβεί σε απολύσεις προσωπικού. 
 
Επήλθε επίσης πλήρης τροποποίηση του άρθρου στη βάση του ορισμού της προβληματικής επιχείρησης με τη διαγραφή των διαφόρων προνοιών για τις ημέρες σε καθυστέρηση.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Προστέθηκε διάταξη σε σχέση με τις αρμοδιότητες και εξουσίες της ΚΤΚ και των άλλων εποπτικών αρχών και η τριμηνιαία ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από Υπουργό Οικονομικών.
 
Επίσης προστέθηκε νέο εδάφιο για διαβούλευση του Υπουργού Οικονομικών με την ΚΤΚ πριν την επιβολή διοικητικού προστίμου και νέο άρθρο για την παραχώρηση εξασφαλίσεων προς ΚΤΚ και ΥΠΟΙΚ.
 
Οι αλλαγές στο Διάταγμα αφορούν εισαγωγή της φράσης στην παράγραφο 5 (3) (β) «για το σύνολο της οφειλής», εισαγωγή της φράσης στην παράγραφο 5 (3) (δ) «περιλαμβανομένου και του επιτοκίου υπερημερίας, καθώς», εισαγωγή της φράσης στην παράγραφο 5 (3) (ζ) «διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της καθαρής λογιστικής αξίας στις Οικονομικές Καταστάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και εισαγωγή της φράσης στο τέλος της παραγράφου 8 (3) «και οι πολιτικές του κάθε πιστωτικού ιδρύματος».

Μάριος Αδάμου